Înalta Curte din Pakistan urmează să decidă soarta Asiei Bibi sub presiunile islamiștilor radicali

Înalta Curte a Pakistanului urmează să decidă soarta Asiei Bibi sub presiunile constante ale radicalilor Islamiști. Decizia se află pe agenda judecătorilor din această săptămână, relatează Christian Post.

Potrivit declarației lui Saiful Malook, avocatul Asiei Bibi, Curtea Supremă a Pakistanului va examina o petiție inițiată de către islamiștii radicali, în care aceștia cer ca să se revină la condamnarea ei pentru blasfemie. Dacă instanța va respinge această cerere, Asia va fi în sfârșit liberă să părăsească Pakistanul.

Asia, mamă a cinci copii, în vârstă de 47 de ani, a fost pentru o perioadă de opt ani condamnată la moarte după ce a fost acuzată de niște muncitori agricoli musulmani, că l-ar fi insultat pe profetul Mohamed. Această infracțiune este pedepsită cu moartea în Pakistan.

În ciuda faptului că a negat acuzațiile care i s-au adus, Asia a fost condamnată. Totuși, în octombrie 2018, Curtea Supremă a retras verdictul care spunea că e vinovată. Această decizie a declanșat proteste musulmane la nivel național, care au determinat autoritățile să îi ofere Asiei Bibi protecție secretă, sub pază.

Extremiștii musulmani au amenințat cu moartea pe oricine o va susține pe Asia Bibi, iar în eforturile de a pune capăt violenței, autoritățile au făcut o înțelegere cu protestatarii. Acest acord presupune ca Asia să rămână în țară până când Curtea Supremă va examina petiția împotriva achitării ei.

O comisie, alcătuită din trei membri, va audia petiția, care susține că achitarea Asiei Bibi nu a respectat standardele jurisprudenței și dispozițiile islamice.

Ghulam Mustafa Chaudhry, avocatul care a depus cererea pentru recurs, a declarat pentru AFP, că instanța va decide în aceeași zi, dacă recursul va fi admis sau nu. În decembrie 2018, tot el a declarat pentru BBC, că este „plin de pace” pentru faptul că trimite în judecată cazuri de blasfemie precum cel al Asiei Bibi, și că „va fi răsplătit pentru aceasta în viața viitoare”.

„Pentru noi, cel mai sacru lucru este profetul Mohamed. Tot ceea ce facem este pentru el”, a declarat el, insistând că nici un musulman nu ar acuza vreodată pe un non-musulman în mod fals de blasfemie.

În ciuda faptului că a fost eliberată din închisoare, Asia Bibi continuă să trăiască cu teama că va fi ucisă. Este păzită de forțele de securitate, și conform unui prieten neidentificat, îi este interzis să deschidă până și ferestrele. Ea este, de asemenea, sub tratament pentru diferite boli, de care suferă după timpul petrecut în închisoare.

Copiii Asiei Bibi au fost duși în Canada pentru a fi în siguranță, și în timp ce diferite țări occidentale au fost menționate ca posibile destinații de azil pentru femeia creștină, soarta ei rămâne nesigură.

Legile notorii legate de blasfemie din Pakistan prevăd condamnarea la moarte pentru oricine insultă Islamul sau pe Mohamed.

Conform unui raport al Comisiei Americane privind Liberatea Religioasă Internațională din 2018, aproximativ 40 de persoane sunt momentan condamnate la moarte sau execută o condamnare la închisoare pe viață pentru blasfemie. În timp ce niciodată nu s-a înregistrat execuția în mod legal în Pakistan a celor condamnați pentru blasfemie, cel puțin 70 de persoane au fost ucise din 1990 de către atacatori organizați.

Militanții pentru drepturi spun că această lege este frecvent abuzată, mai ales pentru a soluționa dispute personale sau dispute legate de proprietate – iar minoritățile religioase sunt afectate în mod disproporționat de astfel de acuzații.

Cei care cer schimbarea legii legate de blasfemie din țară riscă și ei moartea: în anul 2011, Salmaan Taseer, guvernatorul provinciei Punjab, care a militat pentru eliberarea Asiei Bibi și pentru modificarea acestei legi, a fost împușcat și ucis de însuși garda sa de corp din poliție.

Două luni mai târziu, Shahbaz Bhatti, ministrul minorităților și singurul ministru creștin din guvernul pakistanez, a fost de asemenea ucis, după ce a cerut modificarea legii blasfemiei.

Conform listei mondiale Word Watch al Open Doors USA, Pakistanul se numără ca fiind a cincea țară din lume în ce privește persecuția creștinilor.

Sursa: Christian Post