Justiţia poloneză dă dreptate unui tipograf care a refuzat să facă postere pentru o fundaţie homosexuală

Reuters – Pe 26 iunie, Tribunalul Constituțional din Varşovia a decis că un  tipograf polonez care a refuzat să facă postere pentru o fundaţie homosexuală, datorită convingerilor sale religioase, nu poate fi condamnat, pentru că lucrătorii au dreptul de a acţiona în acord cu convingerile lor.

Drepturile grupărilor LGBT au căpătat o dimensiune politică în Polonia, înaintea alegerile programate anul acesta, pentru octombrie sau noiembrie, conservatorii descriind campaniile organizaţiilor LGBT ca fiind o amenințare la adresa valorilor tradiționale poloneze.

Adam J. a fost condamnat, în prima instanţă, pentru refuzul de a furniza un serviciu în mod justificat în 2017, fapt care a provocat supărarea  ministrului Justiției, Zbigniew Ziobro, care a înaintat cazul către Curtea Supremă, care însă a menţinut sentinţa. Ziobro a trimis, de asemenea, cazul şi la Tribunalul Constituțional.

Tribunalul a decis că legea în care a fost condamnat tipograful este neconstituțională, deoarece pedeapsa pentru refuzul de a presta servicii pe motive de conştiinţă a afectat drepturile prestatorilor de servicii de a acționa conform conștiinței lor, conform unui raport al agenției de presă PAP.

„Mă bucur că părerile și argumentele mele au fost împărtășite de Tribunal”, a spus Ziobro.

„Aș vrea să spun că toată lumea are dreptul la libertate și nimeni, sub pretextul toleranței, nu ar trebui să folosească aparatul statului pentru a forța pe alții să încalce propriile lor libertăți, fie libertatea conștiinței, libertatea religioasă sau libertatea economică.”

Pawel Knut, avocatul  Campaniei Împotriva Homofobiei, a declarat că decizia instanţei de judecată a coborât nivelul protecției.

„Din păcate, este o zi întunecată pentru istoria protecției drepturilor omului în Polonia”, a spus el.

Cazuri similare au fost aduse în fața instanțelor şi în alte părţi din lume. În 2018, Curtea Supremă a SUA a înmânat o victorie îngustă unui cofetar creștin care a refuzat din motive religioase să facă un tort de nuntă pentru un cuplu homosexual, în timp ce cea mai înaltă instanță din Marea Britanie a decis că refuzul unui cofetar nord-irlandez de a face un tort purtând un slogan pro-homosexual nu reprezintă un act de discriminare.