Budapesta a găzduit recent o conferință internațională privind persecuția creștinilor

Patriarhi, cardinali, politicieni și creștini de pe tot globul s-au aflat la Budapesta pe 26 Noiembrie pentru Conferința Internațională privind Persecuția Creștină.

„Avem 245 de milioane de motive să fim aici. Atât de mulți oameni sunt persecutați zilnic din cauza credinței lor creștine ”, a declarat secretarul de stat maghiar pentru ajutorarea creștinilor persecutați, Tristan Azbej în deschiderea conferinței.

Azbej a fost forța mobilizatoare din spatele Ungaria Help, o inițiativă guvernamentală de a oferi ajutor internațional în mod direct comunităților creștine persecutate din Orientul Mijlociu – acţiune ce diferențiază Ungaria de majoritatea guvernelor europene.

Arhiepiscopul Bashar Warda din Erbil, Irak, a declarat către CNA că speră să vadă mai mulți lideri europeni dispuşi să recunoască și să răspundă la persecuţia creștinilor din Orientul Mijlociu.

„I-aș ruga pe liderii europeni să conştientizeze faptul că creștinii sunt persecutați, deoarece până acum vocea lor a fost slabă”, a spus Warda. „Ungaria și Polonia au făcut lucrurile concrete din a spune răspicat și tare: creștinii sunt persecutați.”

De când guvernul maghiar a convocat prima Conferință Internațională privind Persecuția Creștină în 2017, evenimentul s-a dublat ca mărime până la 650 de participanți din peste 40 de țări.

„Ceea ce ne reunește este cauza creștinilor persecutați din Orientul Mijlociu și căutarea noastră pentru elementele care generează situația gravă în care se găsesc cele mai vechi  comunități creștine din lume, cele ale Orientului”, Gewargis III, Patriarhul Bisericii Asiriene Orientale , a spus la conferință.

Conferința, care s-a desfăşurat între 26-28 noiembrie, a atras mulți lideri creștini sirieni, irakieni și libanezi, inclusiv Patriarhul Bisericii Ortodoxe Siriene din Antiohia Ignatie Aphrem al II-lea, Arhiepiscopul Bisericii Catolice Chaldeene din Mosul, Najeeb Michaeel și Reverendul Joseph Kassab, șeful Comunității Evanghelice din Siria și Liban.

Conversații cu uşile închise au avut loc în „ziua zero” a conferinței din 25 noiembrie, şi s-au axat pe mediul islamic în „o lume post-ISIS” precum și rolul ONG-urilor în ajutorarea comunităților persecutate.

Episcopul și Întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Armene din Damasc, Armash Nalbandian a subliniat în discursul său că persecuția ce vizează creștinii este încă o amenințare foarte actuală în Siria.

„Cu nici măcar o lună în urmă, un extremist l-a împușcat mortal pe preotul Hovsep Bedoyan, șeful comunității catolice armene din Siria, Qamishli, lângă granița cu Turcia și tatăl său, Abraham Bedoyan … Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic,” a spus Nalbandian.

„Mass-media locală a raportat trei atentate la Qamishli, care au avut loc în aceeași zi a asasinatului, și au fost revendicate de ISIS, ceea ce ridică îngrijorare că militanții şi-au coordonat atacurile împotriva creștinilor din oraș”, a adăugat el.

Prelaţii catolici care au luat cuvântul la conferință îi includ pe Cardinalul Peter Erdő, Întâistătătorul Ungariei și Arhiepiscopul Budapestei; Cardinalul Gerhard Ludwig Mueller, fost prefect al Congregației Doctrinei Credinței, arhiepiscopul Antoine Camilleri, nunțiu apostolic în Etiopia, episcopul Oliver Dashe Doeme din Maiduguri, Nigeria, episcopul Matthew Hassan Kukah din Sokoto, Nigeria și arhiepiscopul Ephram Yousif Mansoor din Bagdad , care l-a reprezentat la conferință pe patriarhul catolic siriac al Antiohiei, Ignatie Iosif al III-lea Younan.

Primul ministru ungar Viktor Orban s-a adresat şi el plenului conferinței. Şi președintele SUA, Donald Trump, s-a adresat printr-o scrisoare, participanților la conferință, care a fost citită cu voce tare de asistentul său Joe Grogan.

Guvernele Ungariei și SUA au convenit în noiembrie să finanțeze în comun proiectele de reconstruire din Qaraqosh, cel mai mare oraș din Irak cu majoritate creștină.

„Maghiarii cred că valorile creștine duc la pace și fericire și de aceea Constituția noastră afirmă că protecția creștinismului este o obligație pentru statul maghiar, ne obligă să protejăm comunitățile creștine din întreaga lume care suferă persecuții”, a spus Orban.

„Maghiarii reprezintă 0,12% din populația lumii. Are vreun rost ca o țară de o asemenea dimensiune să se ridice pentru protecția creștinilor? Răspunsul nostru este da,” a spus premierul.

Vicepreședintele Asociației Evanghelistice Billy Graham, Viktor Hamm, a reamintit conferinței că poporul maghiar însuși a suferit persecuții creștine în trecutul nu prea îndepărtat, când s-au aflat sub ocupație sovietică.

Hamm însuși s-a născut într-un lagăr de muncă sovietic în ceea ce este acum în nord-vestul Rusiei. „Bunicul meu a fost executat de regimul sovietic. Tatăl meu a petrecut ani buni în gulaguri ”, a spus el.

Pastorul evanghelic Andrew Brunson a fost, de asemenea, prezent la conferință la cina de gală de Ziua Recunoștinței. Brunson a fost eliberat în octombrie 2018, după ce a fost închis timp de doi ani în Turcia.

„Crucea care a purtat trupul Mântuitorului lumii și care a inspirat viața sfinților și a păstorilor Bisericii timp de 2 milenii continuă şi astăzi să fie lumina călăuzitoare … care îi îndeamnă pe ucenicii Domnului să fie părtaşi în crucea Lui,” a spus cardinalul Mueller în cadrul conferinței.

„Fiţi promotori ai păcii și continuaţi să fiţi martorii tăcuţi ai prezenței Domnului în această lume”, a spus el.