Biserica fără drepturi şi fără libertăţi: ce îi aşteaptă pe creştinii evanghelici din teritoriile ocupate din Ucraina?

În data de 1 martie 2019 a expirat termenul până la care bisericile şi organizaţiile religioase trebuiau să se înregistreze la autorităţile Republicii Populare Donetsk. Există o singură biserică care a reuşit să respecte termenul şi care nu are nici o problemă cu îngrădirea libertăţilor religioase: Biserica Ortodoxă ce aparţine de Patriarhia Moscovei. Toate celelalte biserici sunt acum considerate ilegale.

Ce se va întâmpla de acum înainte? Este important de observat ce se întâmplă în Rusia, unde credincioşii evanghelici sunt etichetaţi ca fiind „sectanţi” sau „extremişti”, sau în învecinata Republica Populară Lugansk, unde toate grupările şi bisericile evanghelice au fost interzise în baza unei legi intitulate „Despre libertatea de conştiinţă şi de asociere religioasă.” Baptiştii au fost etichetaţi ca „extremişti” şi acuzaţi de legături cu Ucraina şi Occidentul.

Legea din Donetsk creează un scenariu asemănător. Conform legii, „crearea unei unei secte sau extinderea sectarianismului este interzisă şi este pedepsită.”

Orice organizaţie riscă să fie considerată o sectă dacă nu se înregistrează. Singura biserică căreia i s-a permis înregistrarea a fost Biserica Ortodoxă asociată cu Patriarhia de la Moscova. Orice altă organizaţie sau biserică nu va primi în mod aproape sigur aprobarea experţilor ortodocşi. Orice grupare religioasă care se înregistrează este supusă unei examinări atente şi trebuie să ofere rapoarte regulate privind activităţile sale.

Chiar și credincioşii care se vor întâlni în grupuri de casă vor încălca legea.

Bisericile nu se vor mai putea angaja în nici un fel de activitate misionară sau alte activităţi publice, nu vor avea altă soluţie decât să se spargă în grupuri mici care să se întâlnească în subteran.

Cum îi putem ajuta pe fraţii noştri care trăiesc în aceste zone guvernate de teroare şi legi arbitrare? Liderii politici şi religioşi ucraineni au făcut un apel la comunitatea internaţională pentru sprijin. Diverse ONG-uri culeg date despre încălcarea drepturilor religioase şi le fac publice în rapoarte ample.

Însă este dificil de spus cum ar putea comunitatea internaţională interveni pentru a ajuta creştinii din Donetsk, pentru că acest stat auto-declarat nu este recunoscut de nici o țară şi nu poate fi influenţat decât de către autorităţile de la Kremlin.

Statele Unite au condamnat deja Rusia pentru încălcarea drepturilor religioase în teritoriile din estul Ucrainei, deoarece Rusia consideră orice activitate religioasă independentă ca fiind o ameninţare şi duce o campanie acerbă împotriva misionarilor pe care îi consideră extremişti.

Ca în toate cazurile unde drepturile creştinilor sunt încălcate şi unde există persecuţie, arma cea mai eficace este rugăciunea. Să ne unim în rugăciune pentru toţi credincioşii evanghelici din teritoriile ocupate din estul Ucrainei, ca Dumnezeu să vegheze asupra lor, să-i apere de orice rău şi să le dea biruinţă în încercări. Ne rugăm de asemenea ca Domnul să slăbească braţul încleştat al Rusiei asupra creştinilor evanghelici pentru ca aceştia să se poată închina şi mărturisi credinţa creştină în libertate.

Sursa: Christian Today