Ziua 29-a: Imigranţii musulmani din Europa – limba comună a ospitalităţii | #Pray30Days

La un centru de detenţie din vestul Europei, într-un loc unde rasismul, respingerea şi posibilitatea apariţiei unor cazuri de extremism sunt ridicate, un cuplu de capelani lucrează pentru a construi relaţii şi a-i face pe cei de acolo să îşi deschidă inimile, chiar într-un spaţiu atât de limitat cum este închisoarea. Ei ne relatează:

„Am început un grup de dialog între creştini şi musulmani, în care ascultăm punctele de vedere şi detalii despre călătoriile spirituale ale fiecăruia. Unul dintre prizonierii din Asia, un musulman devotat, este foarte priceput în a folosi ospitalitatea pentru a crea o atmosferă primitoare în serile în care ne întâlnim. El vine cu o pungă plină de bunătăţi şi se asigură că toţi cei prezenţi sunt bine aprovizionaţi cu fursecuri şi ceai; se asigură şi că atmosfera rămâne plăcută în tot timpul întâlnirii şi va conduce discuţia astfel încât subiectele care nu este încă potrivit să fie abordate sunt evitate cu eleganţă. Dorinţa lui este ca musulmanii şi creştinii să devină prieteni şi să se trateze unul pe altul cu dragoste frăţească şi respect, în ciuda diferenţelor dintre ei.”

Guvernele din Europa fac eforturi pentru a rezolva criza curentă a imigranţilor şi a răspunde multiplelor cerinţe ale populaţiei. Nu există soluţii simple pentru tesiunile cauzate de imigraţie şi multiculturalism, însă ospitalitatea se potriveşte cu felul în care Isus ar răspunde unei situații dificile. Deschiderea caselor şi a inimilor şi împărtăşirea vieţilor în mijlocul acestei realităţi complicate sunt un limbaj pe care musulmanii îl înţeleg. Limba ospitalităţii este una pe care musulmanii o vorbesc foarte bine, chiar şi în închisoare.

Motive de rugăciune:

  • Pentru creştini, ca să ia în serios chemarea de a arăta bunătate străinilor (vezi Matei 25:34-40) slujindu-i în mod practic prin lecţii de limbă sau ospitalitate.
  • Ca autorităţile, ONG-urile şi bisericile să aibă înţelepciunea în felul în care răspund crizei imigranţilor din Europa.
  • Roagă-te pornind de la lecţiile din Luca 19:1-10.