„Numai Dumnezeu mi-a dat putere”: O mărturie cutremurătoare și o lecție sublimă de iertare după genocidul din Rwanda

https://portrayingafrica.com/alice-mukarurinda/

RWANDA, Africa – Acest an marchează a 25-a aniversare a genocidului din Rwanda. În timpul acelei perioade de violență cel puțin 800.000 de oameni au fost uciși în doar 100 de zile.

Pe data de 6 aprilie 1994, Juvenal Habyarimana, președintele Rwandei de etnie Hutu, a murit când avionul în care se afla s-a prăbușit. Acest incident se pare că a provocat genocidul ce avea să urmeze. Radicalii de origine Hutu, i-au acuzat pe cei de origine Tutsi, că ar fi tras în avionul care s-a prăbușit. Nu se știe nici acum cine a fost responsabil de prăbușirea avionului, dar violența ce a urmat după acel incident nu poate fi uitată.

În timpul genocidului, Alice Mukarurinda și-a petrecut zilele în ascunzători.

Ascunși printre cadavre

„Când îi auzeam că se apropie și încep să tragă cu armele, ne ascundeam printre cadavre sau în adăposturi săpate. Eu nu mă puteam ascunde, mă duceam în apă, deoarece aveam un copil mic”, își amintește Alice.

Pe data de 29 aprilie 1994, Alice a fost găsită de către criminali.

„Un semnal la ora 10 dimineața marca începutul activităților Miliției Interahamwe, iar la ora 3 după masă se semnaliza încetarea activităților. Între acele ore încercam să ne refugiem în ascunzișuri. Am făcut la fel și în aceea zi, dar am fost găsiți. Mi-au luat bebelușul și l-au tăiat în două”, a spus Alice.

Încă și astăzi se pot vedea cicatricile rămase în urma violențelor pe care le-a suferit. Atacatorii l-au bătut în mod brutal și pe soțul ei, dar a fost salvat de echipele de ajutorare. „Când a început să își revină, soțul meu și-a dat seama că eu nu eram acolo. I-a rugat pe polițiști să îl ducă la locul unde mă aflam eu.”

Drumul lung spre reconciliere

Organizații umanitare precum World Vision au venit la locul genocidului și au adus ajutor, alimente și medicamente. World Vision a avut de asemenea un rol major în eforturile de reconciliere. „Nu ne putem gândi că există o dezvoltare pe termen lung dacă oameni sunt deconectați, dacă nu sunt uniți”, a spus Ananias Sentozi, manager de operațiuni în cadrul World Vision, Rwanda.

Încurajați să caute iertare

Paul Kagame, președintele Rwandei, a refuzat să se folosească de ucidere pentru a-i pedepsi pe criminali, și a abolit pedeapsa cu moartea. În schimb, el le-a oferit o altă soluție: un sistem de instanțe comunitare, numit Gacaca. Acest sistem a permis criminalilor să mărturisească ce au făscut și să caute iertare.

„După ce am stat în fața instanței, am început să mă gândesc la ce am făcut și să îmi doresc să fiu iertat”, a spus Emmanuel Nadayisaba.

Emmanuel și-a mărturisit crimele și după ce și-a servit timpul în închisoare, a devenit un voluntar al comunității. El și-a dat seama că în același loc unde lucra ca voluntar se află și una din victimele sale.

„Amândoi ne-am alăturat Asociației de Reconciliere și Consolidare a Păcii înființată de World Vision”, a spus Alice, amintindu-și de întâlnirea cu Emmanuel.

După ce a fost atacată în timpul genocidului, Alice s-a rugat și I-a cerut lui Dumnezeu să o ajute să poată ierta. „Îmi doream să fiu aproape de Dumnezeu și nu doar la suprafață”, a spus ea.

Alice îl întâlnește față în față pe atacatorul ei

Nu a știut dacă rugăciunea ei va fi ascultată, dar apoi într-o zi, Emmanuel și-a exprimat dorința să vorbească cu ea.

„Am fost foarte emoționat. Mi se părea că se încălzește totul în jurul meu. Am căzut pe genunchi, mi-am ridicat mâinile și i-am mărturisit că eu sunt persoana responsabilă pentru ceea ce i s-a întâmplat”, a spus Emmanuel.

Când Alice a auzit mărturisirea lui, a leșinat. „Următorul lucru pe care mi-l amintesc este că mă aflam în spital. Eram în stare de șoc.” Câteva zile mai târziu, Alice i-a cerut lui Emmanuel să se întâlnească din nou și tot ce și-a dorit ea, a fost ca el să își ceară iertare de la familiei ei. Apoi ea a devenit susținătoarea lui în instanță.

„Ea m-a ajutat să îmi redeschid cazul și să cer milă. Nu a trebuit să mă întorc la închisoare”, a spus Emmanuel.

Alice a spus că numai Dumnezeu i-a dat puterea să îl ierte pe Emmanuel. „Numai Dumnezeu a putut face acest lucru, nici nu pot să explic. Nu este nimic altceva, numai faptul că Dumnezeu mi-a dat putere.” Ca simbol al unității, cei doi au plantat împreună pomi fructiferi în fața caselor lor. Ei speră că nepoții lor vor putea beneficia de rodul reconcilierii lor.

Sursa: CBN News