Tânăr din Uganda nu își poate finaliza studiile pentru că a devenit creştin

NAIROBI, Kenya, 3 iulie 2019 – Asuman Kaire va pierde ultimul de şcoală la un liceu din estul Ugandei, pentru că a devenit creștin acum doi ani.

Fără locuință și rămas fără banii necesari ca să-şi plătească taxele de școlarizare, de când tatăl său vitreg musulman l-a renegat  la începutul acestui an în satul Lelya-A, în ţinutul Kabweri din districtul Kibuku, Kaire , în vârstă de 20 de ani, spune că n-ar reuși să termine liceul nici chiar dacă ar avea bani.

„Mă tem de colegii mei de clasă, care sunt musulmani, deoarece ar putea să urzească ceva rău pentru viața mea”, a spus Kaire pentru Morning Star News.

El spune asta din experiență. Aflând despre Kaire că locuieşte într-o clădire a bisericii din sat, musulmanii din localitate, înarmaţi cu bețe și săbiile somaleze, au lansat un atac pe 15 iunie, cerând moartea lui Kaire în timp ce încercau să intre în biserică strigând sloganul jihadist: „Allahu Akbar (Dumnezeu este mai mare),” conform unor surse locale.

Creștini și vecinii lor musulmani din această zonă predominant musulmană, cu ajutorul unui oficial local, au reușit să respingă atacatorii, au spus sursele. Kaire a căutat adăpost la casa unui creștin dintr-o locație neprecizată.

După ce a venit la credința în Hristos în anul 2017 și a participat, în secret, la întâlnirile unei biserici, siguranţa lui Kaire a început să se năruie în acest an, când rudele sale musulmane au început să-i urmărească mișcările după ce acesta a început să nu mai vină la moschee. În luna martie, un coleg de clasă musulman i-a spus tatălui vitreg a lui Kaire că acesta merge la o biserică creştină.

Pe 7 aprilie, tatăl său vitreg Abdu Talisuna l-a așteptat împreună cu șapte alți musulmani din zonă pe Kaire pe drumul pe care acesta se întorcea de la un serviciu divin. Kaire avea să primească o bătaie soră cu moartea, tatăl sau lovindu-l cu un obiect contondent şi lăsându-l inconștient, cu  hainele pline de sange, piciorul stâng rupt și mâna dreaptă rănită, au spus surse de la faţa locului.

„Tatăl său vitreg musulman l-a prins în apropierea bisericii și a început să-l bată în jurul orei 7.00 seara”, a spus un bătrân din  biserică pentru Morning Star News. „El a strigat după ajutor. Mai mulți membri ai bisericii erau încă aproape și s-au grăbit să intervină ca să-i acorde ajutor . Când musulmanii au văzut numărul mare de oameni de la biserică au fugit, lăsându-l pe tânăr inconștient.”

Kaire a fost dus de urgenţă la un spital din Kibuku unde a rămas internat pentru o săptămână, a spus liderul bisericii.

De atunci nu a  mai reușit să se întoarcă acasă.

„Tatăl meu vitreg m-a bătut spunând că sunt o rușine pentru familie”, a declarat Kaire pentru News Morning Star News prin telefon. „După ce m-am recuperat, m-am temut să mă mai întorc acasă pentru că știam că mă vor ucide”.

Kaire are nevoie de o locuinţă pe termen lung, departe de familia lui, pentru a avea o șansă de a merge din nou la școală, au spus creștinii din zonă.

Atacul este ultimul dintre numeroasele cazuri de persecuție a creștinilor din Uganda de Est, pe care Morning Star News le-a documentat.

Constituția Ugandei și legile tarii conferă libertate religioasă, inclusiv dreptul cetăţenilor de a răspândi credința și de a se converti de la o credință la alta.

Musulmanii nu reprezintă mai mult de 12% din populația Ugandei, dar există concentrații mai ridicate în zonele estice ale țării.

Sursa: christianheadlines.com