Puterea care vine din îmbunătățirea abilităților

În lumea hiper-competitivă a afacerilor și în mediul professional, cu toții am vrea să fim aceia care descoperă ultima mare inovație, acea idee la care nu s-a mai gândit nimeni, acea idee care să ne pună direct pe pista rapidă către succes. Dar, iată o sugestie mai bună: muncește să devii mai bun la ceea ce faci cel mai bine.

Se spune că dacă ești patron, sau dacă lucrezi pe cont propriu, ar trebui să petreci cel puțin jumătate din timp ascuțindu-ți abilitățile, învățând lucruri noi, sau îmbunătățindu-ți produsul. Deseori, vedem produse în magazine etichetate „Nou și îmbunătățit”. Nu ar fi bine să putem spune același lucru și despre noi și munca pe care o facem?

Întotdeauna, mare parte din timpul meu liber îl petrec citind, experimentând lucruri noi, vizionând tutoriale, participând la diferite cursuri sau seminare, ateliere sau târguri. Timp de 23 de ani soția mea și cu mine am fost implicați în afacerea cu fotografii, developând și tipărind filme alb-negru. Acum acest lucru este depășit. Nici nu se mai fabrică film alb-negru. Dara asta nu a fost o problemă pentru mine pentru că am adoptat demult tehnica digitală care a revoluționat domeniul fotografiei. Acum 20 de ani, când am realizat că nu îmi voi petrece restul vieții developând filme, am fost deschis la schimbare și am început să mă îndrept spre tehnica digitală. Am încercat să învăț totul despre camere digitale și folosirea tehnologiei computerizate pentru editarea fotografiilor.

Totuși, acest sfat de a petrece jumătate din timp pentru a învăța lucruri noi, nu ar trebui limitat la persoane care lucrează pe cont propriu. Unii angajatori oferă pregătire pentru angajații lor, dar mulți nu oferă acest lucru – și chiar dacă îl oferă, de cele mai multe ori este o pregătire limitată și pentru o slujbă specifică. Din acest motiv, de multe ori mă întâlnesc cu oameni care au fost lăsați în urmă de schimbările de la locul de muncă sau de noua tehnologie. Unii ajung la concluzia șocantă că profesiile lor pur și simplu au dispărut.

Acest lucru mă duce cu gândul la un verset din Vechiul Testament, despre un grup de conducători din Israelul antic. Aceștia erau „fiii lui Isahar, care se pricepeau în înţelegerea vremurilor şi ştiau ce trebuia să facă Israel” (1 Cronici 12:32). Pasajul nu explică specific ce schimbări sau factori au luat în considerare acești lideri, dar în mod clar ni se indică faptul că ei au recunoscut nevoia de a se adapta la ceea ce se întâmpla atunci.

Unul dintre beneficiile credinței în Dumnezeu este că, deși noi nu știm ce ne rezervă viitorul, totuși El, în omnisciența Lui, știe. Așa că, în timp ce noi ne străduim să facem totul „ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni” (Coloseni 3:32), putem să ne și rugăm și să cerem înțelepciune din partea lui Dumnezeu pentru a înțelege cum să ne adaptăm, cum să ne îmbunătățim abilitățile – cum să ne adaptăm la schimbările din jur.

În 1 Corinteni 3:9 ni se spune: „Căci noi suntem împreună lucrători cu Dumnezeu. Voi sunteţi ogorul lui Dumnezeu, clădirea lui Dumnezeu”. Așa că noi ar trebui să fim gata să răspundem lumii din jurul nostru, care se schimbă într-un ritm mereu crescând. În loc să ne împotrivim schimbării, putem să îmbrățișăm faptul că tehnologia și alte instrumente performante ne ajută să muncim mai mult și mai bine. Acestea ne oferă oportunități unice pentru a ne îmbunătăți munca.

Ce ziceți despre a ne stabili ca scop – pentru restul anului acesta – să petrecem mai mult timp pentru a învăța lucruri noi, nu numai pentru a avansa în carieră, dar și să devenim persoane mai interesante, cu mai multe abilități?

de Jim Mathis