Aviaţia turcă bombardează Siria, stârnind panică în rândul creştinilor din zonă

Avioanele de război turcești au început să atace nord-estul Siriei, provocând panică  în rândul comunităților creștine și al altor comunităţi religioase prinse în bombardamentele aeriene.

„Creștinii și ceilalţi membri ai comunităţii sunt extrem de îngrijorați”, a declarat liderul politic creștin siriac Bassam Ishak prin telefon pentru Serviciul de Ştiri Catolice pe  9 octombrie. „Bombardamentele turceşti par a avea intenţia de a-i face pe oameni să-și abandoneze locuințele, dacă aceştia reuşesc să rămână în viaţă.”

Ishak conduce Consiliul Național Siriac. Absolvent al Universității Catolice din Washington, este și membru al biroului politic al Consiliului Sirian.

Forțele Democrate Siriene, conduse de kurzi, au raportat victime în rândul civililor, dar nu au furnizat un număr specific.

Ishak a avertizat timp de mai multe luni de zile despre o posibilă incursiune militară turcă pentru a se răfui cu inamicul său perceput, kurzii, care erau aliați de încredere ai Statelor Unite și responsabili în mare măsură de combaterea cu succes a militanților Statului Islamic din Siria.

În ciuda dezaprobării foarte puternice exprimată de ambele partide mari din  Congresul american față de decizia bruscă a președintelui Donald Trump de a retrage trupele americane din nord-estul Siriei, președintele nu a renunţat la decizia lui. El a spus că este prea costisitor să sprijine forțele conduse de kurzi în regiune, care luptă cu militanții Statului Islamic.

Trump a luat decizia în timpul unei conversații telefonice cu președintele turc, Recep Tayyib Erdogan, în timpul căreia era de aşteptat ca el să exercite presiuni asupra lui Erdogan privind renunțarea la achiziția unor avioane militare rusești.

În schimb, Erdogan a primit un angajament din partea lui Trump că va retrage  trupele americane care au luptat alături de kurzi și creștinii sirieni care s-au opus Statului Islamic. Această decizie a fost luată, de asemenea, împotriva sfaturilor oficialilor de la Departamentul de Stat și Pentagon. Turcia a interpretat-o ca fiind o undă verde pentru a începe incursiunea sa.

Un ziar islamist, Yeni Akit, care susține partidul de guvernământ al lui Erdogan, a postat un avertisment înaintea invaziei: „Du-te și spune necredincioșilor că armata lui Muhammad (profetul Islamului) s-a întors înapoi”, declarând, în esență, războiul religios de către Turcia. Erdogan a permis jihadiştilor străini să treacă în Siria la începutul războiului, în 2011. El a angajat, de asemenea, militanți al-Qaeda și ai Statului Islamic, împreună cu trupele sale în preluarea Afrin în 2018, când 300.000 de creștini, yazidiți și kurzi au fost strămutați.

Observatorii spun că Trump a ajutat în mod involuntar Turcia să-i dezlănțuiască pe luptătorii islamiști împotriva kurzilor, creștinilor și yazidilor. Pe 23 septembrie, el a promis să protejeze libertatea religiei și a credinței precum și grupurile religioase vulnerabile. Însă invazia turcă poate distruge libertatea religiei practicată în nord-estul Siriei, singura zonă din lumea arabă care permite oamenilor să-și aleagă credința, potrivit liderilor creștini din nord-estul Siriei.

„Decizia președintelui Trump a luat prin surprindere comunitatea creștină din nord-estul Siriei. Este considerată negativă și reia temerile masacrelor turcești din 1915  (ale armenilor și ale altor creștini),” a spus Ishak. Strămoșii actualilor creștini din nord-estul Siriei au fugit din calea acelor masacre.

„Nu există încredere în Turcia, mai ales după ce Siria și forțele sale aliate au făcut la Afrin în 2018, unde au forțat minoritățile religioase – yazidii și creștinii – să-şi părăsească locuinţele (din sate și case), iar cei care au rămas au fost persecutați și obligați să se convertească la islam”, a spus el.

„Invazia turcă va fi foarte aspră, nu numai asupra comunității creștine tradiționale, ci și a kurzilor care s-au convertit în ultimii ani la creștinism și li s-a permis să își practice în mod deschis credința prin auto-administrare (compusă din kurzi și creștini siriaci). Acești oameni ar fi în cel mai mare pericol pentru că, potrivit legii islamice, trebuie să fie uciși,” a spus Ishak.

Părintele Emanuel Youkhana, un preot arhimandrit al Bisericii Asiriene de Răsărit, a declarat pentru CNS, prin telefon din nordul Irakului, că se așteaptă la un val de refugiați.

„Cu siguranță, mulți oameni vor încerca să fugă în Irak, iar granițele sunt așteptate să fie deschise de partea irakiană pentru a prelua fluxul de civili nevinovați”, a spus el.

Youkhana derulează Programul de Ajutorare Creștin al Irakului de Nord, un program creștin pentru irakieni stabiliţi în jurul orașului Dohuk.

„Este o nebunie, această zonă de nord-est a fost cea mai pașnică, cea mai stabilă din toată Siria”, a spus Youkhana. „Acum Turcia a reuşit să o destabilizeze, asta este clar.”

„Erdogan spune că va crea un „loc de refugiu sigur” în nord-estul Siriei pentru a readuce refugiați sirieni. De fapt, este o politică demografică de schimbare a componenţei religioase a zonei, forțând plecarea kurzilor, creștiniilor și a yazidilor și punând musulmanii suniți în locul lor,” a spus Youkhana.