Renumit om de ştiinţă american: teoria evoluţiei nu este altceva decât o farsă

Oamenii de știință moderni au impus cu forța teoria evoluției asupra publicului timp de zeci de ani, lăsând impresia că aceasta este concluzia definitivă a tuturor cercetărilor științifice. Dar acest lucru nu este adevărat, deoarece multe minți strălucite au criticat și au pus la îndoială teoria evoluţiei, inclusiv David Berlinski, un cunoscut autor de cărţi de matematică şi istoria ştiinţei din SUA.

Berlinski, membru al Institutului Discovery pentru Ştiinţă şi Cultură din Seattle, este, de asemenea, un critic notabil al teoriei evoluției, susținând că aceasta, nu numai că este lipsită de dovezi științifice, ci este și incapabilă să explice valoarea intrinsecă și importanța ființelor umane.

Conform lui Berlinski, teoria evoluției ar trebui judecată în mod critic cu orice ocazie, aşa cum este cazul cu oricare altă teorie importantă.

„Există biologi evoluţionişti care spun lucruri precum  „evoluția este la fel de sigură ca şi legea gravitației”, dar niciodată nu veţi auzi un fizician spunând că „teoria gravitației este la fel de sigură ca și evoluția”. De ce se întâmplă asta?”, l-a întrebat Berlinski pe Ben Shapiro, un cunoscut comentator politic conservator american şi realizator al unei emisuni ce se transmite la radio şi pe internet, într-un interviu recent difuzat de Daily Wire.

„Ei bine, pe scurt, sugestia mea este că, după standardele științelor serioase – matematica și fizica (inclusiv teoria generală a relativităţii, mecanica cuantică, teoria cuantică a câmpurilor) – pur şi simplu nu există termen de comparație.”

Berlinski consideră evoluția ca fiind „vagă, incoerentă, nearticulată, imprecisă” și o teorie care „nu există sub o formă riguroasă”.

„Teoria evoluționistă este o „serie de basme” care nu are răspunsuri pentru întrebările profunde”, a adăugat el.

Când vine vorba de cea mai profundă întrebare a tuturor oamenilor – care este originea vieții? –  cu toate că Berlinski se declară a fi un om de ştiinţă nereligios, el consideră că teoria designului inteligent „cu siguranță ar trebui să aibă loc la masa discuţiilor”.

„Designul inteligent” consideră că trăsăturile definitorii ale universului și ale vieții pe pământ sunt explicate, în mod adecvat, prin existenţa unei ființe superioare, de o inteligență infinită. Aceasta este şi părerea pe care cei mai mulți creștini care cred în Biblie o au, când afirmă că această ființă inteligentă este, de fapt, Dumnezeul descris în Biblie.

Într-adevăr, organizaţia a cărei sediu este în Seattle, şi la care Berlinski este membru, Institutul Discovery pentru Ştiinţă şi Cultură, este un promotor major al designului inteligent, ca teorie legitimă prin care poate fi explicată crearea Universului.

Designul inteligent este o „idee serioasă” care „pare să confrunte cu succes faptele”, afirmă Berlinski. „Structurile biologice apar ca și cum nu doar că au fost concepute în mod inteligent, ci au fost concepute de o minte strălucită. Aruncați o privire asupra oricărui sistem biologic, nivelul de complexitate este atât de ridicat încât este aproape de nedescris.”

Deoarece complexitatea biologică este specifică teoriei evoluției, Berlinski a subliniat că Universitatea Oxford a deschis un nou institut care să se ocupe cu „studiul matematicii dinamicii evoluției”.

„Începe cu recunoaşterea faptului că ei nu au o teorie matematică a dinamicii evoluţiei,” explică Berlinski. „La 150 de ani de la Darwin, acest lucru mi se pare frapant.”

El continuă: „Acestea sunt genul de anecdote pe care le întâlniți din nou în gândirea evoluţionistă: ‘teoria este perfectă, este incontestabilă, nu poate fi corectată, este un apogeu al realizării umane, dar ne vom întoarce de la început să vedem dacă o putem îmbunătăți.’”

„Cum de nu v-ați gândit la asta acum 100 de ani?” spune Berlinski cu un chicot. „Dacă lucrurile pe care le afirmaţi încă nu există, cum puteți spune că teoria evoluției este la fel de bună ca și cea a relativităţii generale?”

Berlinski  a opinat şi asupra influenței vaste pe care teoria evoluției a acumulat-o în sistemele educaţionale și în mass-media globală.

„Trebuie să ţineţi cont că gândirea evoluţionistă este susținută de un lobby imens și puternic. Nu este doar o agendă științifică, ci există și o agendă politică”, a spus el. „Cei care controlează educația în termenii teoriei evoluţiei au un avantaj foarte puternic.”

Berlinski a adăugat că a fost șocat de modul în care „biologii evoluţionişti au cooptat mass-media din întreaga lume pentru a acționa ca o unealtă propagandistică pentru teoria darwinistă.”

În plus, matematicianul a susținut că teoria evoluției nu poate să explice trăsăturile esențiale ale naturii umane, cum ar fi, de exemplu,  capacitatea inexplicabilă de a ne iubi unul pe altul.

Autorul sugerează şi că ideea că „succesul reproductiv”, în mod exclusiv,  poate explica „panorama deciziilor morale umane, a deciziilor emoționale și a angajamentelor” este una „abisal de primitivă”.

„Întreaga grandoare a vieții umane este cu siguranță cu mult mai mare, cu mult mai semnificativă în scop decât orice lucru care poate fi explicat simplu doar prin dorința [bărbatului] de a face sex”, a sugerat Berlinski.

El subliniază şi faptul că ar fi „o mare greșeală să treci cu vederea păcatul originar”, ca şi element fundamental al naturii umane.

„Samuel Johnson (cunoscut poet, esesit şi bibliograf american din sec. al-XVIII-lea, n. trad) a fost rugat de către biograful său să ofere o apologie a doctrinei păcatului originar, la care el a spus ‘în ceea ce privește păcatul originar, nu este necesară nici o investigaţie, deoarece oamenii sunt pe față atât de imorali şi plini de vicii, încât toate legile cerului și ale pământului nu-i pot împiedica să comită nelegiurile lor’,” a declarat Berlinski.

„Cred că asta este ceva ce trebuie să ţinem minte, în special pentru oricine acordă atenție la cele întâmplate în secolului XX”.

Berlinksi a adus în discuţie şi modul în care evoluția a fost însuşită și deturnată de unii dintre cei mai răi oameni din istorie – inclusiv de Hitler însuși.

„Nu uitați, naziştii au fost mari admiratori ai teoriei evoluţiei”, a explicat el. „Au adaptat-o propriilor scopuri, dar a existat o legătură clară între ceea ce spunea Darwin în secolul XIX și ceea ce declara Himmler în secolul XX”.

„Naziștii au crezut cu tărie în evoluție, proclamând că evoluția a culminat cu apariţia rasei superioare.”

„Ce le-a dat naziştilor acel sentiment că sunt îndreptăţiţi să extermine alţi oameni?”, întreabă Berlinski. „Ei nu au spus niciodată că ceea ce fac ei este un capriciu. Dimpotrivă, au susţinut că trebuie să ucidă evreii pentru că sunt paraziţi … că imperativele unei biologii purificatoare cere eliminarea lor. Asta au spus.”

Berlinski a adăugat că aceste idei erau prezente în gândirea germană cu zeci de ani înainte de apariția nazismului – a fost o creştere progresivă a răului care a culminat cu genocidul crud al milioanelor și nu s-ar fi oprit doar la eliminarea rasei evreiești. „La început, s-au descotorosit de bolnavii mintali, de cei infirmi, apoi au continuat cu evreii și în mod sigur ar fi continuat. Urmau probabil slavii, iar atunci când ar fi terminat cu slavii, SS-ul şi-ar fi dorit să înceapă cu germanii”, a spus Berlinski.

Despre dorința nazistă pentru o rasă pură, biologic superioară, Berlinski a menționat că „însuşi poporul german”  ar fi fost decimat printr-un proces de eliminare a celor care nu posedă anumite caracteristici biologice dezirabile.

„La sfârșitul acestui proces, ar fi rămas doar SS-ul ”, a spus el. „Acesta era, de fapt, scopul real al statului nazist.”

Interviul acordat de David Belinski poate fi urmărit in limba engleză mai jos: