Ziua a 8-a: Diwali: Festivalul luminilor – #Pray15Days

Haine noi, case luminate de lămpi cu ulei și șiruri de beculețe strălucitoare, mâncare delicioasă, dulcuri, petarde, și timp petrecut cu familia și cu prietenii. Toate aceste lucruri formează cel mai semnificativ festival pentru hinduși – festivalul Diwali.

Diwali are loc fie în octombrie, fie în noiembrie în fiecare an. Cuvântul “Diwaliis” este o formulă scurtată a cuvântului “Deepavali”, care înseamnă “înșiruire de lămpi”. A treia zi (astăzi) este punctul culminant al festivalului, cea mai grandioasă zi a festivalului, în care hindușii din întreaga lume celebreză plini de bucurie victoria binelui asupra răului, victoria luminii asupra întunericului.

Pe măsură ce soarele apune, familiile își completează ritualul de închinare înaintea zeului lor și apoi aprind sute de lămpi mici de argilă (diyas), cu foc din lampa principală folosită la închinare. Împreună, familia luminează întunericul, așezând lămpile aprinse în interiorul și în afara casei. Hindușii din toată lumea povestesc despre istoria sărbătorii, care are foarte multe variante. Unii aprind lămpi care să lumineze calea pentru zeița bogăției, Lakshimi, ca ea să intre în casa lor. Alții aprind lămpile în amintirea momentului în care oamenii din Ayodhya au luminat orașul în întâmpinarea regelui Ram, după ce acesta s-a întors în regatul său, după ce și-a salvat soția, pe Sita, și l-a învins pe regele demon, Ravan. Apoi, familiile se strâng în jurul unei mese copioase, își oferă dulcuri unii altora, și aprind petarde până târziu în noapte.

Acum, mulți creștini aleg să sărbătorească acest festival frumos prin aprinderea lămpilor în amintirea regelui Isus, care a intrat ca Lumină în această lume întunecată. Ei se bucură în timp ce sărbătoresc victoria Lui asupra puterilor întunericului și planul lui Dumnezeu de a răspândi această lumină glorioasă în întreaga lume.

Ne rugăm:

  • Ca creștinii să caute modalități prin care să se alăture acestui festival și să fie lămpi așezate pe un suport, care să lumineze în jurul lor. (Matei 5:15)
  • Pentru creștinii care provin din familii hinduse, ca aceștia să Îl sărbătorească plini de bucurie pe regele lor victorios, Isus, și să umble în identitatea pe care au primit-o ca preoți, proclamând excelența Celui ce i-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată. (1 Petru 2:9)
  • În această zi foarte importantă pentru hinduși, să ne rugăm pentru ca hindușii din toată lumea să Îl întâlnească pe Cel care a venit în lume ca Lumina vieții, pe Cel care a realizat victoria completă asupra răului. (Coloseni 1:13-14)