Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Ziua a 20-a: Ospitalitatea tradiţională Uighur exprimă onoare şi prietenie | #pray30Days

Mahmud este prietenul nostru. El este student, şi într-o zi ne-a invitat în casa părinţilor săi pentru sărbătoarea Korban, cunoscută şi ca Eid-al-Adha, în care este amintită ascultarea pe care a arătat-o Avraam atunci când Dumnezeu i-a cerut să îşi sacrifice fiul. Am început cu un ceai aromat în jurul unei mese plină cu fructe, produse de patiserie şi pâine naan. Gazda noastră ne-a oferit apă pentru ca să ne spălăm, separat femeile de bărbaţi, turnând-o peste mâinile noastre şi oferindu-ne prosoape ca să ne ştergem.

Am început apoi să mâncăm! Tatăl lui Mahmud a rupt în mod ceremonios pâinea naan în jumătate după care ne-a oferit bucăţile. Am înmuiat pâinea în tocăniţa de legume cu bucăţi de carne de miel ce era proaspăt sacrificat în acea dimineaţă. A urmat apoi un fel de paste de casă. Am crezut că masa este gata, însă un nou fel cu găluşte de dovleac şi carne au fost servite – făcând să ne pară rău că am mâncat prea mult din felul de mai devreme.

Câteva ore mai târziu, tocmai când am devenit îngrijoraţi că poate am stat prea mult, ultimul fel de mâncare a sosit: platouri imense cu pilaf şi carne fiartă de miel. În cele din urmă tatăl lui Mahmud a făcut un semn: toţi şi-au ridicat mâinile în timp ce el mulţumea, apoi ne-am pus mâinile peste faţă şi am zis „Amin”.

Ospitalitatea tradiţională Uighur este copleşitoare. Prin mâncare şi ospitalitate, gazdele noastre Uighur exprimă onoare şi prietenie. Ca şi oaspeții lor, am căutat să-i onorăm şi noi la rândul nostru exprimându-ne mulţumirea şi admiraţia pentru generozitatea lor.

Această masă cu familia lui Mahmud a avut loc acum câţiva ani. În zilele noastre cultura Uighur trece printr-o mare presiune ca şi minoritate religioasă într-o ţară cu tensiuni culturale şi politice puternice. Uighurii trebuie să găsească noi modalităţi prin care să-şi apere onoarea şi să-şi arate ospitalitatea.

Motive de rugăciune:

  • Cântarea cântărilor 2:4 face legătura dintre o masă festivă şi dragoste. Rugaţi-vă ca dragostea lui Dumnezeu să fie un stindard peste poporul Uighur.
  • Poporul Uighur sunt o minoritate în China. Rugaţi-vă pentru ca biserica din China să-şi extindă lucrarea printre Uighuri.
  • Lasă textul din Matei 22:1-14 să te inspire în timpul de rugăciune pentru poporul Uighur.

Vedeți întreaga colecție de articole din Ghidul 30 de zile de rugăciune pentru Lumea Musulmană, ediția 2019 AICI!

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă