Parlamentar finlandez investigat pentru ură după ce a citat din Biblie

Un parlamentar creștin finlandez este cercetat pentru că a criticat Biserica, care  a fost partener oficial al evenimentului Helsinki Pride .

Deputata creştin-democrată Päivi Räsänen a criticat pe reţelele sociale, în luna iunie, participarea Bisericii Evanghelice Luterane din Finlanda (ELCF) la evenimentele de la Helsinki LGBT Pride.

Biserica Evanghelică Luterana din Finlanda este biserica națională oficială protestantă cu aproape 3,8 milioane de membri.

Räsänen a distribuit pe Facebook o imagine cu citatul din Romani 1:24-27 din Noul Testament, care descrie relațiile de același sex drept „scârboase”.

În postare ea a contestat decizia Bisericii Luterane de a sprijini evenimentul LGBT spunând: „Cum poate fi compatibilă doctrina fundamentală a Bisericii, Biblia, cu înălţarea rușinii și a păcatului ca subiect de mândrie?”

Poliția finlandeză a lansat o anchetă împotriva lui Räsänen cu privire la suspiciunea de instigare la ură împotriva minorităților sexuale și de gen.

Opiniile conservatoare ale acestei politiciane despre avort, eutanasie și căsătorie au stârnit controverse și în trecut, atunci când ea și le-a făcut cunoscute într-o dezbatere TV despre căsătorie în anul 2010.

Se crede că zeci de mii de creștini au părăsit ELCF, la care Räsänen este încă membră, ca urmare a acelei dezbateri TV.

Alți doi parlamentari, social-democratul Hussein Al-Taee și politicianul Finns Party, Juha Mäenpää, se află, de asemenea, sub anchetă pentru suspiciune de instigare din cauza unor comentarii considerate rasiste.

Pe 13 august, Räsänen a scris pe Twitter: „Nu sunt îngrijorata pentru mine, deoarece am încredere că acest demers nu va ajunge la procurori. Cu toate acestea, sunt îngrijorată dacă citarea Bibliei va fi considerată chiar şi „puţin” ilegală. Sper că această anchetă nu va avea ca efect o atitudine de autocenzură în rândul creștinilor.”

Partidul minoritar al lui Räsänen, creștin-democrații, deţin în prezent 5 locuri în Parlamentul finlandez, care are 200 de locuri.

Sursa: premier.org.uk