Ziua a 9-a: Povara ospitalității în Turcia | #Pray30Days

După ce am mers pe o stradă prăfuită, undeva în Turcia, am păşit într-un apartament foarte curat. Amica mea mă întâmpină cu zâmbete și pupături iar eu mă descalț ca să nu împrăştii praful prin casă. Nu am adus cu mine terlik (papuci de casă), aşa că gazda mea îmi oferă o pereche din colecţia ei pusă deoparte special pentru musafiri.

Sunt condusă în salon, o încăpere folosită numai pentru oaspeţi, şi mă aşez pe un loc ce mi se oferă. O teyze (bunicuță) mai în varsta stă pe locul de onoare, departe de ușă sau de orice loc unde ar putea să o tragă vreun curent. Îi dau bineţe sărutându-i mâna şi atingând-o de capul meu, în semn de respect. Fiica gazdei mele îmi toarnă kolonya în palme ca să mă spăl pe mâini.

Mi se oferă o cafea turcească, alături de un pahar de apă şi o bucăţică de Turkish Delight (rahat turcesc). În alte ocazii gazda poate oferi çay (ceai turcesc) cu prajiturele dulci sau sărate; la diverse ocazii speciale, întreaga mea familie este invitată să ia micul dejun, o masă copioasă savurată lent, cu multă conversaţie şi nenumărate căni de çay.

Vorbim despre fiul ei şomer şi despre soacra ei bolnavă; gazda îmi spune că, Insha’Allah (cu voia lui Allah), toate se vor rezolva, însă lipsită de orice convingere că lui Allah îi pasă de probleme ei. Ea acceptă cu entuziasm oferta mea de a mă ruga în numele lui Isa (Isus), însă este foarte surprinsă că eu vreau să mă rog atunci şi acolo!

Motive de rugăciune

Importanța curăţeniei din casă reflectă o dorinţă adâncă de a fi acceptat de Dumnezeu. Rugaţi-vă pentru turci să descopere curățirea ce o dă, odată pentru totdeauna, sângele lui Isus şi acceptarea în familia lui Dumnezeu pe care ne-o oferă neprihănirea Lui (Ioan 13:8-10, Evrei 10:19-22).
Instabilitatea politică şi economică recentă, îi face pe oameni să se simtă nesiguri, temători, iar asta afectează atitudinea lor de ospitalitate. Rugaţi-vă pentru pace în țară şi înţelepciune pentru autorităţi ( 1 Timotei 2:2-4).
Rugaţi-vă pentru credincioşii din Turcia să fie ambasadorii lui Isus, aducând lumina Lui în viaţa de zi cu zi a semenilor lor.