Cazul familiei Bodnariu la CEDO

STRASBOURG (5 iulie 2019) – Are un guvern dreptul de a lua copiii departe de familiile lor fără un motiv întemeiat? Pe 4 iulie, ADF International a depus o solicitare de a se alătura în cazul Bodnariu contra Norvegie de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În 2015, cei cinci copii ai familiei Bodnariu au fost luați de la părinți de către Barnevernet, agenția norvegiană pentru protecția copilului. Cazul Bodnariu este unul dintre cele opt cazuri de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde Barnevernet este cercetat în legătură cu deciziile de a lua copiii din grija părinților.

„Părinții au dreptul să îndrume creșterea copiilor lor. Norvegia a intervenit în viața familiei Bodnariu, luând cei cinci copii în îngrijirea statului fără nici un motiv întemeiat. Îndepărtarea copiilor din familiile lor ar trebui să fie întotdeauna o ultimă soluție. În  anii recenți  s-a  observat un număr din ce în ce mai mare de cazuri în care statul norvegian a întrerupt în mod abuziv viața familială, numeroase astfel de cazuri fiind prezentate în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Cazul Bodnariu a condus la un protest internațional şi a determinat părăsirea Norvegiei de către familia Bodnariu. Nici o familie nu ar trebui să fie pusă într-o astfel de situaţie, şi în nici un caz de către autorităţile statului.  Suntem încurajați de decizia Curții Europene a Drepturilor Omului de a audia acest caz,” a declarat Robert Clarke, directorul pentru Europa al ADF Internațional.

Calvarul familiei Bodnariu

În 2015, toți cei cinci copii Bodnariu au fost luați de la părinți de către agenția de îngrijire a copilului Barnevernet. Autoritățile au luat chiar şi copilul cel mai mic al familiei, în vârstă de doar trei luni. Inițial, Barnevernet a susținut că copiii au fost luați în îngrijire de stat din cauza unor acuzații de pedeapsă corporală, care este ilegală în Norvegia. Cu toate acestea, în urma unei investigații ulterioare, motivul real al îndepărtării copiilor Bodnariu a fost dezvăluit – oficialii comunității au simțit că copiii erau „îndoctrinaţi” cu credința creștina a părinților lor. Când motivul real al îndepărtării copiilor lor a ieşit la iveală, presiunea intensă din partea comunității internaționale, inclusiv protestele din fața ambasadelor norvegiene din întreaga lume, agenţia Barnevernet a fost constrânsă să-i readucă pe copii la mama și tatăl lor, iar ulterior familia reîntregită a părăsit Norvegia.

În decembrie 2016, familia Bodnariu a înaintat dosarul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, susținând încălcarea de către Norvegia a articolului 8 din Convenția privind Drepturilor Omului care  protejează dreptul la viața privată și de familie. ADF International a primit acordul Curții de a se alătura acestui caz.

Serviciile norvegiene pentru copii  sub scrutin internațional

Un raport din 2018 al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind practicile agenției norvegiene pentru protecția copilului, Barnevernet, a dezvăluit o serie de aspecte îngrijorătoare. Raportul a fost iniţiat de situaţia creată în cazul familiei Bodnariu. Raportul a arătat, de exemplu, o frecvență ridicată a intervențiilor „de urgență” de către agenție. Motivația din spatele acestor intervenții a reprezentat o preocupare deosebită, precum și perioadele de vizitare extrem de scurte care au urmat de obicei.

„Îndepărtarea copiilor din mijlocul familiei ar trebui să fie întotdeauna ultima soluție. Chiar și atunci când acest lucru este cu adevărat necesar, reunificarea familiei ar trebui să rămână un obiectiv central. Ancheta în Norvegia a arătat că, fără garanții suficiente, agențiile pentru protecția copilului pot provoca pagube pe termen lung familiilor și pot submina dreptul prioritar pe care părinții îl au de a-şi creşte copiii. Este timpul ca Norvegia să acționeze în baza recomandărilor Consiliului Europei și să respecte dreptul părinților de a-și crește copiii, cu excepția cazului în care există dovezi de încălcare gravă a îndatoririlor părinților,” a declarat Clarke.

Sursa: adfinternational.org

Nici un comentariu