4 moduri prin care îți poți modela sănătatea emoțională și spirituală într-o lume plină de lucruri care te distrag

Lucruri care îți distrag atenția și îți fură concentrarea sunt peste tot: de la smartphone-uri cu acces instant la internet, la posibilitatea de a cunoaște persoanele din jurul nostru fără să le cunoaștem personal, nimic nu mai are limite. Suntem mai mult ca niciodată consumatori de cunoaștere, avem o obsesie  pentru a știi, iar toate acestea ne ,,amorțesc” emoțiile și ne fac să vrem să evităm posibilitatea unei descurajări în drumul spre ceva mai bun.

 

Potrivit pastorului Clay Scroggins, de la biserica Buckhead, Atlanta, aceste distrageri nu sunt fără efecte secundare – ,,ci e chiar o problema de proporții ,,epidemice”.”

 

,,Distragerea atenției apare atunci când încerci să crești ca și persoană sau că lider,”, a spus el pentru TheChristianPost. ,,Te distrage de la lucrurile care contează cu adevărat. ,,Ne distrag pentru că avem sentimente și emoții înlăuntrul nostru. Ne pierdem abilitatea de a gestiona aceste emoții deoarece suntem atât de concentrați să respingem lucrurile care ne distrag, să le ocolim, ne gândim prea mult la ele.”

 

,,Suntem cea mai stresată, depresivă, anxioasă și cea mai îndopată de medicamente societate din istorie, și asta pentru că nu putem (vrem) face față stărilor și emoțiilor dinlăuntrul nostru. Suntem obișnuiți să ne lăsăm atrași de lucrurile care ne distrag. Toți suntem predispuși la asta, este un drog.”

 

Scroggins spune din experiență proprie că a fost uimit să-și descopere propria să tendința de a-i distrage în mod involuntar pe oameni în loc să relaționeze într-un mod natural cu ei.

 

,,Mi-am dat seama cât de rar punem ,,pauză” pentru a-l descoperi pe cel din jurul nostru, pentru a-l asculta; cât de des ascult doar zgomotul din viața mea, nu și problemele oamenilor de lângă mine. Trebuie să ne controlăm emoțiile negative, altfel nu vom putea deveni oameni demni de urmat, oameni mai buni, sănătoși din punct de vedere emoțional, asta vrea Dumnezeu de la noi, pentru că ne-a creat ființe cu sentimente și emoții.”

 

,,Rețelele de socializare, de exemplu, fac cele mai mari ravagii în viețile noastre”, a spus pastorul. El a subliniat faptul că Instagram și-a schimbat de curând algoritmul, pentru a putea derula ore întregi, fără a te lasă să te plictisești, ,,așa-și petrec majoritatea viața, derulând la nesfârșit.”

 

Nu tehnologia este rădăcina problemei, ,,social media” este doar un țap ispășitor. Dorința de a pierde timpul cumva a fost mereu în noi, acum s-a accentuat doar din cauza tehnologiei.

 

Una din cărțile pe care Scroggins le-a scris, ,,Cum să conduci într-o lume a distragerilor: Patru obiceiuri simple pentru a opri zgomotul din jur”, îi ajută pe cititori să înțeleagă ce îi distrage de la adevărata lor valoare, și le dă patru exemple de disciplinare spirituală, ajutându-i să pună mai mult accent pe sănătatea spirituală și emoțională.

 

1. Găsește simplitatea
Simplitatea este o disciplină spirituală care te ajută să elimini dezordinea și distragerea, astfel încât să te poți concentra asupra a ceea ce este mai important.

 

2. Vorbește cu tine însuți
A vorbi cu ține însuți și a-ți spune adevărul, a recunoaște că ești distras de la calea lui Dumnezeu, este un lucru esențial. O persoană puternică din punct de vedere emoțional este capabilă să se ,,auto-mărturisească”. (Psalmul 43:5)

 

3. Stai singur numai atunci când stai de vorba cu Dumnezeu
Ideea acestei ,,practici” este de a avea mai multă intimitate, spațiu și timp, în care să reduci atracția lucrurilor care te distrag și să devii mai atras de sentimentul pe care Dumnezeu ți-l oferă.

 

4. Pune pauză
Societatea în care trăim adoră aglomerația, alergăm de dimineață până seară, trecem pe lângă oameni fără să îi observăm, mâncăm în fugă. Un lucru care te va ajuta să te simți atras de Dumnezeu este postul și rugăciunea. Pune pauză și ia aminte la ceea ce e important pentru tine și viața ta.

 

„În lume există o înclinație înspre singurătate, este o problema comună pe care cu toții încercăm să o ascundem, nimeni nu spune cu voce tare că singurătatea poate să fie și un lucru bun. Pentru mine, acesta a fost un moment foarte plăcut, când am văzut harul lui Dumnezeu într-un mod extraordinar, este un Tată iubitor.”