Singurătate în mijlocul prietenilor

Prieten cu singurătatea

V-ați confruntat vreodată cu acest sentiment? Să fii în mulțime, dar să te simți așa de singur. Poate că te-ai simțit un „lup singuratic” în mulțime. Prieten cu singurătatea. Târgul de Crăciun de la Sibiu a adunat mii de oameni înainte de sărbători. Într-o seară l-am vizitat și nu aveai loc unde să te învârți; mii de oameni împreună, dar nu cunoșteam pe nimeni. Mulți adunați împreună, dar fiecare în singuratatea lui sau cu grupul lui de cunoscuți. E un paradox, nu? La un meci de fotbal, mii de suporteri adunați, dar luați individual, oameni singuri. La un teatru, mii de spectatori, dar singuri. Ne adunăm ca să fim singuri? Se vorbește de sindromul omului popular, al persoanei publice- singurătatea!

De ce sunt oamenii singuri? De ce mor oamenii atât de singuri? Oare nu au o percepție greșită despre prietenie?

Venim pe lume singuri, plecăm tot singuri, dar mai trist este să trăim singuri pe acest pământ! Nu cred că este mai mare mâhnire, soră geamănă a depresiei, ca a crede că ai mulți prieteni, iar la nevoie să fii tot singur. Singurătatea macină încet, precum moara veche, primitivă, lentă care zdrobește încet și sigur tot ce este în interior. Creatorul nostru a constatat un lucru pe care omenirea îl ignoră: Nu este bine ca omul să fie singur!

Recent, presa din România a inundat paginile și ecranele cu știrea că o persoană îndrăgită publicului, o doamnă respectată, o prezență cunoscută pe ecrane, care inspira bună dispoziție, a plecat dintre noi, fără ca vreun prieten să îi fie alături. O vorbă în popor spune: Când mori, mori singur! Da, ea nu numai că a fost singură, dar a fost singuratică, însingurată, găsindu-și alinare doar în compania necuvântătoarelor. Cum se poate să trăiești în singuratate având atâția prieteni, admiratori, susținători pe rețelele de socializare? Pe Facebook ne numărăm prietenii, zilnic mai adăugăm câte unul, după o vreme realizăm că sunt foarte mulți. Nu știm nimic despre ei, nu îi cunoaștem, dar sunt în lista noastră și îi considerăm prieteni. Concurăm cu colegi, cunoștințe în privința numărului de urmăritori, crezând că acela care are mai mulți în listă este mai fericit, dar  e cea mai sigură cursă a dezamăgirii și a dezgustului.

Din păcate, aceasta este realitatea, proporțional cu numărul prietenilor falși de pe facebook este și singurătatea, cu care te confrunți în fiecare zi. Ne irită comportamentul apropiaților, îi acuzăm că nu au făcut nimic, nu au căutat-o… Nu vă grăbiți, la fel suntem și noi!  Nu-i invidiați pe cei care par fericiți în jurul multor prieteni falși. Astăzi mor singuri oameni bătrâni, uitați de copii, de nepoți, de rudenii. Au agonisit toată viața pentru copii, dar tot în singurătate își petrec ultimele zile ale vieții.  Nimeni nu se alarmează. Mor copii în spitale fără ca cineva să se sinchisească să facă ceva. Mor decapitați, arși, răstigniți mulți creștini în țările necreștine și nimănui nu-i pasă. Nimeni nu vorbește de această dispariție în singurătate.

Da, e dureros, e trist că aflăm despre astfel de situații care se petrec între noi. Nu ar trebui să se întâmple așa. Ar trebui să fim oameni, să fim alături de prietenii noștri în orice vreme. Nu vrem prieteni doar în vremurile bune! Vremurile bune trec, vin și alte vremuri, atunci avem nevoie de un prieten adevărat. Ce să cred din ceea ce aud și văd: nu există decât prieteni de circumstanță? Da, așa se pare! Cred însă cuvintele Scripturii: „Cine își face mulți prieteni, îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ține mai mult la tine decât un frate”. (Proverbe 18:24) Este Cineva care îți promite o prietenie pe termen lung. Acesta nu te dezamăgește niciodată. Este Domnul Isus Hristos care a coborât la noi tocmai să dovedească o prietenie reală. El este prietenul pe care dacă îl ai, ești cu adevărat fericit, indiferent de câte like-uri vei primi sau nu pe facebook.

„Prietenul adevărat iubește oricând și în nenorocire ajunge ca un frate”. (Proverbe 17:17)

Alege-ți Prietenul în mod înțelept, nu online, ci în modul cel mai real! Vei trăi înconjurat de El, vei beneficia de prezența Lui când ești singur acasă, când vei simți abandonarea tuturor, El va fi cu tine, nu te va lăsa!

Pastor, Sorin Cigher – Sibiu 2020