A fost publicat primul manual de științe destinat studenţilor ce prezintă legătura dintre Biblie şi teoria ştiinţifică

Profesori de la cunoscutul colegiu Wheaton, din statul american Ilinois, sunt autorii a ceea ce este considerat primul manual destinat studenţilor de colegiu care face legătura din teoriile ştiinţifice moderne şi Scriptură.

Robert Bishop, profesor de filosofie şi istoria ştiinţelor, Larry Funk, profesor emerit de chimie, Raymond Lewis, profesor de biologie, Stephen Mosier, profesor de geologie şi John Walton, profesor de Vechiul Testament, au decis împreună să scrie un manual după ce au predat timp de mai mulţi ani un curs opţional denumit „Teorii privind originea vieţii”, fără să aibă un suport de curs propriu zis.

Manualul, intitulat „Înţelegând teoriile ştiinţifice ale originii” (n.trad. care poate fi procurat şi de pe amazon, în limba engleză, în format ebook), a fost publicat anul trecut şi conţine informaţii detaliate privind câteva dintre teoriile apariţiei Universului, cum ar fi teoria Big Bang-ului, teoria creaţionistă şi teoria evoluţiei.

„Este un manual creştin în care teoria ştiinţifică este prezentată ca fiind legitimă,” a declarat John Walton, unul dintre autori, pentru Christian Post. „De multe ori, în cărţile creştine ştiinţa este prezentată mai mult sau mai puţin ca fiind un duşman al credinţei. Noi, bineînţeles, nu facem asta. Noi prezentăm teoria ştiinţifică. În acelaşi timp, arătăm şi limitele pe care le are ştiinţa într-un mod în care filosofia ştiinţei trebuie să-l înţeleagă.”

„În acest mod, putem să îi ajutăm pe studenţi să se gândească la marile întrebări pe care le adresează ştiinţa în strânsă conectare cu marile întrebări din teologia biblică, în special cele din cartea Geneza,” a completat Walton. „Noi nu prezentăm nişte concluzii la interpretările noastre; tratăm de asemenea şi chestiunea hermeneuticii, adică metodele care ar trebui folosite atunci când interpretăm Scriptură. În acelaşi mod în care facem o discuţie metodologică despre ştiinţă, propunem şi o discuţie metodologică despre Biblie şi teologie.”

Cartea se axează pe multiple teorii din domeniul ştiinţei, şi compară punctele de vedere ştiinţifice cu cele teologice. Obiectivul manualului este de a da valoare teoriilor ştiinţifice, văzute dintr-o perspectivă biblică.

„În acest manual prezentăm o perspectivă biblică şi teologică cu privire la teoria evoluţiei şi teoria creaţiei, care sunt modele privind originea vieţii şi modul în care acestea pot fi înţelese în contextul credinţei creştine,” explica Stephen Mosier, profesor de geologie.

„Există explicaţii foarte plauzibile privind toate creaturile minunate pe care Dumnezeu le-a făcut şi care acum sunt dispărute,” a mai continuat el.

Mosier că mai spus că noul manual le va da studenţilor ocazia de a înţelege mai bine istoria creaţiei, fără a da loc impresiei că cineva le ţine o predică despre asta.

„Noi nu dorim să le spunem nici unui student că asta este ceea ce trebuie să creadă,” a mai spus Mosier. „Ce facem noi este să le dăm nişte unelte pe care să le folosească atunci când citesc orice fel de carte legată de originea vieţii, şi care să le poată da o înţelegere superioară privind orice afirmaţii s-ar face în aceste cărţi. Cred că am reuşit să deschidem un drum nou pentru studenţi şi am înlăturat multe piedici care aduceau frustrare în trecut celor care trebuiau să aleagă între evoluţie şi creaţie.”

Autorii au declarat că speră că vor fi şi alte şcoli ce vor folosi manualul scris de ei pentru orele de ştiinţe.

Sursa: CBN News