Familia unui pastor mexican se refugiază în munți după ce au fost alungaţi din locuinţa lor

Miguel Pérez Díaz împreuna cu soția sa, cei opt copii ai lor și tatăl său în vârstă de 87 de ani locuiesc într-o baracă la munte începând cu luna mai, când oficialii locali i-au alungat din satul lor din statul Chiapas, Mexic.

Rudele, vecinii și cunoscuții din Tajlovijho, un sat din municipiul San Andrés Larráinzar din sudul Mexicului, i-au hărțuit pentru că ei au abandonat practicile religioase indigene tradiţionale în favoarea creștinismului, conform surselor.

„Primă măsură pe care au luat-o a fost să le taie alimentarea cu apă potabilă”, a declarat pastorul Mario Choj pentru Morning Star News. „După aceasta i-au forţat să părăsească umila casă pe care o dețineau.”

Părăsind amestecul „tradițional” dintre ritualurile populare și credința romano-catolică, familia Pérez și-a pus credința în Hristos în urmă cu patru ani și au început o mică părtășie în casa lor, a spus pastorul Choj, care conduce o adunare a Bisericii lui Dumnezeu numită Jesús Es el Camino.

Familia a încărcat puținele obiecte pe care vecinii lor le-au permis să le ia și s-au îndreptat către munți spre un sat numit Mitontic, unde supraviețuiesc colectând roua de dimineață de pe o foaie de nailon și apă de ploaie care cade de pe acoperișul metalic al barăcii pe care au construit-o, spune pastorul. Apa este păstrată în sticle goale de suc și în alte recipiente.

Deși s-au refugiat departe de casa lor, aceștia sunt obligați să plătească oficialilor din Tajlovijho 500 de pesos (26 USD) în fiecare lună pentru a împiedica autoritățile să intre în posesia casei și a bunurilor rămase, conform aceloraşi surse.

Pastorul Choj a spus că Pérez i-a împărtăşit faptul că familia sa este gata să sufere pentru Hristos.

„Să-l urmezi pe Hristos este minunat”, i-a spus Pérez pastorului. „Nu contează dacă trebuie să trăim în suferință, persecuție și dispreț de la cei din satul nostru. Toți cei din familia noastră spun că a trăi aproape de Dumnezeu este o binecuvântare și ne bucurăm de mântuirea găsită doar în Isus Hristos.”

Cazul lor este unul dintre miile în care familii mexicane care au fost alungate din casele lor și și-au pierdut toate bunurile „doar pentru că au acceptat că Isus este singura speranță ca noi, mexicanii, să fim eliberaţi de păcat și de pedeapsa eternă”, a spus pastorul  Choj.

Amestecul de credinţe populare tradiţionale practicat de grupul etnic Tzotzil, predominant în acea zonă, şi care are origini mayașe, include participarea la sărbători unde se consumă alocool şi care onorează idoli păgâni, sărbători pe care creștinii evanghelici le evită.

În Mexic există o lege a „Tradiţiilor și obiceiurilor”, care este concepută pentru a proteja cultura autohtonă, însă „șefii politici” locali abuzează de prevederile acesteia şi impun sătenilor să contribuie prin taxe și să participe la aceste festivaluri.

Avocații creștini susţin că această interpretare greșită a legii din Mexic încalcă libertatea religioasă garantată de articolul 24 din Constituția Mexicului.

Cazuri similare de persecuție s-au întâmplat în Oaxaca, Durango și alte state în afară de Chiapas.

În iulie, locuitorii din Huejutla, statul Hidalgo, au tăiat alimentarea cu apă pentru două familii creștine, pentru că au refuzat să participe la „festivalurile catolice ale comunității”, potrivit portalului online Animal Político.

Negând faptul că ar fi motivate religios, oficialii de la Ministerul de Interne au dat vina pe cele două familii evanghelice „pentru că nu și-au îndeplinit îndatoririle” față de săteni și nu au „participat la tradiţiile și obiceiurile lor”, se arată în știrea citată.

În Chiapas, Pérez și familia sa, inclusiv soția Guadalupe Hernández și tatăl Miguel Pérez Núñez, au ajuns la credința în Hristos după ce au citit o broşură creştină tipărita și distribuită de Cruzada Mexician, o asociaţie evanghelică cunoscută și sub denumirea de „Fiecare casă pentru Hristos-México”, a spus pastorul Choj.

Voluntarii lasă broşuri, Nou-Testamente și  literatură creștina, unele traduse în limbi indigene, la bisericile protestante din zonă.

„Familia Pérez au trăit fericiţi și credincioşi, dar nu știau ce încercări vor afecta viața lor pașnică”, a spus pastorul Choj. „Dar ei se roagă ca tot mai mulți creștini să răspândească Cuvântul lui Dumnezeu, deoarece sunt mulți care au nevoie să cunoască dragostea care ne este dată numai prin Isus Hristos. Ei se roagă, de asemenea, pentru toate familiile alungate din propriile case și sate.”

Mexic ocupă locul 39 în Topul Mondial al Persecuţiei al primelor 50 de țări din lume în care creștinii experimentează cea mai dură persecuție.

Sursa: Morning Star News