Jurnal de Rugăciune: Minuni incredibile pe tărâmuri ostile creștinismului

În perioada, 1-16 februarie 2019 vrem să purtăm pe mâini de rugăciune creștini din toată lumea, creștini care luptă cu regimuri și culturi ostile credinței creștine!

Vineri, 1 februarie

Fondul Barnabas sprijină 30 de misionari kenyeni care plantează biserici în mijlocul populației neatinse cu Evanghelia din regiunile majoritar musulmane din patria lor, care se confruntă adesea cu ostilitate și, uneori, cu violență. Rugați-vă pentru siguranța și protecția lor, în special pentru cei din nord-est, unde sunt activi teroriștii Al-Shabaab. Două familii misionare au fost trimise de urgență de acolo la începutul lunii noiembrie, deoarece amenințările și activitățile grupării Al-Shabaab ajunseseră la un punct în care forțele de securitate nu mai puteau fi eficiente.

Sâmbătă, 2 februarie

Un misionar kenyan care a slujit printre musulmani în țara sa a fost rugat să ajute la transportarea trupului unei femei decedate, din casa ei până la locul de înmormântare. Pe drum, misionarul a simțit că Dumnezeu îi vorbește, spunându-i că femeia nu era cu adevărat moartă. În ciuda insultelor și batjocurilor din partea musulmanilor, pastorul a luat mâna femeii și s-a rugat: „Tată, mă rog ca slava și puterea Ta să fie arătate acestor oameni prin ceea ce se va întâmpla. Ridică-te!” La care femeia a tușit. Acest lucru i-a făcut pe toți martorii „să înceapă să întrebe mai multe despre acest Isus Cristos, în Numele căruia o femeie a fost readusă la viață înaintea ochilor lor”, a raportat misionarul. Rugați-vă ca ei să-și predea viața Domnului nostru, Celui înviat.

Duminică, 3 februarie

Doamne Isuse, Tu ai spus: „Eu voi zidi Biserica Mea și porțile Locuinței Morților nu o vor birui.” Te lăudăm pentru biserica din China, care a supraviețuit persecuției budiștilor, taoiștilor, musulmanilor, confucianiștilor, comuniștilor și altora de-a lungul multor secole. Ne bucurăm de creșterea minunată a numărului de creștini din vremea noastră, care probabil ajunge la 200 de milioane, dar numai Tu știi cu adevărat. Ne rugăm să îi sprijini și să-i încurajezi pe toți acești copii ai Tăi, mai ales că presiunea asupra lor crește sub conducerea președintelui Xi. Fie ca ei să cunoască prezența, pacea și puterea Ta în fiecare zi. (Matei 16:18)

Luni, 4 februarie

Peste 1.000 de polițiști chinezi și alți agenți guvernamentali au pătruns cu forța într-o biserică neoficială („biserică de casă”) din provincia Henan la ora 7:00, în data de 14 septembrie 2018 și au confiscat bunuri din clădire. Membrii bisericii blocaseră ușile, dar autoritățile tot au intrat. În mijlocul unei presiuni crescânde asupra creștinismului, rugați-vă ca credincioșii chinezi să strălucească ca stelele, trăind vieți sfinte și fără prihană într-o societate comunistă, ținând sus Cuvântul vieții (Filipeni 2:14-16). Cereți ca ei să fie văzuți ca oameni ai integrității și armoniei.

Marți, 5 februarie

Creștinii din Japonia reprezintă numai 1-2% din populație, deși acum patru secole reprezentau în jur de 6%. Din 1947, libertatea religioasă este garantată prin Constituție, iar creștinii se confruntă acum cu o minoră lipsă de acceptare din partea societății și cu unele probleme legate de înmormântarea morților lor. Dar în trecut au fost momente de mari necazuri, când au existat în jur de 40.000 de martiri. Mai bine de 200 de ani, creștinismul a fost complet „ascuns” și a funcționat în subteran. Anul trecut, 12 situri creștine din Japonia, toate legate de persecuție, au fost adăugate la lista UNESCO a siturilor din Patrimoniul Mondial. Rugați-vă ca această recunoaștere să îi încurajeze pe credincioșii japonezi și să îi atragă pe alții să-L caute pe Domnul Isus Cristos.

Miercuri, 6 februarie

Toți cetățenii din Coreea de Nord trăiesc constant sub urmărire și supraveghere. Grupuri de 15-30 de familii care locuiesc aproape unele de celelalte (numite grupuri inminban) sunt conduse de un funcționar de sex feminin care trebuie să aibă grijă de activități suspecte și să se asigure că nu există obiecte interzise în case, de ex. radiouri de emisie-recepție, DVD-uri occidentale, Biblii. Așadar, se fac percheziții și la miezul nopții. De două ori pe săptămână oamenii trebuie să participe la prelegeri despre măreția familiei Kim, care a condus statul, prin succesiune, încă din 1946 și ai cărei membri sunt venerați aproape ca și cum ar fi zei. În fiecare sâmbătă oamenii trebuie să participe la sesiunile de critică publică atunci când se critică singuri și unul pe celălalt pentru eșecurile lor din săptămâna precedentă. Rugați-vă pentru protecția creștinilor, care încearcă din greu să supraviețuiască într-un asemenea context, când loialitatea lor este față de Domnul Isus Cristos, nu față de Kim Jong-un.

Joi, 7 februarie

Creștinii evanghelici din Rusia continuă să fie principalele ținte ale Legii religiei din 2016, deseori numită în Rusia „Legea lui Yarovaya” după persoana care a propus-o pentru prima oară în Duma. Legea este aparent o lege antiteroristă, însă majoritatea cazurilor sunt acuzații de activitate misionară ilegală. Unii creștini sunt, de asemenea, acuzați de activități extremiste, de desfășurare de activități fără permisiune sau de lipsa unui panou care să indice numele complet al organizației lor. Comunitatea creștină cere modificarea legii, care este atât de vagă încât este practic imposibil să eviți acuzațiile. Rugați-vă ca cererile lor să fie luate în considerare și să se aducă modificări utile legii.

Vineri, 8 februarie

Din primele 280 de cazuri deschise împotriva credincioșilor creștini în baza Legii religiei din 2016 în Rusia (vezi mai sus), numai în jur de 10% au fost câștigate de creștini. În celelalte 90% dintre cazuri, creștinii au pierdut procesele și au fost amendați. Rugați-vă pentru trei avocați ruși, care au început recent să lucreze cu normă întreagă (cu sprijinul Fondului Barnabas) pentru a-i reprezenta la tribunal pe creștinii aflați sub presiune din partea statului. Cereți ca Dumnezeu să le dea favor și succes în fața judecătorilor.

Sâmbătă, 9 februarie

Credincioșii ruși cer sprijin în rugăciune cu privire la problema clădirilor bisericești. În mod obișnuit, o adunare evanghelică cumpără o clădire pe care o renovează/amenajează pentru a crea un spațiu potrivit pentru închinare și slujire, plus câteva încăperi de locuit. Acum aceste „case de rugăciune” sunt amenințate cu demolarea, cu excepția cazului în care se obține autorizație oficială cum că clădirea poate fi folosită ca biserică. La momentul redactării, există trei cazuri în instanță în care o adunare încearcă să prevină demolarea clădirii. Rugați-vă ca creștinilor să li se facă dreptate și nimic să nu-i împiedice să se adune pentru învățătură, rugăciune și părtășie.

Duminică, 10 februarie

Neprihănitule Dumnezeu, care încerci inimile oamenilor, ne rugăm pentru cei care îi persecută pe copiii Tăi, care își fac planuri și lucrează ca să le facă rău, le aduc acuzații false, îi atacă violent, le slăbesc credința în orice fel pot. Ne rugăm ca răul săvârșit de ei să înceteze și sfinții tăi să trăiască în siguranță. Te rugăm să înmoi și să schimbi inima celor care persecută, să lucrezi în viețile lor ca ei să ajungă să-L cunoască și să-L iubească pe Fiul Tău, Isus Cristos, în Numele căruia ne rugăm. (Psalmul 7:9)

Luni, 11 februarie

Ultimul an a adus o presiune crescândă asupra creștinilor protestanți din estul Ucrainei, regiune cunoscută și ca autoproclamata Republica Populară Lugansk (RPL). În octombrie, Fondul Barnabas a aflat că toate activitățile creștine urmau să fie interzise, cel mai probabil asta însemnând că toate clădirile lor vor fi închise forțat. Credincioșii au început în grabă să golească clădirile de mobilier și alte bunuri. Cereți înțelepciune și tărie pentru conducătorii bisericii și rugați-vă ca libertatea religioasă deplină să fie menținută în RPL.

Marți, 12 februarie

Într-o adunare din Albania, având peste 80% dintre membri convertiți de la islam, sunt mulți tineri (cu vârsta de peste 13 ani) bulversați din pricina musulmanilor care atacă credința lor în Isus și Biblie, atacuri cărora ei nu știu cum să le răspundă. La școală, ei sunt expuși materialismului ateist, care este propagat de majoritatea profesorilor. Rugați-vă pentru programul de ucenicie susținut de Fondul Barnabas, prin care căutăm să îi ajutăm pe acești tineri credincioși proveniți din mediul musulman să știe cum să răspundă la acuzațiile și întrebările cu care se confruntă, astfel încât credința lor să nu fie zdruncinată.

Miercuri, 13 februarie

Bashir Masih (în vârstă de 60 de ani) și familia sa erau singurii creștini care locuiau în satul Gujar Khan, în provincia Punjab, Pakistan. La 20 septembrie, un grup de musulmani i-au atacat pe Bashir și pe soția sa, în timp ce stăteau în fața ușii casei lor. A doua zi dimineața la ora 4.00, ei au primit un apel telefonic în care li se spunea să plece, altfel vor fi uciși. După-amiaza, cel puțin doisprezece bărbați înarmați au luat cu asalt casa. I-au lovit pe Bashir și pe fiii săi cu răngi, au smuls hainele de pe soțiile băieților lui și i-au trântit pe copilași de pereți. Apoi au jefuit casa și i-au dat foc. Rugați-vă ca această familie încercată să cunoască pacea Domnului, rănile să le fie vindecate tuturor și Dumnezeu să Se îngrijească de toate nevoile lor.

Joi, 14 februarie

Lăudați-L pe Dumnezeu că, prin generozitatea sponsorilor Fondului Barnabas, 387 de familii creștine pakistaneze care lucrau la fabrici de cărămidă pentru că aveau datorii față de patronii lor sunt acum libere. Datoriile pe care ei sau părinții lor le-au acumulat cu mult timp în urmă, în momente de criză familială, i-au ținut legați de locul de muncă, împovărați de un sentiment de rușine și de lipsă de speranță. Dar, cu datoriile plătite, viețile lor se transformă și ei sunt plini de mulțumire față de Dumnezeu și față de cei care au donat banii. Mulți mărturisesc că, fiind liberi de datorii, chiar și viața lor fizică și spirituală a căpătat avânt. Rugați-vă ca ei să continue să se dezvolte și să se bucure în Domnul și cereți ca mai multe familii să fie eliberate.

Vineri, 15 februarie

Anul trecut, Asociația Evanghelică din India a remarcat o creștere accentuată a incidentelor violente pline de ură îndreptate împotriva comunității creștine din statul Uttar Pradesh. Acesta este cel mai populat stat din India, aici locuind 17% din populația totală a țării. Creștinii reprezintă 0,18% din populația statului. Comisia pentru libertate religioasă a Asociației Evanghelice din India a cerut guvernului din Uttar Pradesh să „reclădească încrederea comunității creștine prin aplicarea legii și a ordinii și prin pedepsirea oricui atacă adunările creștine în baza unor acuzații inventate sau neîntemeiate.” Rugați-vă ca guvernul să dea un răspuns favorabil acestei cereri.

Sâmbătă, 16 februarie

Rugați-vă pentru minoritatea creștină din sudul Indiei, deoarece oamenii se luptă să își reconstruiască viața după inundațiile teribile de acum șase luni, cele mai rele din ultimul secol. Este nevoie de ani să își revină după o asemenea pierdere. Mulți dintre creștini sunt daliți, casta cea mai de jos și cea mai disprețuită a societății, astfel încât sunt disprețuiți într-o măsură dublă. Înainte de inundații erau săraci, acum nu mai au nimic și sunt mai urâți decât înainte, deoarece unii extremiști hinduși i-au învinuit pe creștini că au provocat inundațiile mâniindu-i pe zeii hinduși. Cereți ca Tatăl nostru ceresc să-i mângâie pe cei sărmani și să le poarte de grijă celor care și-au pierdut casele, bunurile și mijloacele de trai. Fondul Barnabas se implică în acea zonă.

Sursa: Fondul Barnabas