Dr Vlad Schlezak: „Stresul afectează reproducerea!”


„Am să citez studiile prezentate de Dr Nedley care m-au impresionat. La bărbați stresul reduce spermatozoizii (Ge, Hardy, 1997) și la femei crește riscul de complicații în timpul sarcinii de 5 ori mai mult decât la femeile mai puțin stresate (Luke, Avni, 1999). Light (1997) arată că femeile care au un loc de muncă și cel puțin un copil acasă au un nivel mai mare de cortizol. Nivelul de cortizol nu crește cu numărul de copii de acasă (vezi mai sus efectele nocive ale acestuia). Ceea ce m-a uluit e că stresul, mai ales în perioada concepției și în timpul primului trimestru de sarcină, crește probabilitatea existenței malformațiilor nou-născutului (Carmichael, Shaw, 2000). Chiar dacă fătul nu are malformații, stresul poate aduce complicații ale sarcinii. Anumite tipuri de stres, inclusiv cel foarte ridicat de la locul de muncă, au fost asociate cu un risc ridicat de naștere prematură (Brett, Strogatz, Savitz, 1997).

Librăriile sunt pline de cărți de autoajutorare. Unele sunt bune, altele total greșite, fără substrat și induc meditația orientală, yoga, mindfulness și alte nenorociri păgâne ca soluții. Din păcate mulți creștini pot cădea în această capcană.

Amintesc că Isus Cristos a spus să nu ne îngrijorăm de ziua de mâine (Matei 6:34). Îngrijorarea asupra viitorului îți va aduce mereu o doză de stres. Totuși, cred că nu e nebiblic să planificăm, conform Luca 14:28:

„Căci, cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească?”.

Nu e vorba de o planificare pentru îngrijorare, dar nici nu poți ignora sistematic, flegmatic și chiar sfidător studiul pentru bacalaureat, sau găsirea unui loc de muncă etc. Fă-ți partea și cere ajutorul lui Dumnezeu fără a te îngrijora de ziua de mâine. Dumnezeu nu e limitat de timp, deci a Domnului e ziua de ieri, de azi și de mâine. Fii bine cu EL, cere-I ajutorul și fă-ți partea, cât ține de tine. Sănătatea spirituală creștină va fi un scut împotriva stresului și anxietății. Cum aplicam mai multe versete în viața noastră (atât eu, cât și consiliații), observam cum dispărea anxietatea. Cum să te temi, dacă Dumnezeu e de partea ta? Când îl ai pe El, ești majoritar în fața oricărei probleme.”

**fragment din cartea „O enciclopedie creștină a bolilor” de Dr Vlad Schlezak. Cartea este disponibilă în România la Librăria Cireșarii AICI!

Sursa: Vlada Schlezak