Ziua a 2-a: Îndepărtarea barierelor – #Pray15Days

Am fost slab cu cei slabi, ca să câştig pe cei slabi. M-am făcut tuturor totul, ca, oricum, să mântuiesc pe unii din ei. 1. Corinteni 9:22

Un progres important ce are loc în unele părți ale lumii hinduse, este faptul că creștinii cresc tot mai mult în înțelegerea biblică despre cum să comunice Evanghelia în moduri în care aceasta să rezoneze în inimile hindușilor ca o veste bună și pentru ei.

În ciuda faptului că creștinismul a existat cel mai probabil printre oamenii hinduși din India încă de la sosirea apostolului Toma, creștinii reprezintă încă și acum numai o mică parte a populației (se estimează între 2,35 – 5,8 procente). Un motiv pentru aceasta este faptul că, în istorie, prezentarea Evangheliei pentru oamenii hinduși a întâmpinat multe bariere culturale.

Totuși, în toată lumea, creștinii învață din Scripturi faptul că “Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă.” (1 Samuel 16:7b) În mod tradițional, creștinii care au locuit între hinduși, au considerat nepermise pentru cei care doreau să Îl urmeze pe Hristos, până și utilizarea simbolurilor, pe care multe dintre femeile hinduse le aplică pe frunțile lor ca semn al faptului că sunt căsătorite. Mulți creștini se îndepărtează acum de legalismul acesta exagerat, și caută să îndepărteze orice barieră inutilă în comunicarea și înțelegerea Evangheliei.

Situația în lumea hindusă poate fi comparată cu problemele dintre Iudei și Neamuri, pe care le găsim descrise în Faptele Apostolilor, de la capitolul 13 la capitolul 15 și în cartea Galateni. Fapte 15:28-29 menționează faptul că o schimbare a comunității (în cazul respectiv, circumcizia neamurilor și aderarea la cultura evreiască) nu era necesară; tot ce li s-a cerut neamurilor era să se pocăiască de păcate și să renunțe la orice idol. Pe măsură ce Biserica învață cum să aplice lecția despre îndepartarea barierelor inutile, mult mai mulți hinduși, atrași de Duhul Sfânt, înțeleg și acceptă vestea bună și își dedică viața ca să Îl urmeze pe Hristos.

Ne rugăm:

  • Ca Biserica să continue să dezvolte o inimă plină de compasiune și o atitudine primitoare față de cei pierduți, și, în acelaști timp, să rămână strâns legată de adevărurile Evangheliei.
  • Ca Duhul Sfânt să ne ajute să ne dezvoltăm capacitatea de le a comunica hindușilor Cuvântul Adevărului, fără să creeăm bariere inutile. (Coloseni 4:3)
  • Ca tot mai mulți creștini să fie atrași de studiul biblic pentru a putea discerne tiparele biblice, care ne învață cum să fim niște martori care îl glorifică pe Dumnezeu fără compromisuri.