Pakistanul respinge recursul intentat împotriva Asiei Bibi

Islamabad: Curtea Supremă de Justiție din Pakistan a respins marți (29 ianuarie) cererea de recurs împotriva femeii creștine care a fost condamnată la moarte în urmă cu opt ani, în baza unei acuzații de blasfemie. Potrivit CNN-NEWS18

Hotărârea instanței de judecată din octombrie privind anularea sentintei lui Asia Bibi a declanșat proteste la nivel național și amenințări cu moartea din partea grupurilor de islamiști.

Un juriu format din trei membri, condus de șeful Justiției, Asif Saeed Khosa, a respins cererea de rejudecare depusă de Qari Muhammad Salaam.

În timpul ședinței, avocatul lui Salaam a spus că problema achitării lui Asia este o chestiune referitoare la clericii musulmani, așadar și reprezentanții religioși (musulmani) ar trebui să fie chemați, la rândul lor, să-și prezinte punctul de vedere.

,,Cum este aceasta o chestiune de religie?” a întrebat judecătorul principal. ,,Verdictul nu a fost dat pe merit? Acuzațiile au fost bazate pe mărturii, spune cumva islamul că un om trebuie pedepsit chiar dacă e găsit nevinovat? Spuneți-ne ce credeți că este în neregulă cu acest verdict?’’ a spus judecătorul-șef Khosa.

El a mai adaugat că dacă mărturiile celor implicați în acest proces nu au fost judecate corect, instanța le va examina iar dacă va fi nevoie ca aceasta să fie adresată unui tribunal mai mare, decizia va fi aprobată.

El a respins cererea de recurs împotriva achitării lui Asia Bibi, declarând că petiționarul nu a putut să sublinieze vreo greșeală în verdictul primei instanțe, care a achitat-o pe femeia de 47 de ani.

Avocatul lui Asia, care a fugit în Olanda după ce a primit amenințări cu moartea pentru că a acceptat să o apere în fața instanței, s-a întors în Pakistan săptămâna trecută pentru a o reprezenta.