Un deceniu de lacrimi și sânge: 10 ani de terorism Boko Haram în Nigeria

Image by Etinosa Yvonne from Pixabay

La un deceniu după ce Boko Haram și-a început sângeroasa campanie de impunere a șariei (legea islamică) în Nigera, mai există încă câteva zone care se află sub controlul teroriștilor.

Pastorul Mohammed Abubakar Naga, președinte al Asociației Creștine din Nigeria, a declarat pentru Morning Star News, că teroriștii sunt în continuare activi în partea de nord-est a țării, în zona de unde s-a format grupul de teroriști, care au alungat mii de oameni și au distrus foarte multe biserici.

„Partea de est a regiunii Gwoza, în special zona deluroasă, a fost preluată de Boko Haram”, a spus pastorul Naga. „Teroriștii încă atacă comunitățile creștine de acolo iar acest lucru se întâmplă în ciuda prezenței armatei nigeriene în zonă.”

După începerea unei campanii violente pentru înființarea unui califat islamic în nordul Nigeriei acum 10 ani, Boko Haram a ucis aproximativ 35.000 de civili, potrivit Oficiului pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA) al Națiunilor Unite. În plus, 37 de persoane din personalul de ajutorare și-au pierdut viața, ajutându-i pe cei strămutați din locuințele lor din cauza atacurilor.

Doi dintre pastorii omorâți de Boko Haram în statul Borno din nord-estul Nigeriei, sunt pastorul Faye Pama Musa, pe atunci secretar al Asociației Creștine din Nigeria și pastorul penticostal George Ojih. Pastorul Musa a fost ucis pe 14 mai 2013, după ce teroriștii l-au urmărit pe drumul spre casă de la clădirea bisericii și l-au împușcat mortal. Pastorul Ojih a fost luat în captivitate în anul 2009 și decapitat pentru că a refuzat să renunțe la credința creștină.

Grupul de teroriști a vizat inițial oficialii guvernamentali, apoi a început să distrugă instituțiile educaționale și spitalele creștine, cât și locurile de închinare, distrugând uneori comunități întregi de creștini.

Pastorul Naga, care păstorește o biserică penticostală din Maiduguri de 35 de ani, a declarat că răscoala Boko Haram a fost cea mai mare provocare pentru creștinii din nordul Nigeriei. Creștinii au fost fie uciși, fie obigați să fugă în alte părți ale țării sau în alte țări precum Camerun sau Niger.

Gruparea Boko Haram face parte oficial din Statul Islamic, sub numele de ISWAP – Statul Islamic din Provincia West Africană.

Origini

În anul 2002, Mohammed Yusuf, un funcționar public al guvernului de stat din Borno și un adept înflăcărat al islamului, sub tutela șeicului Ja`afar Mahmud Adam din Maiduguri, a rupt legătura cu clericul islamic și și-a fondat propria sectă.

Învățăturile lui Yusuf includeau opoziția la creștinism și la democrația occidentală, despre care spunea el că își au rădăcina în Biblie și în filozofia politică occidentală. El le-a etichetat drept „haram”, adică interzise.

În 2009, la scurt timp după ce Yusuf l-a decapitat pe pastorul Ojih, pentru a da un exemplu despre ceea ce li se poate întâmpla celor care refuză să se convertească la islam, el împreună cu alți membri Boko Haram au fost prinși și omorâți.

Abubakar Shekau a preluat funcția de lider al grupării, după moartea lui Yusuf în iulie 2009. Au urmat atacuri din ce în ce mai îngrozitoare, iar în anul 2015, grupul s-a aliat cu Statul Islamic. Atentatele sinucigașe și alte atacuri ale grupării au alungat 2,3 milioane de oameni din casele lor, iar în anul 2015, a fost clasat drept cel mai periculos grup terorist din lume pe Indexului Global al Terorismului.

Armata nigeriană a reușit să ia înapoi cea mai mare parte din cei 20.000 de metri pătrați pe care Boko Haram i-a confiscat în statul Borno, dar grupul continuă să acționeze prin răpiri și ambuscade. În aprilie 2014, gruparea a răpit 276 de eleve ale Școlii Gimnaziale de Fete din Chibok, statul Borno, iar pe 19 februarie 2018, au fost răpite peste 100 de fete din Dapchi, statul Yobe.

Aproximatic 100 din cele 276 de fete răpite din Chibok sunt încă dispărute. Aproape toate fetele răpite din Dapchi au fost eliberate pe 21 martie 2018, după ce guvernul le-a negociat libertatea, dar Boko Haram încă o țin prizonieră pe Leah Sharibu, acum în vârstă de 16 ani, pentru că a refuzat să renunțe la Hristos.

Nigeria s-a clasat pe locul 12 pe lista Open Doors 2019 a țărilor în care creștinii suferă cea mai mare persecuție.

Sursa: Morning Star News