Mituri, realități actuale și traiectorii viitoare ale inteligenței artificiale

Source: iLexx/iStockphoto

1. Ce NU ESTE inteligența artificială (AI): dezvăluirea „miturilor”

Multe personalități proeminente se îngrijorează în ce privește inteligența artificială, și predicțiile pentru viitor fie tind să anticipeze apocalipsa, fie să creadă că inteligența artificială ne va permite să depășim limitele umane. Considerăm că este nevoie să dezvăluim aceste „mituri”. Folosim acest termen, nu pentru că astfel de idei sunt complet implauzibile, ci pentru că ele sunt conduse mai mult de temeri puternice și aspirații decât de știință. Noi susținem că AI nu va aduce nici distrugerea și nici salvarea omenirii, și că astfel de „mituri” (inclusiv singularitatea tehnologică, autonomia și conștiința calculatoarelor) au atras prea multă atenție, împiedicând dialogul productiv și elaborarea reglementărilor. Sunt necesare mai multe dezbateri undeva la mijloc între extreme.

2. Ce este inteligența artificială: îngrădirea conversației

  • În urma consultării cu experții pe care i-am intervievat, credem că putem defini cel mai bine inteligența artificială drept un instrument extrem de complex, care îi ajută pe oameni în executarea unor procese repetitive.
  • Luând în considerare distincția lui Martin Buber între „acela” (engl. ‘it’) și „Tu” (engl. Thou), argumentăm că interacțiunea cu sistemele de inteligență artificială este aceea dintre ‘eu’ și un obiect (‘acela’), și această interacțiune influențează modul în care interacționăm mai departe cu alte obiecte și subiecți. Chiar dacă sistemele de inteligență artificială vor stimula din ce în ce mai mulți subiecți, este improbabil ca ele să ajungă să fie experimentate drept un ‘Tu’ într-adevăr liber.
  • Deoarece inteligența artificială este atât un instrument pentru sarcinile noastre, cât și un intermediar în relațiile noastre, trebuie să înțelegem cum ar trebui să fie direcționată pentru ca omenirea să prospere. Acest lucru necesită o înțelegere și din perspectiva unor domenii din afara gamei înguste a inteligenței artificiale, a informaticii și a neuroștiinței.

3. Analiza biblică: înțelegerea umanității

Imago Dei

Având în vedere starea periculoasă a identității umane în lumea postmodernă, nu este o coincidență faptul că oamenii încep să se compare tot mai mult cu niște calculatoare. Ne bazăm pe Imago Dei (imaginea lui Dumnezeu) pentru a afirma distincția între oameni și AI. Trei identificatori esențiali ai Imago Dei sunt capacitatea umană de a se afla în relații, responsabilitatea și dragostea care se dăruie pe sine. Oamenii sunt diferiți, creați pentru relații semnificative cu ceilalți și având responsabilitatea să creeze (lucru care influențează motivul pentru care construim instrumente cu inteligență artificială: ori pentru a evita greutatea acestei responsabilități, ori pentru a avea un îndrumător în procesul de a lua decizii bune). Deși unii ar putea cataloga performanțele exceptionale, cum sunt lucrările lui Beethoven, ca indicator al unicității umane, aceste reușite în ce privește creativitatea pălesc în comparație cu importanța iubirii care se dăruiește – o capacitate latentă în fiecare ființă umană. Experimentarea frumuseții iubirii care se dăruiește pe sine este posibilă pentru fiecare om, ea necesită însă sacrificiu și nu poate fi redusă la o sarcină pentru sisteme care folosesc inteligența artificială, ele nu pot nici măcar să facă acest proces mai eficient.

Doctrina căderii

Gândirea seculară nu este echipată corespunzător pentru a explica sau pentru a anticipa realitățile imperfecțiunii și răutății în natura umană și în lume.

Căderea în păcat reprezintă o provocare și pentru domeniul dezvoltării inteligenței artificiale, în care progresul, succesul, bunăvoința și comportamentul bun sunt considerate pur și simplu de la sine înțelese. Una dintre implicațiile căderii pentru dezvoltarea AI ar putea însemna proiectărea sistemelor în așa fel încât acestea să eșueze, să fie întrebuințate greșit sau să aibe un impact neprevăzut asupra unor părți interesate.

Escatologie

Ce spune Biblia despre sfârșitul omenirii? Se spune că vom fi încă în trup, fapt care contracarează opinia că trupul este ceva incomod și care speră că inteligența artificială ne va ajuta să renunțăm la el. De asemenea, indică spre o comunitate dinamică și care nu ține cont de etnie, care va provoca aspirații pentru o uniformitate din punct de vedere tehnologic. În cele din urmă, Biblia prezintă Împărăția lui Dumnezeu ca un loc caracterizat de simplitate și puritate, fapt care se împotrivește unor narațiuni seculare care aspiră la cunoaștere vastă, eficiență și complexitate.

Între timp, pilda grâului și a neghinei poate să ne ajute ca și creștini să interpretăm veștile aparent conflictuale despre traiectoria lumii. Pilda insistă asupra faptului că atât răul cât și binele vor continua să crească, să se intensifice în lume până la revenirea lui Isus. Mai mult decât atât, o teologie a surprinderii anticipează în mod activ că Dumnezeu va face lucruri surprinzătoare prin creștinii care acționează ca sare și lumină pe pământ, ceea ce ne poate oferi speranțe neașteptate chiar și pentru utilizarea sistemelor inteligenței artificiale.

4. Traiectorii: impactul inteligenței artificiale

În timp ce instrumentele AI sunt implementate din ce în ce mai mult în societate, ele vor avea atât efecte pozitive cât și negative asupra relațiilor. În mod implicit, multe din aceste efecte vor fi oarecum negative, consolidând în continuare ideologiile actuale ale capitalismului, individualismului și consumerismului. Însă este, de asemenea, posibil ca instrumente AI să contribuie la reformă, deși acest lucru cere eforturi comune și intenționale.

În funcție de domenii, iată câteva traiectorii posibile ale AI:

Domeniul investițiilor: acționari, afaceri de tip startup, universități

Principala preocupare este faptul că instrumentele AI sporesc diferența dintre clasele sociale. Instrumentele AI vor permite celor care dețin capital să valorifice resursele la un alt nivel, eliminând astfel multe costuri legate de forța de muncă. Traiectoriile negative ale inteligenței artificiale în domeniul investițiilor sunt strâns legate de corporații și de creșterea monopolurilor din domeniul tehnologic.

Pe de altă parte, instrumentele AI ar putea diminua inegalitatea, odată ce inteligența artificială devine mai ieftină și mai accesibilă pentru firmele de mici dimensiuni. Acest lucru poate fi influențat numai de acționari, directori și manageri, care să dorească să promoveze dezvoltarea într-un mod pozitiv a lumii în care trăim. Reformarea investițiilor în implicare și a recompenselor în relații de calitate ar putea asigura că investițiile din domeniul cercetării și învățării sistemelor inteligente se vor îndrepta într-o direcție bună.

Ocuparea forței de muncă: companii, biserici și comunitate

Traiectoriile negative prevăd companii care înlocuiesc muncitorii cu agenți inteligenți în lupta lor pentru profit. Persoanele cu venituri moderate sau mari sunt în special vulnerabile, deoarece companiile pot genera economii mai mari prin înlocuirea lor, decât prin automatizarea locurilor de muncă rău plătite. Poate că cea mai mare amenințare nu este atât de mult înlocuirea forței de muncă, ci diferența tot mai mare între munca de jos și meseriile satisfăcătoare, conducând la o subclasă crescândă în societate.

Obiectivul intrumentelor inteligente ar trebui să fie îmbunătățirea nu înlocuirea locului de muncă. Acest lucru necesită o viziune mai largă legată de lucru, decât simplul fapt de a munci, iar un om de afaceri creștin are posibilitatea de a se axa pe moștenirea creștină legată de valorea muncii și de vocație. Bisericile și comunitățile ar trebui să ia în considerare ce beneficii și ce împlinire ar putea aduce munca voluntară și semnificativă; chiar dacă un venit universal de bază nu va deveni realitate, va exista o nevoie tot mai mare de reformare și recalificare, cerințe ce nu pot fi pe deplin îndeplinite de către stat.

Reglementare: big data, big tech, state și mediu înconjurător

Globalizarea a făcut ca multe aspecte ale lumii corporaliste să ajungă în afara controlului efectiv al structurilor actuale de guvernământ. Dacă dezvoltarea inteligenței artificiale continuă după traiectoria sa actuală, societatea va putea fi controlată din ce în ce mai mult de companiile din domeniul tehnologiei, decât de guvernele politice. Cel mai important aspect este utilizarea, controlul, protecția și confidențialitatea datelor, GDPR (Regulamentul General Privind Protecția Datelor) fiind un prim pas pozitiv în ce privește reglementarea utilizării datelor. Atât timp cât profitul corporativ și PIB-ul național dunt obiectivele principale, reglementarea în domeniul inteligenței artificiale va fi caracterizată de relații tensionate între companii și autorități.

Este posibil să ne imaginăm și o traiectorie în care analiza sofisticată a datelor ar îmbunătăți relația dintre companii și stat, oferind informații superioare în timp util pentru politica de planificare, fapt care ar aduce beneficii pentru mulți. Am putea lua în considerare și ideea unui proiect de „permisiune de angajare”. Deși orice formă de „taxe pentru roboți” va fi dificilă de pus în aplicare, aceasta merită urmărită încă stadiile incipiente în înlocuirea forței de muncă pentru ca astfel consecințele neașteptate să poată fi corectate cu daune colaterale minime.

Produse și servicii: eficiență și divertisment

O nevoie urgentă este ca publicul să devină conștient de faptul că suntem simultan clienți și produse. Traiectoria actuală a inteligenței artificiale are în vedere multe instrumente care operează după un tip de dependență încorporată de o companie. Acest lucru schimbă relația dintre clienți și companie la o relație de dependență acceptată, mai degrabă decât una de loialitate aleasă liber. Mai degrabă decât să se simtă împuterniciți de un instrument care îi poate ajuta în îndeplinirea sarcinilor, oamenii exprimă că sunt din ce în ce mai blocați într-un ciclu de activități și sarcini pe care trebuie să le facă acum, pe care nu intenționau să le facă în primul rând.

Cele mai bune produse și servicii care se folosesc de inteligența artificială, vor fi cele care favorizează și întrețin înflorirea umanității și întărirea autocontrolului individual și al relațiilor interpersonale. Instrumentele AI funcționează cel mai bine în a-i ajuta pe oameni să atingă obiective prestabilite, nu pentru a ajuta la determinarea acestor obiective. Aceasta este diferența între a intra pe o pagină pe internet cu scopul de a achiziționa un anumit produs, folosind algoritmi pentru găsirea celui mai bun produs, în comparație cu accesarea unei pagini web cu dorința de a cumpăra orice lucru satisfăcător, lăsând astfel algoritmii să stabilească ce lucru este de fapt acesta.

5. Ce poate fi inteligența artificială: aplicație

Îndrumări pentru contactul cu inteligența artificială, care se pot aplica atât la nivelul experților cât și la nivelul începător.

  • Competență – folosirea intrumentelor AI într-un mod cât mai eficient, sigur și util
  • Responsabilizare – atât în ce privește proiectarea cât și în utilizare
  • Diversitate – desprinderea de la o gândire omogenă în rândul dezvoltatorilor
  • Transparență – atât în operațiile interne, cât și legat de scopurile finale ale instrumentelor AI
  • Precizie – claritate și simplitate în proiectare și focalizare, obiective măsurabile pentru aplicațiile AI
  • Certificare – utilizarea și proiectarea instrumentelor inteligente pentru îmbunătățirea unor sarcinilor umane, nu pentru înlocuirea lor.
  • Eficiență – proiectarea pentru eficiență, decât numai pentru funcționalitate, iar utilizatorii să beneficieze de eficiență, amintindu-și în același timp că eficiența nu este o prioritate adecvată pentru majoritatea sarcinilor personale, umane

Concluzie

În calitate de ambasadori și slujitori ai lui Hristos, ca și creștini în societate, ar trebui să ne străduim să direcționam impactul inteligenței artificiale pentru ca să beneficiem de moduri prin care să îi putem ajuta pe oameni să trăiască la maxim și să binecuvintăm comunitățile, orașele și țările în care trăim.

Sursa: Jubilee Centre