„Omul Evanghelic” a fost lansat la Oradea

Vineri, 22 februarie, intelectualitatea evanghelică și-a dat întâlnire la Oradea. În cadrul Conferinței „Evanghelicii români – centru și periferie. Exercițiu de poziționare” a fost lansat cel mai așteptat titlu al anului 2018: „Omul Evanghelic”. La eveniment a participat și unul din coordonatorii proiectului cules cu mare grijă de 19 autori, în mai bine de 20 de ani, dr. prof. Dănuț Mănăstireanu. Evenimentul a fost organizat de Platforma Decenu.eu

Comunicat de presă

Oradea și județul Bihor găzduiesc câteva dintre cele mai semnificative comunități evanghelice din România, 1 din 10 bihoreni fiind baptist sau penticostal. De altfel, baptiștii au o vechime de peste 120 de ani în această regiune, iar penticostalii, de peste 90 de ani. În anii ‘70, la Oradea a avut loc o așa-numită „trezire spirituală”, pe când Biserica Baptistă nr. 2, actuala „Emanuel”, era păstorită de către Iosif Țon (devenit ulterior colaborator al postului de radio Europa Liberă) și Liviu Olah, doi pastori care au fost în vizorul Securității. Tot la această biserică a ajuns în 1985 renumitul evanghelist american Billy Graham, în timpul unui turneu prin România, atent supravegheat de organele de represiune.

După 1990, a fost fondat în Oradea Institutul Biblic Emanuel – care ulterior a devenit Universitatea Emanuel – una dintre cele două instituții baptiste de grad universitar din țară.

În prezent, în Bihor sunt 270 de biserici penticostale (14 în Oradea) și aproximativ 200 baptiste (10 în Oradea), plus alte biserici evanghelice cu statut independent, ONG-uri, școli și grădinițe.

Platforma Decenu.eu (www.decenu.eu), a organizat în 22 februarie 2019, la Cetatea Oradea, lansarea de carte „Omul Evanghelic” cu mottoul „Cine sunt evanghelicii români?”. Au fost abordate teme precum istoria evanghelicilor, dinamica mediului evanghelic, perspectiva evanghelică asupra libertății religioase, locul textelor sacre (Biblia) în lumea evanghelicilor, teologia evanghelică, limbajul specific mediului evanghelic, muzica și beletristica evanghelică, media evanghelică, arhitectura evanghelică, educația în mediul evanghelic, situația femeii în același mediu, relațiile cu alte orientări creștine autohtone, legăturile cu centrele protestantismului evanghelic din Vestul Europei și din America de Nord și situația evanghelicilor în interiorul minorităților etnice din România.

Temele au fost prezentat de prof. Dănuț Mănăstireanu, unul din coordonatorii cărții Omul evanghelic, publicată la editura Polirom.

Pe lista invitaților sau numărat:

Maria Hulber – cercetător acreditat al CNSAS. A publicat „Memorialistica detențiilor postbeliceromânești” (lucrare care are la bază teza de doctorat) și „În sfera tăcerii. Richard Wurmbrand în dosarele Securității”.

Vasile Gabrian – director editorial al editurii Casa Cărții.

Corneliu Simuț – doctor în teologie, profesor de teologie sistematică și istorică la Universitatea Emanuel, cercetător postdoctoral la Universitatea din Pretoria și conducător de doctorat la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

Florin Tomoioagă – diacon, lector universitar doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă dinOradea.

Dl. prof. Dănuț Mănăstireanu este unul dintre cei doi coordonatori ai volumului Omul evanghelic (alături de istoricul Dorin Dobrincu). Doctor în teologie (2005, Brunel University, Londra, UK), cu o teză despre teologia lui Dumitru Stăniloae. A fost, până în 2016, Director pentru credință și dezvoltare pentru regiunea Europei de Est și a Orientului Mijlociu, World Vision International (WVI). Este membru al Consiliului Academic al Centrului de Studii Misionare din Osijek, Croația și al Bordului Inițiativei Ortodoxe a Mișcării Lausanne.

Partenerul local Decenu.eu este o platformă inter-denominațională care are ca scop facilitareacontextelor publice unde să se poată comunica cu pasiune valorile creștine, pentru ca mai apoi să creeze comunități vii de oameni care-și trăiesc cu demnitate și bucurie identitatea creștină în toate sferele societății.

Natalia Ile

Director dezvoltare platforma decenu.eu