UZBEKISTAN: Un creștin a fost arestat și amendat pentru că a dăruit un Nou Testament

Un creștin a fost arestat și amendat pentru că a dăruit unei femei Noul Testament în limba uzbekă. Instanța de judecată a declarat gestul o crimă și a decis distrugerea Cărții, iar creștinul a fost arestat și amendat cu suma ce constituie jumătate din salariul lunar, notează Fondul Barnabas.

Șuhrat Safarov a dăruit în decembrie 2018 un Nou Testament în limba uzbekă unei femei din orașul istoric Buhara, situat la sudul Uzbekistanului. În urma unor percheziții în casa femeii a fost descoperit Noul Testament. Drept rezultat, creștinul care i-a dăruit Noul Testament în limba de stat, a fost arestat și amendat.

În secția de poliție, Șuhrat Safarov a fost înștiințat că este cercetat penal în baza legii privind „Combaterea extremismului și terorismului” și este învinuit de încălcarea a două legi. El a fost acuzat în baza Articolului 184-2 a Codului Administrativ „pentru import și distribuirea ilegală a materialelor religioase” și în baza Articolului 240-2 care interzice  prozeletismul.

Potrivit Forum 18, pe 27 decembrie 2018, în apartamentului lui Șuhrat Safarov au dat buzna colaboratorii poliției locale. Fără niciun ordin de arest, fără a prezenta un document sau o legitimație, au cerut să meargă cu ei la secția de poliție pentru a recunoaște învinuirile care i se aduc. El a refuzat, dar ei au revenit pe 5 ianuarie 2019 cu ordin oficial de arest și a fost nevoit să meargă  la secția de poliție.

Creștinii sunt ținta frecventă a autorităților centrale și locale. Amenzile, aresturile și amenințările sunt cele mai frecvente forme de intimidare. Un incident similar a fost înregistrat în noiembrie 2018, când angajații Gardei militare înarmați au dat buzna în Biserica Baptistă din Tașkent în timpul serviciului divin de duminică dimineață. Ei au arestat 14 creștini și i-au ținut afară în frig mai bine de 9 ore, pentru că aceștia au refuzat să recunoască învinuirile care li se incriminau. Adesea asemenea incidente se încheie cu confiscarea bunurilor personale, confiscarea averii, arest ilegal și tortură fizică.

Nativii de uzbekă sunt considerați musulmani prin naștere și ei nu au dreptul să împărtășească altă convingere religioasă. În Uzbekistan îți poți împărtăși credința creștină doar dacă ești de etnie slavonă și faci parte dintr-o biserică de altă limbă. Biserici înregistrate oficial pot avea doar etnicii ruși, coreeni și alte etnii slavone.

Potrivit noului Index Mondial al Persecuției 2019, realizat de Opern Doors, Uzbekistanul a coborât o poziție în clasamentul țărilor ostile creștinismului. Din cele 50 de state monitorizate de Open Doors, Uzbekistan-ul se clasează pe locul 17. Noul președinte luptă și militează pentru exluderea țării sale din această listă, raportând date false la nivel internațional, dar drepturile creștinilor continuă să fie încălcate flagrant.

Mai multe știri și motive de rugăciune pentru creștinii din Uzbekistan vedeți AICI!

Sursa: Fondul Barnabas