20 de morţi într-un atac cu bombă într-o biserică din Filipine

20 de morţi într-un atac cu bombă într-o biserică din Filipine

Două bombe au explodat la distanţă de câteva minute, distrugând o catedrală catolică în partea de sud a unei insule din arhipelagul Filipenelor, unde extremiştii musulmani sunt activi, ucigând 20 de oameni şi rănind alţi 111 în timpul slujbei de duminică, conform oficialilor.

Martorii spun că prima explozie din catedrala din oraşul Jolo, capitala provinciei, i-a făcut pe credincioşii care se aflau înăuntru, mulţi dintre ei răniţi de suflul exploziei, să alerge înspre ieşire, călcându-se în picioare. Trupe armate şi forţele de poliţie care se găseau la intrarea în biserică, au intrat în biserică, moment în care o a doua bombă a explodat în apropierea intrării principale, cauzând şi mai mulți morţi şi răniţi. Forţele de ordine investigau o informaţie conform căreia un al doilea dispozitiv exploziv ar putea fi ataşat de o motocicletă parcată.

20 de morţi într-un atac cu bombă într-o biserică din Filipine

Explozia iniţială a împrăştiat toate băncile de lemn din interiorul bisericii şi a spart geamurile, în timp ce a doua bombă a aruncat corpurile celor ucişi precum şi resturi din clădirea distrusă în parcul care se află în fața catedralei „Fecioara de la Muntele Carmel”, conform martorilor.

Trupe de soldaţi au sosit în maşini blindate, blocând drumul principal ce trecea prin faţa bisericii, iar ambulanțele au început să transporte răniţii la spital.

„Vom merge până la marginile pământului în căutarea criminalilor care au comis acest act atroce, şi nu ne vom odihni până şi ultimul ucigaş este prins şi aruncat după gratii. Legea nu le va arăta nici o milă,” a declarat preşedintele Rodrigo Duterte la Manila.

Insula Jojo a fost îndelung tulburată de prezenţa militanţilor islamişti Abu Sayyaf, care sunt considerat terorişti de către Filipine şi Statele Unite, din cauza numeroaselor atentate cu bombă, răpiri şi decapitări. Un episcop catolic, Benjamin de Jesus, a fost împuşcat şi ucis în fața acestei catedrale în 1997.

20 de morţi într-un atac cu bombă într-o biserică din Filipine

Atacul nu a fost încă revendicat. El vine la o interval de o săptămână după ce minoritatea musulmană din această ţară predominant catolică, a aprobat o nouă regiune autonomă din sudul Filipinelor, cu speranţa încheierii a cinci decade de revoltă separatista, care a dus la uciderea a peste 150.000 de oameni. Deşi cei mai mulţi musulmani au aprobat pactul privind autonomia, votanţii din provincia Sulu, unde este localizat şi Jojo, l-au respins. În această provincie îşi are sediul şi o facţiune rivală rebelă, care s-a opus pactului, şi există şi mai multe celule militante independente care nu au fost implicate în nici un fel în procesul de pace.

Guvernele ţărilor din Occident au salutat pactul privind autonomia. Există îngrijorare că grupuri mici de militanţi ce au legătură cu Statul Islamic din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est, ar putea sosi în zonă şi forma alianţe cu insurgenţii din Filipine, transformând zona într-un teren fertil pentru extremişti.

Sursa: CBN News

Scrie un comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine