Nigeria – ţară de interes special în 2020 după apariţia unor imagini cu execuţia a 11 creştini de Crăciun

Organizaţia de monitorizare a persecuţiei, Release International, a numit Nigeria ţară de interes special pentru anul 2020.

Anunţul vine după apariţia unui film ce arată 11 creştini ucişi în perioada Crăciunului. Statul Islamic al Regiunii Africii de Vest (ISWAP), un grup terorist desprins din gruparea Boko Haram, a revendicat crimele.

ISWAP a spus că actul de cruzime este drept răzbunare pentru moartea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, care s-a sinucis în timpul unui atac al forţelor speciale americane în luna octombrie.

O voce care se aude pe fundalul filmului spune: „Aceste mesaj este pentru creştinii din lumea largă. Cei pe care îi vedeţi aici sunt creştini şi le vom vărsa sângele în semn de răzbunare.”

În plus faţă de violenţele la care sunt supuşi creştinii din Nigeria de către ISWAP, aceştia mai sunt vizaţi şi de către Boko Haram şi de miliţiile Fulani. Mii dintre ei au fost ucişi sau goniţi din locuinţele lor.

„În timp ce numărul celor ucişi creşte, lumea întreagă asistă nepăsătoare. Guvernul Nigeriei pare că nu are nici voinţa, nici puterea de a opri aceste crime,” spune Paul Robinson, director executiv al Release International.

Partenerul din Nigeria al Release International, arhiepiscopul Ben Kwashi, a declarat: „În toată partea de nord, musulmanii Fulani au luat prin forţă pământul fermierilor creştini după ce fie i-au ucis, fie i-au izgonit pe aceştia din satele unde locuiau.”

„Ei atacă, în general, în timpul nopţii când oamenii dorm. Trag cu puştile în aer şi creează panică, care îi face pe săteni să încerce să fuge. Atunci când oamenii încearcă să fugă din sat, extremiştii Fulani îi aşteaptă la adăpostul întunericului cu macete şi îi taie în bucăţi. Aceasta se întâmplă tot mai des. Şi guvernul este incapabil să oprească aceste atacuri.”

Indexul Global al Terorismului plasează Nigeria pe locul trei din punct de vedere al violenţei teroriste, după Iraq şi Afganistan, cu menţiunea că în timp ce numărul crimelor comise de Boko Haran a scăzut, cele atribuite extremiştilor Fulani au crescut cu 261% într-un singur an.

„84% dintre atacurile armate vizează civili inocenţi,” conform raportului.

Paul Robinson avertizează că aceste atacuri de către extremiştii Fulani vor continua şi în 2020.

„Partenerii noştri din Nigeria ne spun că autorităţilor le lipsesc voinţa de a stopa confiscările de terenuri şi de a asigura securitatea creștinilor,” spune el.

Conform Release International, există multe ale zone fierbinţi pentru 2020, cum ar fi Iranul, unde persecuţia a fost în creştere în ultimii patru ani, iar organizaţiile internaţionale vorbesc despre existenţa unui „exod forţat” al creştinilor, determinat de încercările repetate ale guvernului de a „extermina biserica creştină persană.”

Predicţii sumbre sunt şi pentru Kurdistanul irakian, cu peste 100.000 de refugiaţi aşteptaţi să sosească în regiune ca urmare a frământărilor din sudul Irakului şi din Siria vecină.

Robinson a salutat şi promisiunea prim-ministrului britanic Boris Johnson, făcută de acesta în mesajul de Crăciun, de a fi alături de creştinii persecutaţi.

Boris Johnson a declarat: „Vreau să ne aducem aminte de creştinii din toată lumea care înfruntă persecuţia. Suntem solidari cu creştinii de pretutindeni şi vom apăra dreptul vostru de va practica credinţă.”

Sursa: Christian Today