Jurnal de Rugăciune: Durerea Bisericii Persecutate pe agenda Fondului Barnabas

Când ne doare un dinte, capul sau stomacul, un picior sau o mână, mergem la medic pentru că durerea ne imobilizează funcționalitatea întregului trup. Dar ce simțim atunci când citim astfel de știri despre cei care sunt un singur trup cu noi în Cristos, dar sunt zilnic răniți, schingiuiți și hărțuiți pentru credința lor? Vă provocăm să vă osteniți să citiți acest Jurnal de Rugăciune și să cereți mângâiere și pace pentru fiecare țară, pentru fiecare caz separat!

Duminică, 17 februarie

O, Doamne Isuse, cerem binecuvântarea Ta asupra fraților și surorilor noastre curajoase din Vietnam, care se confruntă cu multe forme de persecuție, inclusiv arestarea, detenția și violența. Fie ca ei să Îți rămână credincioși, rezistând tuturor încercărilor altor oameni de a-i face să se lepede de Numele Tău. Ne rugăm mai ales pentru creștinii din minoritățile etnice, care sunt adesea tratați cel mai rău. Fii tăria și scutul lor. Te rugăm să miști inimile autorităților vietnameze pentru a face pași concreți în direcția respectării libertății religioase. Atinge-le inimile și fă-i să vadă că creștinii nu sunt periculoși, ci influențează în mod pozitiv societatea.

Luni, 18 februarie

La vremea redactării jurnalului, câțiva refugiații creștini vietnamezi din grupul etnic Montagnard sunt încă reținuți de autoritățile thailandeze, din luna august. Adulții se află într-un centru de detenție, iar copiii sunt ținuți în altă parte. Cei mai mulți din grup au primit statutul de refugiat din partea UNHCR, dar autoritățile thailandeze au obiceiul de a ignorare statutul refugiaților, pe care de regulă îi rețin, apoi îi deportează. Adulții (cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani) trebuie să poarte uniforme ca la închisoare și să împartă cu alții celule murdare și supraaglomerate. Dar cea mai mare îngrijorare nu o reprezintă condițiile lor actuale de trai, deși sunt îngrozitoare, ci mai degrabă ce s-ar întâmpla dacă ar fi deportați înapoi în Vietnam. Rugați-vă ca ei să fie puternici în Domnul și să nu se lase cuprinși de frică.

Marți, 19 februarie

Douăzeci de familii creștine (105 persoane) dintr-o zonă rurală din Laos au primit termen o lună să renunțe la credința lor creștină, să părăsească satul sau să meargă în închisoare. Liderii bisericii au răspuns prezentând conducerii districtului legile naționale și Constituția care stipulează că creștinismul este o religie recunoscută în Laos. Dar conducerea districtului a răspuns pur și simplu că în zona aceea creștinii nu vor fi acceptați. La momentul redactării, liderii bisericii încearcă să aducă acest caz în atenția guvernului central. Cinci dintre cele 20 de familii și-au abandonat credința, deoarece se tem. Rugați-vă ca celelalte 15 familii să rămână ferme.

Miercuri, 20 februarie

În ultimul an, guvernul din Rwanda a închis aproximativ 7.000 de biserici în întreaga țară. Deoarece rugăciunea în grup este permisă numai în clădiri aprobate de guvern, înseamnă că creștinii trebuie să se adune de acum în secret. Unii dintre ei se închină, probabil, în peșteri. Motivul oficial pentru închiderea bisericilor este că clădirile nu respectă noile reglementări stricte în materie de construcție introduse în februarie 2018, dar închiderile reprezintă și un semnal că bisericile sunt în atenția autorităților. Peste 90% din populația Rwandei se identifică drept creștini. Rugați-vă pentru ei, deoarece au nevoie să știe cum să reacționeze la aceste schimbări, rămânând credincioși Domnului în toate.

Joi, 21 februarie

În Uganda există o lucrare prin care se duce Evanghelia musulmanilor, iar apoi convertiții de la islam sunt ucenicizați. Noii credincioși sunt puși în legătură cu creștini maturi, în grupuri de părtășie care se întâlnesc săptămânal sau mai des. Cei care s-au convertit recent pot să crească, iar creștinii maturi au ocazia să le slujească și să își iubească noi frați în Domnul, care sunt vulnerabili și au sacrificat atât de mult ca să Îl urmeze pe Hristos. Lăudați-L pe Dumnezeu că a adus atâția musulmani ugandezi la El și cereți binecuvântarea, protecția și călăuzirea Sa peste această slujire și peste liderii ei curajoși.

Vineri, 22 februarie

În haosul și violența care există în Camerun, pe fundalul rivalității limbilor și religiilor, un pastor baptist camerunez a comparat situația cu persecuția creștinilor de către împăratul roman Nero. El dă statistici detaliate despre pastori strămutați, care nu au cum să-și hrănească copiii, darămite să îi trimită la școală; multe biserici au fost închise – doar cinci din cele 46 din regiunea Belo mai funcționează. Fără pastori sau servicii de închinare, creștinii încep să cadă de la credință. Rugați-vă ca Duhul Sfânt să le reamintească credincioșilor, care acum sunt lipsiți de învățătură, de ceea ce ne-a învățat Domnul Isus prin Cuvânt (Ioan 14:26).

Sâmbătă, 23 februarie

Societatea kazahă trece printr-un proces care se poate numi „islamizare ușoară”. Musulmanii radicali au preluat controlul asupra majorității întreprinderilor mici, iar banii islamici – veniți în principal din Turcia – finanțează majoritatea instituțiilor de învățământ. Creștinii reprezintă aproximativ 25% din populația acestei mari republici din Asia Centrală. Pe măsură ce creștinii devin din ce în ce mai marginalizați și mai neputincioși (omenește vorbind), rugați-vă ca ei să fie martori puternici pentru Hristos, atrăgându-i la El pe mulți musulmani.

Duminică,  24 februarie

Tată ceresc, Îți cerem înțelepciune, pace și speranță pentru părinții creștini din Tadjikistan, cărora le este interzis prin lege să-și ia copiii la biserică sau să le permită să participe la orice activități creștine publice. Ajută-i să profite de fiecare ocazie pentru a-și învăța copiii căile Domnului și Cuvântul Lui, vorbind cu ei despre Tine, acasă și în afara casei, în orice moment al zilei. Fie ca părinții să se liniștească știind că inima Tatălui simte pentru ei și înțelege preocupările lor pentru copii. Fie ca Duhul Tău să îi cerceteze pe copii, care să vină la credința deplină în Fiul Tău, Isus, în Numele căruia ne rugăm. (Deuteronomul 11:19)

Luni, 25 februarie

Eldos (25 de ani, din Kârgâzstan) a fost înconjurat de trei bărbați musulmani care au încercat să-l forțeze să recite crezul islamic. Fiind convertit la creștinism, Eldos a refuzat, pentru că aceasta ar fi însemnat să se lepede de Hristos și să se întoarcă la islam. Bărbații l-au bătut serios, provocându-i o comoție cerebrală, rupându-i maxilarul și nasul, zdrobindu-i 20 de dinți și făcându-i ochiul să sângereze. Primul spital la care a fost dus Eldos a refuzat să-l trateze, dar alte două spitale i-au făcut câteva operații. La momentul redactării, Eldos avea dureri severe de cap și coșmaruri. Cereți ca Domnul Isus să Se atingă de El și să-l vindece pe credinciosul Eldos.

Marți, 26 februarie

Președintele Mirziyoiev al Uzbekistanului ocupă această funcție de doi ani. El face multe schimbări în regimul strict al predecesorului său. De exemplu, el încurajează investițiile străine și este mult mai tolerant cu activitățile religioase. Au avut loc sărbători oficiale pentru a marca aniversarea a 500 de ani de la Reformă și președintele a permis importul unui anumit număr de Biblii uzbece. Pentru prima dată în 17 ani, adunările locale și clădirile bisericești se pot înregistra, pentru a putea funcționa legal. Îi mulțumim Domnului pentru aceste evoluții care ușurează presiunea asupra creștinilor care au suferit atât de mult pentru credința lor.

Miercuri, 27 februarie

În ciuda unei atitudini mai tolerante din partea guvernului central din Uzbekistan (vezi postarea de ieri), creștinii – în special cei care se convertesc la islam – se confruntă în continuare cu persecuție din alte surse: rude musulmane, oficiali guvernamentali locali și teroriști islamici. Adunarea la rugăciune într-un loc privat rămâne ilegală, iar cei care sunt prinși sunt chemați de obicei în fața instanței și puși să plătească o amendă. Îi mulțumim lui Dumnezeu că amenzile s-au micșorat mult în ultimii doi ani. Rugați-vă ca credincioșii persecutați din Uzbekistan să nu cadă de oboseală  și să nu-și piardă inima, privind spre „Cel care a suferit din partea păcătoșilor o împotrivire așa de mare” (Evrei 12:3).

Joi, 28 februarie

Poliția din Uzbekistan a arestat 43 de convertiți creștini de la islam, printre care și 12 adolescenți. Credincioșii au fost arestați într-o tabără creștină la începutul lunii octombrie și reținuți pentru mai mult de opt ore. S-a pus presiune asupra lor ca să lucreze ca informatori ai Poliției sau să-i incrimineze pe liderii și organizatorii taberei. Toți adulții au fost găsiți vinovați de „adunare ilegală” la procesul lor din 30 octombrie, și toți au primit amenzi mici. Adolescenții nu au fost acuzați. S-a încercat filmarea procesului pentru a fi difuzat la televiziune, dar creștinii au refuzat acest lucru. Rugați-vă ca acești 43 de credincioși să fie întăriți în credința lor prin această experiență, iar persecutorii lor să fie atrași spre Hristos.

Sursa: Fondul Barnabas România