Activist creștin arestat în Egipt

Cairo, Egipt – Grupările pentru apărarea drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la arestarea unui activist creștin copt în Egipt, reţinut sub acuzații legate de terorism. Criticii susțin că arestarea este o încercare de a-i face să tacă pe cei care nu sunt de acord cu guvernul.

Ramy Kamel, fondatorul organizației pentru drepturile omului Maspero Youth Union, a fost arestat sâmbătă de șapte polițiști. El s-a confruntat cu acuzații de aderare la un grup terorist, publicarea de știri false și primirea de finanțare străină, a informat AFP.

Lunea trecută, procuratura a emis un ordin de arest provizoriu pentru 15 zile, iar ancheta este în desfășurare.

Kamel a distribuit imagini pe Facebook despre presupuse violențe sectare în sudul Egiptul, înfățișând creștini copţi fiind busculaţi de către musulmanii locali, sugerând că autoritățile locale au fost indiferente la violențe. Pagina de Facebook a lui Kamel a fost dezactivată după arestarea sa.

În ultimii ani, activiștii pentru drepturile omului au avertizat în mod repetat că creștinii îndură persecuție și violențe din partea grupărilor musulmane, iar guvernul a neglijat să ia măsuri. Creștinii copţi constituie aproximativ 10 la sută din populația majoritară musulmană din Egipt.

Mina Thabet, activist în domeniul drepturilor omului și membru a Maspero Youth Union, a declarat pentru Middle East Eye despre Kamel ca acesta a fost amenințat în urmă cu două săptămâni de către autorități, care au cerut activistului să înceteze să posteze aceste videoclipuri pe reţelele sociale, în caz contrar va ajunge la închisoare.

El a spus că arestarea urmează un model cunoscut sub președintele Abdel Fattah El-Sisi.

„Aceasta este abordarea tipică a guvernului Sisi, care își etichetează toţi adversarii ca fiind terorişti,” a declarat Thabet. „Guvernul Sisi duce un război împotriva celor care le fac opoziție, mai degrabă decât un război împotriva terorismului.”

Comisia Americană pentru Libertatea Religioasă Internațională a denunțat arestarea, numind-o o încălcare a libertății religioase și a libertății de exprimare.

„USCIRF este profund îngrijorat de arestarea activistului copt Ramy Kamel și de aparenta represiune la adresa activiștilor și jurnaliștilor”, a postat organizația pe Twitter.

Potrivit postului France 24, cunoscutul parlamentar egiptean copt, Emad Gad, a condamnat și el arestarea lui Kamel, într-o postare pe Facebook, numind-o „șocantă”.

Arestarea urmează unei recente represiuni asupra jurnaliștilor și a altor voci disidente în Egipt. La începutul acestei săptămâni, Mada Masr, singurul grup mass-media independent din țară, a declarat că birourile sale au fost verificate de autorități, care au confiscat telefoane și laptopuri și au arestat în grabă trei angajați.

Sursa: C.N.A.