Creştini arestaţi în timpul unei descinderi a politiei la o biserică din Eritreea

Ofițerii de securitate din Eritreea  au percheziționat o adunare de membri ai bisericii Faith Missions Church din Keren, al doilea oraș ca mărime din Eritreea, pe 23 iunie, arestând  mai multe persoane, inclusiv femei gravide, mame, copii și cel puțin o întreagă familie. De asemenea, au confiscat şi mai multe bunuri pe care le-au găsit în timpul percheziţiei.

Razia are loc  la puţin peste o săptămână după ce autoritățile au confiscat 21 de unități sanitare aparținând Bisericii Catolice și au arestat cinci preoți ortodocși, într-o perioadă de 24 de ore în zilele  12-13 iunie . Într-o declarație în urma confiscărilor bisericești, publicată la 21 iunie, Daniela Kravetz, raportor special al ONU pentru situația drepturilor omului din Eritreea, a declarat: „Aceste acțiuni arată că, în ciuda îmbunătățirii climatului regional pentru pace și securitate, situația drepturilor omului din Eritreea rămâne neschimbată.”

Biserica Faith Missions funcţionează în Eritreea de la începutul anilor 1950 și era implicată în lucrarea cu orfelinatele și școlile din întreaga națiune. Este, de asemenea, una dintre cele patru comunități religioase care încă așteaptă să primească înregistrare oficială, în ciuda faptului că a trimis încă din anul 2002 documentația necesară. Înregistrarea poate fi finalizată doar prin semnătura președintelui.

În mai 2002, Eritreea a introdus o politică de înregistrare a organizațiilor religioase care a interzis în mod efectiv toate practicile religioase ce nu erau afiliate cu confesiunile creștine catolice, evanghelice luterane sau ortodoxe, precum și islamismul sunnit, și a început o campanie de arestări care vizează cultele religioase care sunt în afara celor considerate oficiale, campanie care continuă până în prezent și care afectează comunități religioase bine închegate.

Pe  2 iulie, dosarul privind drepturile omului din Eritreea va fi revizuit la Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite (HRC) în cadrul unui dialog interactiv cu raportorul special al ONU privind situația drepturilor omului în Eritreea, al cărui mandat de un an este în curs de reînnoire. De la stabilirea mandatului, Eritrea nu a reușit să coopereze cu raportorul special sau să abordeze încălcările drepturilor omului identificate în rapoarte succesive.

În raportul său din iunie 2016, Comisia de anchetă a Organizației Națiunilor Unite privind drepturile omului din Eritreea (COIE) spune că s-au  găsit „motive întemeiate” să creadă că crimele împotriva umanității au fost comise de funcționari de stat „într-o manieră răspândită și sistematică” începând din 1991, incluzând şi persecuția împotriva grupurilor religioase.

Directorul executiv al CSW, Mervyn Thomas, a declarat: „CSW este profund îngrijorat de această ultimă evoluție în represiunea asupra oamenilor credincioși din Eritreea care se desfășoară încă din 2002. Solicităm eliberarea imediată și necondiționată a tuturor membrilor Faith Missions şi a  tuturor celorlalte persoane ținuți prizonieri pe motive de conştiinţă din țară. Este esențial ca statele membre ONU să profite de oportunitatea prezentată în cadrul dialogului interactiv din cadrul săptămânii viitoare de la HRC pentru a ridica aceste preocupări. Îndemnăm, de asemenea, statele membre să sprijine și să faciliteze reînnoirea mandatului raportorului special pentru a asigura monitorizarea continuă a situației grave a drepturilor omului din Eritreea.”

Traducere: Lena Poteraș

Sursa: csw.org.uk