Preşedintele Trump spune că S.U.A. sunt pregătite să recunoască suveranitatea Israelului asupra înălţimilor Golan

Preşedintele american a declarat într-o postare pe Twitter că Israelul are suveranitate asupra înălţimilor Golan.

„După 52 de ani este timpul ca Statele Unite să recunoască suveranitatea deplină a Israelului asupra înălţimilor Golan, care reprezintă un punct critic de maximă importanţă strategică şi de securitate pentru statul Israel şi pentru stabilitatea în regiune.”

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a avut o reacţie rapidă la anunţul făcut de preşedintele Trump, declarând la rândul său, tot pe Twitter, că: „într-o vreme când Iranul caută să folosească Siria ca o platformă pentru a distruge Israelul, preşedintele Trump dă dovadă de curaj în afirmarea suveranităţii Israelului asupra înălţimilor Golan. Îţi mulţumim preşedinte Trump!”, a declarat Netanyahu.

Anunţul făcut de Trump vine la scurt timp după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a făcut o vizită în Israel, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor din această țară, în care Netanyahu candidează pentru un nou mandat. În timpul vizitei sale, Pompeo şi Netanyahu au discutat despre atitudinea agresivă de care dă dovadă Iranul în regiune.

„Ayatollahul a declarat că anihiliarea statului Israel este scopul său principal. Cu asemenea ameninţări la adresa integrităţii cetăţenilor israelieni, declarăm angajamentul nostru necondiţionat pentru securitatea Israelului şi susţinem dreptul statului evreu de a se apăra,” a spus Pompeo, într-o declaraţie făcută miercuri.

Netanyahu a declarat la rândul său: „Secretarul de stat şi cu mine am avut o întâlnire în care am discutat chestiuni legate de apărare, şi cred că există modalități prin care presiunea se va intensifica,” spunând că discuţiile au inclus şi statutul înălţimilor Golan, pe care Israelul le-a capturat de la Siria în 1967.

„Vă puteţi imagina ce s-ar întâmpla dacă Israelul nu ar fi prezent pe înălţimile Golan,” a spus Netanyahu. „Practic, am avea Iranul prezent la malul mării Galileei.”

Pompeo nu a discutat chestiunea înălţimilor Golan în mod public, însă există speculaţii că un anunţ privind recunoaşterea de către Statele Unite a suveranităţii Israelului asupra platoului Golan ar putea fi făcut foarte curând, posibil chiar în timpul unei vizite pe care Netanyahu o are programată la Washington. Anunţul lui Trump de pe Twitter este o puternică indicaţie în acest sens.

Secretarul de stat Pompeo a mai vizitat şi noua ambasadă americană de la Ierusalim. Preşedintele Trump a emis un decret prezidenţial la sfârşitul anului 2017 prin care s-a decis mutarea ambasadei, care se afla la acea vreme la Tel Aviv. Nouă ambasada s-a deschis în luna mai 2018, iar acest eveniment a coincis cu aniversarea a 70 de ani de la declararea independenţei statului Israel. Relocarea ambasadei se bucură de un sprijin larg în rândul cetăţenilor israelieni.

Sursa: ChristianHeadlines.com