Valurile de crime împotriva creştinilor din Nigeria nu se mai opresc

Organizaţia Fondul Barnaba informează că peste 300 de creştini au fost ucişi în cel puţin 7 sate din statul Kaduna, Nigeria, în lunile februarie şi martie 2019; violuri brutale şi mutilări au fost de asemenea raportate.

Într-un atac desfăşurat la ivirea zorilor pe 14 februarie, 41 de persoane au fost ucise atunci când 300 de terorişti înarmaţi au înconjurat satul, scoţând strigăte de „Allahu Akbar”, deschizând focul împotriva tuturor locuitorilor care le ieşeau în cale şi răscolind casele. Aproape toţi cei ucişi au fost femei, copii și câţiva bătrâni şi orbi, care nu au putut fugi din calea atacatorilor.

71 de persoane au fost ucise şi 28 rănite într-un atac al păstorilor Fulani pe 11 martie în satul Dogon Noma, aflat tot în statul Kaduna. Conform unor mărturii de la faţa locului, atacatorii au „incendiat case, împuşcând şi hăcuind tot ce mişcă.” Aproximativ 100 de case au fost distruse în atac.

Alte 9 persoane au fost raportate ca fiind ucise în Nand0u Gbok, un alt sat din statul Kaduna pe 16 martie, iar 30 de case au fost distruse.

În distructul Kajuru în februarie şi martie, trupurile a 73 de femei, unele dintre ele gravide, şi 101 copii de toate vârstele, de la bebeluşi purtaţi în spatele mamei şi până la cei cu vârste de 10 ani, au fost înhumaţi în morminte comune.

Martorii spun că bărbaţii din sat au fugit când a început atacul dimineaţa devreme în satele Dogon Noma şi Karamai. Despre o parte dintre ei se credea că erau plecaţi în satele vecine să dea o mână de ajutor, după ce și acestea fuseseră atacate în zilele anterioare.

La ultimele alegeri din Nigeria, preşedintele Buhari a fost reales în urma unei campanii în care a promis să aducă „o soluţie pentru o pace permanentă” în nord-est şi în alte regiuni de „insurgență”, menţionând în mod specific statele Plateau, Benue şi Kaduna.

Liderii creştini din Nigeria au făcut apeluri repetate către preşedintele Nigeriei, care este el însuşi fiul unui şef musulman fulani, să adopte o atitudine fermă împotriva atacurilor repetate întreprinse de păstorii terorişti fulani asupra comunităţilor de fermieri creştini.

Nigeria este împărţită în două: partea de nord care este majoritar musulmană și partea de sud care este creştină şi mai este şi partea de mijloc care are o alcătuire etnică şi religioasă diversă.

Atacurile păstorilor terorişti fulani reprezintă o ameninţare permanentă pentru populaţia majoritar creştină din centura de mijloc a Nigeriei. În ultimii doi ani, militanţii fulani au ucis peste 6.000 de creştini, conform unor estimări ale bisericii creştine din Nigeria. Teroriştii distrug case, biserici şi orice alte proprietăţi care aparţin comunităţii creştine. Din 2001, peste 500 de clădiri de biserici au fost distruse, doar în statul Plateau.

Organizaţia Open Doors susţine faptul că această zona a Nigeriei este supusă unei „epurări religioase” într-o încercare repetată de a „eradica creştinismul” din această regiune.

Ceea ce se întâmplă în aceşti ultimi ani în centura de mijloc a Nigeriei este un adevărat genocid. Conform Convenţiei Internaţionale pentru Prevenirea şi Pedepsirea Genocidului, genocidul reprezintă un ansamblu de acţiuni menit să distrugă cu totul sau în parte un „grup naţional, etnic sau religios.” Acţiunile pot include „crime împotriva membrilor grupului”, „cauzarea unor suferinţe fizice sau mentale membrilor grupului,” sau „mutarea în mod forţat al copiilor grupului către alt grup.”  Toate aceste trei lucruri se întâmplă în Nigeria.