Jumătate din pastori se tem că vor ofensa pe cineva dacă predică despre subiecte controversate

Photo by Nycholas Benaia on Unsplash

Un nou sondaj arată că jumătate din pastorii americani sunt prea ingrijorați că ar putea ofensa pe cineva ca să vorbească despre problemele sociale și morale controversate. Potrivit studiului făcut de grupul Barna, aceleași probleme despre care pastorii simt cea mai mare necesitate de a predica, sunt și cele pe care le consideră cele mai inconfortabile de abordat.

Nu ar trebui să ne surprindă faptul că în fruntea acestei liste se află subiecte precum homosexualitatea și avortul.

“Presiunea pusă pe lideri, în special pe liderii religioși, de a mulțumi pe fiecare și de a evita să ofenseze pe cineva, este foarte reală astăzi, mai ales în era digitală”, a declarat Roxanne Stone, redactor-șef al grupului Barna. “Natura publică a rețelelor de socializare crește mizele.”

Majoritatea presiunii pe care o simt pastorii vine chiar din interiorul congregațiilor pe care le conduc. Majoritatea pastorilor întrebați – 64% – au declarat că se simt limitați în capacitatea lor de a vorbi despre subiecte sociale și morale chiar de propriii membri ai bisericii. În contrast, 69% dintre pastori simt presiunea să abordeze aceleași subiecte de la amvon.

Michael Howard, pastorul senior al Bisericii Baptiste Seaford din Virginia, a explicat într-un inerviu pentru Faithwire, că pastorii – ca toți ceilalți oameni – se luptă cu dorința de a fi acceptați. “Cred că o mulțime de pastori se gândesc să nu își strice succesul și aprobarea publică”, a spus el. “Este același motiv pentru care președinții nu fac tot ceea ce au spus că vor face.”

Există o posibilitate să schimbăm acest lucru?

Conform pastorului Howard, una dintre cele mai bune modalități de a se asigura că nu ocolesc subiecte dificile, cum ar fi etica sexuală și demnitatea vieții umane, este aceea de a predica expozitiv și nu pe subiecte, deoarece predicarea condusă de Biblie “îi obligă pe pastori să trateze și subiectele mai grele.”

Din această perspectivă, a adăugat el, este mai ușor ca un pastor, să rămână autentic față de Scriptură și să predice întreaga Evanghelie, chiar dacă ofensează prin aceasta sensibilitatea membrilor bisericii.

“Dumnezeu ne-a creat cu nevoia de a avea niște limite, perimetre – fie că ne dăm seama de acest lucru sau nu”, a spus Howard. “Cred că oamenii au nevoie și sunt atrași de pastori care se ridică la amvon și sunt onești și transparenți în a spune care sunt limitele în comportament pe care le găsim în Biblie.”

Totuși, acest adevăr nu se ridică întotdeauna mai presus de dorința de a fi acceptat.

Jumătate din liderii creștini au declarat că se simt limitați frecvent (11%) sau ocazional (39%) în capacitatea lor de a vorbi despre subiecte sensibile. Cealaltă jumătate a spus că se confruntă cu această limitare doar rar (30%) sau niciodată (20%).

Majoritatea pastorilor au spus că simt presiunea de a aborda problemele sociale sau morale de la amvon doar rar (43%) sau niciodată (17%). 34% dintre pastori au spus că se simt presați ocazional și 6% în mod frecvent să abordeze aceste subiecte.

Howard, care și-a terminat studiile de licență la o facultate foarte progresistă, înainte de a face seminarul la o universitate foarte conservatoare, a spus că a fost expus ambelor părți ale conversației și acest lucru l-a pregătit mai bine pentru slujire.

În anul 2016, Joel Osteen, teleevanghelist și pastor al unei mega-biserici a declarat pentru CBS News că el nu adresează adesea păcatul sau iadul în predicile lui, deoarece oamenii “se simt deja vinovați”. Această abordare pierde complet esența, chiar dacă elimină teama și subiectele sensibile.

Howard a adăugat, că slujba unui predicator “este să predice întreaga învățătură a Cuvântului lui Dumnezeu, chiar dacă e la modă sau nu. Când mă duc la amvon mă gândesc întotdeauna cum ar fi dacă prietenii mei necredincioși ar sta pe primele rânduri, cum aș aborda diferitele probleme sociale?”

Howard este de părere că, dacă pastorii vor aborda subiectele dificile cu umilință atunci majoritatea oamenilor îi vor respecta pentru sinceritatea lor.

Sursa: CBN News