Jurnal de Rugăciune: Creștinii din Burkina Faso sunt vizați de mai multe grupări jihadiste diferite

Duminică, 9 iunie

Doamne, Tată, sunt mulți copii ai Tăi care trăiesc ca minorități vulnerabile, disprețuiți de societate ca fiind slabi, ridicoli și lipsiți de importanță, la fel ca primii ucenici ai Domnului Isus. Revărsă-ți harul peste ei, ca să-și amintească că sunt aleși și iubiți de Tine. Împuternicește-i prin Duhul Sfânt să fie martorii Tăi în situații grele și ostile. Fie ca El să le dea cuvintele pe care trebuie să le rostească, cuvinte de înțelepciune și dragoste pentru a-i confrunta pe persecutori. Cerem aceste lucruri în Numele Domnului Isus Hristos și pentru slava Lui.

Luni, 10 iunie

După multe proteste stradale împotriva guvernării sale continue, președintele Algeriei, Bouteflika, a anunțat, la 1 aprilie, că va demisiona până la sfârșitul lunii, după 20 de ani de mandat. În timpul conducerii sale, biserica algeriană (cu aproape toți membrii convertiți de la islam) a crescut impresionant și în unele perioade de timp s-a bucurat de o libertate considerabilă. Dar, mai devreme în aceeași lună, al-Anabi, liderul Al Qaeda din Maghrebul Islamic, le-a cerut musulmanilor din Algeria (99% din populație) să se unească pentru a se asigura că Algeria este condusă exclusiv după model islamic. El a descris condițiile care ar duce la formarea unui emirat islamic condus după legea șaria. Rugați-vă ca Algeria să nu revină în starea de război civil între guvern și islamiști, așa cum s-a întâmplat în anii 1990, când cel puțin 100.000 de oameni au murit, iar creștinii au dezvoltat o biserică subterană, aflată în mare pericol.

Marți, 11 iunie

Creștinii din satul Azaghar din Algeria au fost nevoiți să se închine într-un cort, după ce autoritățile au închis clădirea bisericii. Apoi, poliția i-a scos din cortul pe care adunarea îl ridicase pe terenul bisericii. Biserica este foarte activă în evanghelizarea musulmanilor, ceea ce probabil a deranjat autoritățile, deși motivele oficiale date pentru închiderea bisericii au fost legate de extinctoare, ieșiri de urgență, vizitatori străini și de faptul că clădirea bisericii este înregistrată drept fermă de păsări. Rugați-vă ca creștinii din Azaghar să fie înțelepți ca șerpi și nevinovați ca porumbeii, astfel încât autoritățile să nu aibă niciun pretext pentru a împiedica slujirea lor. (Matei 10:16)

Miercuri, 12 iunie

Regele Marocului este activ interconfesional și a desființat în regat legea apostaziei islamice, care prevedea pedeapsa cu moartea pentru cei care părăseau islamul. Dar creștinii marocani (în majoritate convertiții de la islam și copiii lor) se pot întâlni numai în secret, în case, nu în clădiri bisericești, cum pot creștinii expatriați. Aceștia trebuie să rămână invizibili pentru societate, în general. Rugați-vă pentru schimbări care să ducă la recunoașterea existenței creștinilor marocani și cereți ca lor să li se permită să se închine în mod liber și deschis, dar și să împărtășească credința altora.

Joi, 13 iunie

Sahara Occidentală este un teritoriu neautonom caracterizat de nisip, război, depuneri bogate în fosfați și pescuit. A fost o colonie spaniolă din 1884 până în 1976 și acum trei sferturi din teritoriu sunt controlate de Maroc. Celălalt sfert se numește Republica Democrată Arabă Saharawi. Musulmanii sunni formează majoritatea covârșitoare a populației din Sahara Occidentală, însă islamul pe care îl practică este neobișnuit prin faptul că a funcționat, în mod tradițional, fără moschei (pentru că oamenii erau nomazi), iar femeile se bucură de respect și o putere considerabilă. Există o slabă prezență creștină a străinilor (inclusiv a marocanilor), dar numai Domnul Isus știe dacă există în rândul saharawenilor credincioși creștini. Rugați-vă ca El să-i protejeze și să-i încurajeze pe ai Lui și greutățile și conflictul continuu să îi determine pe oameni să se întoarcă la Cel care oferă viață din belșug. (Ioan 10:10, 14)

Vineri, 14 iunie

„Cum să îi lăsăm pe frați, surori și pe copiii lor în această nenorocire, fără bunuri, fără mâncare și fără haine?” Acesta a fost mesajul primit de Fondul Barnabas de la liderii bisericii din Camerun după ce patru sate creștine au fost atacate de militanții Boko Haram într-o singură lună, lăsând mai mult de 2.000 de credincioși săraci. Datorită generozității susținătorilor Fondului Barnabas, am reușit să trimitem mâncare, pături și săpun, dar să ne rugăm ca militanții islamici să nu le mai facă rău creștinilor din nordul Camerunului. ONU estimează că peste 170.000 de camerunezi, în principal creștini, au fost forțați să fugă de Boko Haram.

Sâmbătă, 15 iunie

Creștinii din Burkina Faso sunt vizați de mai multe grupări jihadiste diferite. Militanții înarmați pot sosi cu motocicletele într-un sat, unde vor ucide liderii, vor fura animalele și ambulanțele, vor opri campaniile de vaccinare a animalelor, vor arde școlile, vor distruge magazine, vor interzice femeilor să socializeze sau să comercializeze produse pe piață și vor interzice căsătoriile si botezurile. Rugați-vă ca creștinii să nu se lase cuprinși de teamă, ci să își amintească de faptul că Dumnezeu este cu ei ca să-i întărească, să-i ajute și să-i susțină. (Isaia 41:10)

Sursa: Fondul Barnabas