BREAKING NEWS 200 de creștini au murit în această dimineață în timpul serviciului de Paști în Sri Lanka

În timp ce noi suntem inundați de bucuria intrării Domnului Isus în Ierusalim, la celălalt capăt al globului, creștinii din Sri Lanka trăiesc o dramă națională. Opt bombe au explodat în două biserici în timpul serviciului religios de Paște în această dimineață. Atentatele sau soldat cu 200 de morți și peste 500 de răniți. Peste 30 de morți au fost cetățeni străini. Exploziile au devastat clădirile Bisericilor: Sf. Antonie din Colombo, Biserica Sf. Sebastian pe coasta de vest, în orașul Negombo, o biserică din Batticaloa, plus hotelurile Shangri La, Cinnamon Grand și Kingsbury.

Atacurile cu bombă au devastat clădirile Bisericilor Catolicilor, care sărbătoresc cu o săptămână mai devreme decât noi Învierea. Atentantele asupra bisericilor chiar în timpul serviciilor de Paște sau de Crăciun devin o tradiție în țările majoritar musulmane.

Până în prezent au fost raportate opt explozii: trei în biserici catolice, trei în hoteluri, una lângă o grădină zoologică la sud de capitala Colombo și alta la periferia orașului. Opt oameni au fost arestați, iar trei ofițeri de poliție au fost uciși în timpul unei raide a forțelor de securitate într-o locuință din capitala Sri Lanka, la câteva ore după atacuri. Unii oficialii au declarat că ar fi vorba de atacuri kamikaze, notează ABC News.

Atacurile au lăsat în urmă lor peste 200 de morți, întipărind  în mintea Sri Lank-ezilor o zi pe care nu au mai văzut-o de când războiul civil s-a încheiat, în urmă cu un deceniu. Mai mult de 50 de persoane au fost ucise în biserica catolică din St. Sebastian, în Katuwapitiya, la nord de Colombo, a declarat un oficial al poliției pentru Reuters.

Mass-media a raportat că 25 de persoane au fost ucise și într-un atac asupra unei biserici evanghelice din Batticaloa, în provincia estică a țării. Un alt atac a vizat creștinii de la ,,Altarul Sfântului Anthony” din centrul orașului Colombo, dar numărul persoanelor decedat este încă neclar.

Cele trei hoteluri care au fost lovite au fost „Shangri-La Colombo”, hotelul „Kingsbury” din Colombo și „Cinnamon Grand Colombo”. Încă nu e clar dacă în hoteluri au existat victime.

Poliția a declarat că o a șaptea explozie a avut loc la un hotel din Dehiwela, în apropiere de Colombo, în timp ce un purtător de cuvânt militar a confirmat cea de-a opta explozie în Dematagoda, la periferia capitalei.

Unsprezece străini au fost identificați morți, iar alte 25 de resturi umane despre care autoritătile cred că ar putea fi străini încă nu au fost identificate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Saroja Sirisena, pentru ABC.

„Printre victime se numără trei cetățeni indieni, doi turci, un portughez, trei britanici, americani și alții” a spus ea.

Între timp, Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA a declarat că trei cetățeni danezi, un cetățean olandez, un cetățean chinez și mai mulți americani au fost de asemenea declarați morți.

Ministrul de finanțe din Sri Lanka, Mangala Samaraweera a declarat că:

„Atacurile sunt o încercare diabolică de a crea încă o dată tensiuni rasiale și religioase în această țară, trăgând astfel țara înapoi așa cum s-a mai întâmplat în urmă cu zece ani. Atacurile nu sunt faptele unui individ fanatic. E evident o încercare foarte coordonată de a crea haos și anarhie în tară”, a spus el.

Atacurile au avut loc în timpul serviciilor de duminică, în ziua de Paști. Restaurantul de la etajul doi al hotelului Shangri-La a fost distrus în urma exploziei, tavanul și ferestrele au fost aruncate în aer.

2018 a fost marcat de un val de atentate împotriva creștinilor. Peste 67 de cazuri raportate prezintă victimele țintă creștinii atacați din cauza credinței lor. Atacatorii nu au fost, se pare, doar extremiști – în unele cazuri, „comunități întregi” au fost mobilizate și au atacat biserici sau școli creștine, în special din zonele rurale. Republica Democrată Socialistă Sri Lanka este considerată un stat secular, însă constituţia acesteia spune că „Republica Sri Lanka va da religiei budiste un loc proeminent.” Potrivit recensământului desfășurat în 2012, Sri Lanka are o populație de 22 de milioane, dintre care 70% sunt buduiști, 12,6% sunt hinduși, 9,7% sunt musulmani și 7,6% sunt creștini.

Convertirea la creștinism este sursa primară care atrage persecuția și marginalizarea din partea familiei și a comunității. Potrivit Indexului Anual de Persecuție realizat de Open Doors, Sri Lanka ocupă locul 46 în top 50 de țări ostile creștinismului!

Deocamdată nicio organizație nu a revendicat atentatul, care este descris drept cel mai sângeros atac la adresa creștinilor din istoria Sri Lanka.

Știrea se actualizează…