Ziua 27-a – Iordania – Lăsând răsplata în seama lui Dumnezeu | #Pray30Days

Locuitorii originari ai Iordaniei sunt beduinii nomazi şi multe din tradiţiile lor sunt încă vizibile în cultura ţării, cum ar fi de exemplu ospitalitatea. De pildă, o regulă a beduinilor este aceea că un străin trebuie primit în casă pentru cel puţin trei zile, trebuie servit cu mâncare şi să-i fie oferit şi un loc de odihnă. În această perioadă în care preţurile pentru hrană şi petrol sunt în creştere continuă – cu veniturile populaţiei rămânând acelaşi – tradiţia ospitalităţii este o provocare. Sărăcia este în creştere. 

Deşi majoritatea populaţiei Iordaniei (aproape 8 milioane de oameni) este musulmană, câteva procente sunt creştini (între 2,5% şi 4%). Creştinii iordanieni trăiesc relativ izolaţi de musulmani. Atunci când un musulman devine creştin, acesta va experimenta o presiune puternică din partea familiei şi a societăţii şi va fi considerat trădător. Crimele în numele onoarei nu sunt neobişnuite.

În timpul Ramadanului în Iordania, am fost invitaţi de prietenii noştri musulmani la cină, unde ne astepta un bufet plin de mâncare. „Fatma, de ce este ospitalitatea atât de importantă pentru tine?”, am întrebat.

Ea a răspuns: „Pe de o parte, din motive culturale şi religioase. Ar fi o ruşine să nu fim generoşi cu oaspeţii noştri. De asemenea, suntem generoşi pentru că vrem să-I fim pe plac lui Dumnezeu. În special în timpul Ramadanului avem mari şanse ca Dumnezeu să ne ierte păcatele şi faptele noastre bune să fie răsplătite de către El. Nu aştept nimic în schimb de la oaspeţii noştri – nu vreau o răsplată pământească pentru ospitalitate. Îmi aştept răsplata de la Dumnezeu.” 

Motive de rugăciune:

  • Guvernul Iordaniei are nevoie de înţelepciune pentru a face faţă dificultăților economice şi situaţiei refugiaţilor care trăiesc acum pe teritoriul Iordaniei.
  • Iacov 2:14-26 vorbeşte despre rolul credinţei şi al faptelor în viaţa creştină. Rugaţi-vă pentru creştinii din Iordania să fie întregiţi din punct de vedere spiritual, aşa cum descrie Iacov.
  • Credincioşii care provin din mediul musulman au nevoie de curaj şi înţelepciune pentru a-și trăi şi împărtăşi credinţa.