Refugiaţii nord-coreeni dezvăluie modurile creative în care se răspândește Evanghelia în țara lor

Un pastor şi doi credincioşi creştini nord-coreeni, care au reuşit să fugă din ţara lor fără să fie prinşi, au povestit despre modul în care reuşesc să vestească Evanghelia către cei rămaşi în ţara aflată sub o cruntă dictatură.

Peter Jung, un pastor care face o lucrare de răspândire a creştinismului în Coreea de Nord, a povestit jurnaliştilor de la Associated Press că grupul său oferă găzduire, hrană şi bani nord-coreenilor care vizitează oraşele chineze situate la graniţa dintre cele două ţări, şi în acelaşi timp împărtăşeşte şi Evanghelia cu ei.

Înainte ca vizitatorii nord-coreeni să se întoarcă înapoi în ţară, Jung le cere acestora să memoreze versete biblice şi să le împărtăşească cu familia şi prietenii la întoarcere. El a spus că misionarii creează astfel o „atmosferă religioasă” şi mobilizează oamenii să schimbe mesaje text între ei conţinând cuvinte cu mesaj creştin, cum ar fi „pace”.

Creştinismul este ilegal în Coreea de Nord, iar posesia unei Biblii, închinarea în public sau orice încercare de a constitui o biserică de casă poate aduce tortură, închisoare pe termen lung sau chiar pedeapsa cu moartea. Coreea de Nord este de 17 ani  pe locul 1 în Topul Mondial al Persecuţiei, întocmit anual de organizaţia Open Doors, iar cei mai mulţi credincioşi din această ţară îşi ţin credinţa secretă sau o împărtăşesc doar cu membrii apropiați ai familiei.

Lee HanByeol, soţia lui Jung, care s-a refugiat în Seul, Coreea de Sud, îşi aduce aminte cum tatăl ei se ruga de fiecare dată când mama ei pleca pentru câteva zile în China pentru a împrumuta bani de la rude în anii `90.

„L-am văzut rugându-se de multe ori… Mama îşi risca viaţa, trecând ilegal în China ca să hrănească familia. Atunci când mama pleca, el continua să se roage stând nemişcat în colţul camerei,” povesteşte Lee.

Lee spune că nu a învăţat prea multe despre creştinism în acea perioadă, pentru că tatăl ei şi-a ţinut credinţa secretă până la moarte într-un efort de a-şi proteja familia.

„De multe ori mă gândeam ce bine ar fi fost dacă eu şi tatăl meu ne-am fi rugat împreună, ţinându-ne de mână,” mai spune Lee.

Un alt refugiat nord-coreean povesteşte cum a auzit despre creştinism după ce a fugit în China în 1998. El a fost arestat de poliţia chineză şi trimis înapoi în Coreea de Nord în 2001 şi, după ce a stat în închisoare câteva luni, a încercat să vorbească despre credinţă cu părinţii săi.

„Tatăl meu a găsit că este dificil să accepte creştinismul, însă mama a acceptat credinţa aproape imediat”, mărturisește el.

În 2002 acest credincios a reuşit să fugă în Coreea de Sud, iar astăzi este un pastor activ implicat în lucrarea de vestire a Evangheliei în Coreea de Nord. El a împărtăşit cu Associated Press, cum în ultima sa călătorie în China a botezat şase credincioşi nord-coreeni, care se aflau într-o vizită acolo, urmând să se întoarcă în scurt timp acasă.

Conform unor estimări ai Open Doors, numărul creştinilor din Coreea de Nord se ridică la 300.000, majoritatea practicând credinţa în secret sau în cadrul unor biserici de casă minuscule.

Potrivit statisticilor Departamentului de Stat american, se estimează că aproximativ 120.000 de disidenţi politici şi fugitivi se află în lagăre de muncă forţată unde sunt supuşi la un regim de tortură brutală.

Ji Hyeon, o altă fugitivă, povesteşte cum a reuşit să evadeze din Coreea de Nord de patru ori, de trei ori a fost forţată să se întoarcă, a patra oară reuşind să ajungă în Coreea de Sud în 2007.

Ca şi creştină, Ji Hyeon îşi aduce aminte cum era forţată să îşi renege credinţa în faţa autorităţilor de fiecare dată când era repatriată.

„De fiecare dată când eram trimisă înapoi în ţară, interogatoriile nu se terminau niciodată înainte de fi întrebată dacă mă duc la biserică, dacă îl cunosc pe Domnul Isus sau dacă cred în Dumnezeu. Dacă le trezeam cea mai mică suspiciune, sau dacă mărturiseam că sunt creştină sau că merg la vreo biserică atunci cu siguranţă aş fi fost trimisă într-un lagăr de muncă forţată sau executată. Aşa cum Petru s-a lepădat de Domnul de trei ori, am minţit şi eu de trei ori atunci când am fost interogată, mărturisește Ji Hyeon.

Ji Seon-Ho, un fugitiv nord-coreean infirm, care a fondat organizaţia Now Action, Unity, Human Rights a declarat pentru Christian Post ca toţi cei suspectaţi de activităţi religioase sunt aspru pedepsiţi.

Ji Seon-Ho, în vârstă de 32 de ani, şi-a pierdut o mână şi un picior atunci când a fost accidentat de un tren în timp ce încerca să fure cărbuni pentru a-şi hrăni familia, a fugit din ţara pentru prima dată în 2006. După o lună s-a întors înapoi în Coreea de Nord, unde a fost arestat şi torturat de către poliţie.

„În timpul interogatoriilor, am fost întrebat dacă am luat contact cu vreun creştin. De fapt chiar întâlnisem creştini şi am fost expus la învăţătura creştină când am fost în China, însă ştiam că orice creştin care este desconspirat de regim era ucis, fără excepţii. Prin urmare, am negat că aş fi întâlnit creştini. Torturile au reprezentat o experienţă foarte dureroasă. Atunci am realizat că nu mai pot să trăiesc în Coreea de Nord”, mărturisește
Ji Seon-Ho.

Ji Seon-Ho îi ajută acum pe fugitivii nord-coreeni care ajung în China, şi intervine pe lângă organizaţiile internaţionale ca acestea să adreseze problema drepturilor omului din Coreea de Nord și să facă presiuni pe lângă autorităţile comuniste pentru a permite propriilor cetăţeni să se închine lui Dumnezeu, să audă şi să trăiască Evanghelia.

„Cred că din moment ce Biblia ne porunceşte să ducem Evanghelia în toată lumea și la toate popoarele, atunci trebuie să aducem Cuvântul lui Dumnezeu şi în Coreea de Nord, pentru că nu pot fi excepţii de la Cuvântul Domnului.”

Sursa: Christian Post.