Suedia testează solicitanţii de azil pentru a determina dacă sunt creştini „adevăraţi”

Ce spune Matei 10:34? Ce lucruri sunt interzise în creştinism? Poţi să enumeri care sunt sacramentele bisericii?

Dacă întrebările de mai sus ţi se par dificile, atunci consideră-te norocos că nu trebuie să ceri azil politic în Suedia.

De o bună bucată de timp, Comitetul Suedez pentru Migrare vrea să facă o diferenţă între „adevăraţii” convertiţi de la islam la creştinism, care riscă persecuţia în ţara de origine, şi cei „falşi”, care vreau doar o cale simplă de a obţine azil, prin obligația de a răspundela un set de întrebări.

Cum Suedia este o ţară laică, cei mai mulţi dintre oficialii care formulează respectivele întrebări nu sunt ei înşişi creştini. Mai mult, ei nu a nici cunoştinţe de bază despre creştinism.

Michael Greenholm, un pastor suedez din Uppsala, şi editor şef  al portalului „Penticostalii şi Carismaticii pentru pace şi dreptate” a conceput un test denumit „Sunt creştin?”, bazat pe întrebările pe care Comitetul pentru Migraţie le-au adresat convertiţilor de-a lungul anilor.

În afară de cele trei întrebări de mai sus, testul include şi întrebări cum ar fi: „Câte părţi are Noul Testament?”, „Ce diferenţe sunt între Biserică Ortodoxă şi cea Protestantă?”, precum şi întrebări despre chestiuni mai controversate cum ar fi: „Ce părere ai despre faptul că Noul Testament ar fi împotriva femeilor?”

Testul s-a viralizat în scurt timp. Pastori, preoţi, teologi, celebrităţi şi oameni obișnuiți au răspuns la întrebări şi şi-au împărtăşit răspunsurile cu prietenii pe reţelele sociale. În patru zile, la test au participat peste 100.000 de persoane. Doar 300 dintre ei (0,3%) au obţinut un scor de peste 60% de răspunsuri corecte.

Testul „Sunt creştin?” a dus la o dezbatere aprinsă. Cei mai mulţi oameni sunt de acord că întrebările sunt prea grele, şi nu sunt relevante pentru a determina dacă credinţa cuiva este autentică sau nu. Unele întrebări nu fac altceva decât să arate părtinire şi ignoranţă cu privire la ce reprezintă cu adevărat credinţa creştină.

Conform Consiliului Bisericilor din Suedia, preoţii şi pastorii sunt mai competenţi pentru a recunoaşte o credinţă creştină reală. Mai degrabă, mărturia acestora ar putea fi relevantă în acest tip de investigaţii.

Comitetul de Migrare a dat răspunsuri contradictorii. Reprezentanţii acestuia au apărat întrebările care sunt folosite şi în aceeaşi zi au negat că se folosesc astfel de întrebări în interviuri.

În ultimele săptămâni, s-au aflat detalii despre  multe alte exemple de întrebări ridicole folosite în interviuri. În decembrie 2018, un convertit a fost etichetat ca nesincer pentru că nu putea spune ce reprezintă Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.  Cu puţin timp înainte, altui convertit i s-a spus că nu poate evangheliza pentru că „biserica din Suedia nu face misiune.”

Un fapt şi mai absurd s-a petrecut atunci când unui convertit i s-a cerută să recite Tatăl Nostru. Traducătorul a interpretat eronat cu „izbăveşte-ne de accidente rutiere” lucru care a determinat condamnarea la deportare a celui investigat, pentru că formularea „izbăveşte-ne de accidente rutiere” a fost considerată suspicioasă.

Acest tratament oferit unor oameni care s-au refugiat din zone unde viața le era amenințată este o catastrofă. Creştinii adevărați sunt deportaţi înapoi în zone de persecuţie, din cauză că oficiali guvernamentali suedezi sunt incompetenţi şi ostili la adresa creştinismului.

Sursa: Christian Post