Bisericile din Sri Lanka și-au reluat activitățile după atacurile cu bombă de Paște

Police officers work at the scene at St. Sebastian Catholic Church, after bomb blasts ripped through churches and luxury hotels on Easter, in Negombo, Sri Lanka April 22, 2019. REUTERS/Athit Perawongmetha

Bisericile din Sri Lanka și-au redeschis ușile și au revenit la viață din 19 mai 2019. La o lună de la atacurile cu bombă, soldate cu viața a 253 de oameni și peste 500 de răniți, creștinii participă la serviciile divine sub protecția poliției. Școlile, inclusiv școlile creștine își reiau activitatea, iar copii se întorc încet, încet la programul lor școlar, relatează Fondul  Barnabas..

Atacul revendicat de Statul Islamic nu a reușit să împrăștie Biserica lui Cristos, dimpotrivă a sporit securitatea în jurul bisericilor. Poliția a sugerat liderilor spirituali să înceteze orice întâlnire religioasă, dar o mare parte din biserici au continuat să funcționeze în regim obișnuit.

Sursa: Fondul Barnabas

De asemenea, poliţia a solicitat informaţia amănunţită cu privire la locurile desfăşurării adunărilor creştine, pentru a-i apăra de eventualele atacuri teroriste. Însă, o mare parte din enoriaşi s-au simţit incomodaţi de faptul dat, în special cei ce se adună la biserici de casă şi în spaţii arendate, precum şi cei care s-au convertit la creştinism. În ultimii ani, guvernarea insulei Sri Lanka încearcă să oblige bisericile să se înregistreze oficial. Dar, prezentarea informaţiei despre locurile unde se adună creştinii poate duce la grave probleme de represiune religioasă pe viitor.

În urma atacului cu bombă ce avut loc cu 5 săptămâni în urmă, în Biserica Evanghelică Creştină Sion din Batticaloa, unde au decedat 29 de oameni, 14 din ei fiind copii, s-au reluat serviciile divine la care participă 800 de enoriaşi. Din cauza daunelor grave aduse clădirii bisericii în urma bombardamentelor, întâlnirile creștine se petrec într-o altă încăpere.

Păstorul Thrukumaran, al cărui fiu în vârstă de 12 ani, Malaki, ce a decedat în urma exploziei, a menţionat: „Creştinii au nevoie de a se închina Domnului. Frecventarea bisericii nu a scăzut în pofida tuturor faptelor.”

În data de 14 mai, poliţia a arestat 23 de persoane ce aparţin culturii budiste, bănuiţi de participarea la atacurile asupra moscheelor, caselor şi magazinelor a proprietarilor musulmani din nord-estul insulei Sri Lanka. Pe 13 mai, într-unul din atacuri, a fost ucis un bărbat musulman, tatăl a patru copii, ce îşi apăra familia. Liderii creştini au condamnat aceste atacuri.

Pe data de 23 mai, preşedintele insulei Sri Lanka a emis ordinul de eliberare înainte de termen a Gnanasara Thero din închisoare, ce a fost condamnat pe un termen lung din cauza lipsei de respect faţă de instanţă. Gnanasara, fiind secretarul Organizaţiei Naţionale Budiste, cu denumire Bodu Bala Sena, a avut cândva un rol important în incitarea violenţei faţă de confesiunile religioase, ce nu erau adepţi a culturii budiste. În prezent, conflictul dintre budişti şi musulmani se incintă tot mai tare. Creştinii se îngrijorează de a nu fi ținta acestui conflict. Gnanasara Thero, acuza musulmanii că converteau mii de induşi, budişti şi creştini a insulei Sri Lanka la Islam, oferind în schimb un loc de muncă în calitate de menajeri în Orientul Mijlociu.

Republica Democrată Socialistă Sri Lanka, ocupă locul 46 în Indexul Mondial de Persecuție, cu două poziții mai jos în comparație cu 2018. Sri Lanka este considerată un stat secular, însă constituţia acesteia spune că „Republica Sri Lanka va da religiei budiste un loc proeminent.” Cea mai mare parte din persecuţia din ţară este generată de către grupările radicale budiste care, în unele zone, primesc chiar sprijinul unor autorităţi locale. Unele dintre aceste grupări budiste, cum ar fi de exemplu Bodu Bala Sena (Forţă Armată Budistă) şi Sinhala Ravaya sunt conduse de către călugări budişti şi sunt notorii pentru modul în care agită mulţimile care atacă creştinii şi alte minorităţi religioase.

Mai multe știri despre atacul de la Paște 2019 și situația creștinilor din Sri Lanka, vedeți AICI!

Traducere și Redactare de Sanda Scutari