Papa Francisc: un om al premierelor!

Papa Francisc e primul latino-american care conduce Biserica Catolică şi primul iezuit care are această poziţie. Fostul cardinal de Buenos Aires nu a fost considerat printre favoriţi atunci când i-a urmat lui Benedict al XVI-lea şi a devenit Papă în 2013.

Considerat un conservator în chestiuni cum ar fi sexul şi avortul, însă liberal în chestiuni de justiţie socială, înscăunarea lui a fost bine primită atât de conservatorii cât şi de reformatorii catolici deopotrivă. De atunci şi până astăzi Papa Francisc s-a dovedit a fi destul de diferit de aşteptările tuturor.

1936 – Omul care va deveni Papă

Jorge Mario Bergoglio, fiul lui Regina Maria Sivori şi Mario Jose Bergoglio, a văzut lumin zilei pe 17 decembrie 1936 în Buenos Aires, Argentina.

Fiul unor imigranţi italieni, Jorge a avut o copilărie normală. I-a plăcut dansul şi avea o pasiune pentru milonga – muzică tradiţională din Argentina şi Uruguay. Educaţia primită l-a condus iniţial spre profesia de tehnician chimist, înainte de a se alătura preoţiei.

1957 – Anii agitaţi ai tinereţii

La 21 de ani, Jorge a fost grav bolnav, fiind diagnosticat cu o pneumonie severă, fapt care a determinat ca o parte din plămânul drept să-i fie îndepărtat.

În această perioadă, omul care va deveni al 266-lea Papă, şi-a câştigat existenţa şi şi-a susţinut studiile lucrând ca şi portar la un club de noapte în Buenos Aires. Acest fapt nu a fost știut până în martie 2013.

1958 – Inspiraţie divină

În 1958, după o întâlnire întâmplătoare cu un preot, Jorge şi-a început ucenicia în Societatea lui Isus (Ordinul Iezuiţilor).

Doi ani mai târziu el a făcut jurământul de intrare ca iezuit şi a început drumul ce va dura o viaţă pe calea religiei. Educaţia va avea un rol important în viaţa lui şi în continuare: după ce a studiat ştiinţele umaniste în Chile pentru un an, el s-a întors să studieze filozofia în Buenos Aires. Între 1964 şi 1966 el a predat în Santa Fe, Argentina, iar mai apoi la mult apreciatul Colegio del Salvador din Buenos Aires. Sfârşitul anilor ‘60 îl prinde studiind teologia la Seminarul San Miguel.

1969 – Preoţia

Pe 13 decembrie 1969, Jorge a fost ordinat preot catolic, şi din acel moment şi-a dedicat viaţa lui Dumnezeu şi bisericii.

Şi-a petrecut anul 1971 în Spania, unde şi-a finalizat magisteriul, o perioadă de disciplină strictă, înainte de a depune jurămintele în Ordinul Iezuiţilor. Pentru următorii trei ani a slujit ca şi îndrumător pentru novici şi vice-cancelar la seminarul San Miguel înainte de a se dedica în întregime profesiunii de iezuit. Din 1973 până în 1985 a avut diverse roluri:  a servit ca superior pentru Ordinul Iezuiţilor din Argentina şi Uruguay, că rector la Colegiul Maxim şi ca profesor de teologie.

1986 – Drumul către papalitate

După ce şi-a terminat teza de doctorat în Germania în 1986, următorul mare eveniment din viaţa lui Jorge a fost slujba de ajutor de episcop în Buenos Aires.

Cu câțiva ani mai târziu, în iunie 1997, a fost numit co-adjutator de arhiepiscop, şi în februarie 1998, a fost instalat ca arhiepiscop de Buenos Aires. Drumul său către scaunul papal a continuat în anii 2000 cu înălţarea lui în oficiul de Cardinal în 2001, iar în 2005 s-a clasat pe locul secund în conclavul care l-a ales pe Cardinalul Joseph Ratzinger ca şi Papa Benedict al-XVI-lea.

2013 – Papa Francisc

După retragerea neaşteptată a Papei Benedict al-XVI-lea pe 28 februarie 2013, conclavul papal s-a întâlnit pe 12 martie pentru a alege un nou Papă.

Doar o zi mai târziu, fumul alb ieşea din coşul Capelei Sixtine, iar clopotele anunţau alegerea unui nou Papă. Jorge Mario Bergoglio a fost ales Papa Francisc şi a devenit primul Papă ce vine din America Latină. Noul Papă a apărut pe la balconul Bisericii Sf. Petru şi i-a rugat pe oamenii de afară să-l binecuvânteze după care şi el a binecuvântat lumea.

2014 – Controversă

În ciuda faptului că revista Time l-a numit omul anului în 2013, noul Papă a supărat curând mai multă lume.

Prima sa ciocnire a avut loc cu Mafia, îndemnându-i pe mafioţi să caute iertarea după ce o fetiţă de 3 ani a fost împuşcată în cap în sudul Italiei. După aceea, o altă remarcă a noului Papa a fost că Dumnezeu nu este „un magician cu o baghetă magică în mână”, după care a spus că evoluţia şi teoria Big Bang-ului este în concordanţă cu credinţa catolică – deşi a susţinut în continuare că Dumnezeu i-a creat pe oameni. În cele din urmă, el a cerut iertare pentru „răul” făcut de preoţii catolici care au abuzat sexual copii.

2016 –Ziduri şi poduri

Chiar şi după împlinirea a 80 de ani, Papa Francisc a rămas ancorat în epoca modernă şi exprimă des opinii hotărâte despre evenimentele curente ce au loc în lume.

Într-o vizită în Mexic în februarie 2016, el a făcut nişte comentarii voalate împotriva candidatului la președinția Americii de atunci, Donald Trump, care cerea un control mai strict al graniţelor şi al imigraţiei. „O persoană care nu se gândeşte decât să construiască ziduri, oriunde ar fi, în loc să construiască punţi, nu este creştin,” a spus Pontiful. „Aceasta nu este evanghelia.” El a avertizat de asemenea împotriva aşa numitelor „ziduri sociale” şi „falşi profeţi” cu patru zile înainte de alegerile americane.

2018 – Abuzurile sexuale comise de preoţi

O problemă extrem de gravă din interiorul Bisericii Catolice pe care Papa Francisc a trebuit să o adreseze, a fost abuzurile sexuale, îndreptate împotriva copiilor, comise de preoţii catolici. În ianuarie 2018, într-o vizită în Chile, în loc de mulţimi entuziaste care să-l aştepte, Papa Francisc a fost întâmpinat de o adunare ostilă, nemulţumiţi de numirea în funcție a unui episcop acuzat de muşamalizarea unor abuzuri. După plecarea Papei, o investigaţie realizată de către un emisar al bisericii a produs un raport de 2300 de pagini cu mărturiile celor care au suferit abuzuri. Raportul a avut o influenţă puternică asupra Papei Francisc, care i-a chemat imediat pe episcopii chileeni la Vatican pentru discuţii, iar ulterior a găzduit trei dintre victimele abuzurilor, pentru a le cere iertare.

Indiferent dacă eşti sau nu un admirator al Papei Francisc, există mai multe lucruri  despre el ca persoană care l-au făcut să fie mult iubit şi apreciat, în special în ţara în care el s-a consacrat credinţei catolice. Faptul că a renunţat la locuinţa episcopală atunci când a fost arhiepiscop de Buenos Aires, preferând să stea într-un apartament modest unde îşi gătea singur de mâncare, că folosea transportul public pentru a se deplasa, făcea vizite dese în locurile în care locuiau oameni sărmani pentru a se îngriji de ei, că a solicitat ca oamenii să nu cheltuiască sume mari de bani pentru a participa la ceremonia de înscăunare ca Papă, ci mai degrabă să doneze acei bani pentru a fi oferiţi săracilor, l-au făcut şi îl fac pe Jorge Mario Bergoglio, actualul Papa Francisc, un om iubit de milioane de oameni.

Sursa:  bbc.com