Rănile sufletești

Rănile sufletești sunt reale. Ele sunt rezultatul șocurilor puternice asupra minții noastre, asupra voinței sau a emoțiilor noastre, care rănesc sufletul nostru și lăsă cicatrici care trebuie abordate.

Am avut multe răni sufletești în viața mea – fiecare m-a adus în pragul disperarii.

Moartea unei persoane dragi, o ceartă în familie, un fiu rătăcitor, accidente, trădări, și lista ar putea continua – toate acestea sunt lucruri care ne pot lovi deodată și care ne lasă fără aer. Acesta este motivul pentru care ne putem regăsi atât de mult în cuvintele lui David din Psalmi. Noi numim cartea sa, Cartea Cântărilor (Psalmi; engl. „Book of Songs”), dar când citești din ea, devine evident că citești un fel de jurnal al lui David.

Cuvântul suflet este menționat de 341 de ori în Biblia New King James, dintre care, de 100 de ori numai în cartea Psalmilor. David a înțeles ce sunt rănile sufletești. El a scris:

Mi s-a săturat sufletul de rele şi mi se apropie viaţa de Locuinţa morţilor. Sunt pus în rândul celor ce se coboară în groapă, sunt ca un om care nu mai are putere. Psalmul 88:3-4

Din acest punct de vedere nu s-a schimbat nimic din zilele lui David până în zilele noastre – și noi ne confruntăm cu traumele sufletului rănit și vrem să renunțăm și să ne declarăm înfrânți. Aceasta este o reacție naturală a sufletului. Dar David s-a rugat, de asemenea:

Domnul este Păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic. El mă paşte în păşuni verzi şi mă duce la ape de odihnă; îmi înviorează sufletul. Psalmul 23:1-3a

Adevărul este că sufletul nostru nu ar trebui să fie înviorat, decât dacă ceva l-a deteriorat, l-a obosit. Iar Dumnezeu știe lucrul acesta. David a descoperit acest tărâm frumos al vindecării. În alt loc, David a declarat:

Doamne, Tu mi-ai ridicat sufletul din Locuinţa morţilor, Tu m-ai adus la viaţă din mijlocul celor ce se coboară în groapă. Psalmul 30:3

Acesta este chiar complet opus cuvintelor lui din Psalmul 88. Este el confuz? Nu. Aceasta înseamnă vindecarea sufletului.

Când viața și slujirea mea au fost atacate, nu am putut vedea o ieșire. Lacrimile nu încetau să curgă. Furia și frustrarea fierbeau în mine. Tentația de a găsi vină într-o altă persoană a bătut zilnic la ușa inimii mele. Dar, din fericire, Cuvântul lui Dumnezeu, pe care-l ascunsesem în inima mea de ani buni, a lucrat, ridicându-se ca o barcă de salvare peste un val de durere. Am găsit vindecarea sufletului prin Cuvântul scris al lui Dumnezeu. Dumnezeu mi-a reamintit că noi nu ne luptăm împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva influențelor demonice care vor să ne încurce pe cale.

Isus a spus că ne va da Duhul Sfânt ca mângâietor și consilier. Și eu am găsit consolarea și îndrumarea de care aveam nevoie prin Duhul prețios al lui Dumnezeu. Ceea ce am descoperit despre vindecarea sufletului este că ea cere timp, lacrimi și adevăr

Vindecarea rănilor sufletești durează. Fiecare dintre noi trebuie să umblăm prin vale, dar nu suntem niciodată singuri. Când credința noastră este în Hristos, putem fi siguri că Dumnezeu lucrează pentru noi.

Vindecarea rănilor sufletești necesită lacrimi. Când o femeie a venit și a început să plângă la picioarele lui Isus, El nu a respins-o. Noi putem învăța ceva din postura ei. Nu Îl evita pe Cel care este Vindecătorul. Strigă către El; cazi la picioarele Lui și vei găsi ajutor în perioadele grele.

Și nu în ultimul rând, vindecarea rănilor sufletești necesită adevărul. Biblia spune că și Isus a experimentat ce înseamnă agonia. El este marele tău Preot. Dar dacă nu cunoști adevărul despre Mântuitorul nostru, diavolul te va hrăni cu minciuni.

Mă rog ca să faci din Dumnezeu locuința ta. Sufletul nostru va rămâne rănit și speriat dacă Îl vizităm pe Dumnezeu doar când trecem prin nevoi. Vorbește-I lui Dumnezeu regulat. El este Iubitul (și Vindecătorul) sufletului tău.

Sursa: CBN Devotions | Daphne Delay