RICK BOXX: Importanța timpului potrivit

Realizarea succesului  în afaceri depinde de mulți factori: lucru de calitate, slujire, execuția unui nou concept, conducere eficientă, direcționare corectă. În mare parte, aceștia sunt factori pe care îi putem administra. Însă, este un factor pe care adesea îl trecem cu vederea și anume timpul. În mod special găsirea timpului potrivit – sincronizarea perfectă.

Daniel Pink, în cartea sa „Când: Secretele științifice ale sincronizării perfecte”, abordează importanța sincronizării și modul cum aceasta afectează, în cele din urmă, succesul nostru. Un articol din Wall Street Journal sumarizează această carte, arătând modalitățile pe care Pink le sugerează pentru a ne aloca timpul mai eficient de-a lungul zilei.

Studiul său a arătat că suntem „mai inteligenți, mai rapizi și mai creativi în unele părți ale zilei decât în altele”. Neurologul Russel Foster confirmă această concluzie: „Diferența de performanță între punctul cel mai înalt pe care îl atingem într-o zi și cel mai de jos este echivalent cu performanța condusului atunci când consumi băuturi alcoolice în limita legală sau în exces.” Aceasta poate părea o comparație ciudată, însă, probabil că ne ajută foarte bine atunci când ne evaluăm munca de-a lungul zilei.

Personal, am învățat că, pentru mine, timpul cel mai potrivit pentru a scrie este dimineața devreme. Mintea mea este proaspătă după un somn bun, iar ideile par că se revarsă mai repede și mai ușor. Desigur că nu toți sunt persoane matinale. Unii muncesc cel mai eficient mai spre amiază, alții după-amiază, iar alții chiar noaptea târziu. Cheia este să realizezi când ești cel mai productiv și să te asiguri că păstrezi acel timp fără alte distrageri inutile.

Citind Biblia, am observat că se pune mare accent pe eficientizarea timpului nostru – și pe găsirea timpului potrivit. De exemplu, ni se spune: „Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.” (Eclesiastul 3:1). Putem aplica acest principiu în mai multe moduri, dar unul dintre ele este că avem o anumită perioadă de timp când este cel mai potrivit să muncim, și ar trebui să ne programăm celelalte activități, la fel de importante, dar care nu solicită la fel de mare efort, pentru alte perioade ale zilei, ale săptămânii sau ale lunii.

Un alt text, Efeseni 5:16, accentuează faptul că trebuie să „răscumpărăm vremea, căci zilele sunt rele”. Aceasta nu înseamnă că timpul în sine este ceva rău, ci că trece repede. Dacă nu ne administrăm bine timpul pe care îl avem la dispoziție, ne poate conduce la eșec în a ne îndeplini scopurile și obiectivele propuse. Sau, cu siguranță vom pierde oportunitatea de a lucra la proiectele noastre atunci când nivelul productivității și al eficienței este la maxim.

Privind spre exemplul lui Isus Hristos, vedem că și El a pus deoparte anumite perioade de timp pentru anumite lucruri, inclusiv rugăciune și timp petrecut cu Dumnezeu Tatăl. Isus era foarte ocupat, la fiecare oră din zi erau oameni în jurul Lui care Îl solicitau pentru anumite nevoi sau doar ca observatori. Așa că El își dedica timpul de dimineață devreme pentru a fi singur, chiar departe de ucenici.

În Marcu 1:35 ni se spune: „A doua zi dimineaţa, pe când era încă întuneric de tot, Isus S-a sculat, a ieşit, şi S-a dus într-un loc pustiu. Şi Se ruga acolo.” Mulți dintre oamenii pe care îi cunosc realizează cât de important este pentru ei să înceapă ziua concentrându-se pe relația lor cu Dumnezeu, știind că vor avea nevoie de călăuzirea, înțelepciunea și puterea Lui pentru lucrurile pe care le vor întâlni de-a lungul zilei.

Deci, găsirea timpului potrivit este totul. Este un timp potrivit pentru a munci, un timp potrivit pentru a te odihni, și un timp potrivit pentru a te juca. De asemenea, un timp potrivit în care să ne asigurăm că menținem o relație puternică cu Domnul.