Nigeria: Încă 13 creștini ucişi de musulmani Fulani , alţi trei răniți

Crescători de vite musulmani Fulani înarmați au ucis 13 creștini în statul Plateau din Nigeria miercuri (8 ianuarie). În aceeași zi, patru studenți au fost răpiți dintr-un seminar catolic din statul Kaduna.

Aproximativ 20 de etnici fulani au atacat satul preponderent creștin Kulben, în regiunea Mangu, statul Plateau, în jurul orei 20:00, au declarat locuitorii zonei pentru Morning Star News. Cei 13 morți și cei trei răniți erau toți membri ai Bisericii lui Hristos pentru Națiuni (COCIN), conform surselor.

„Trăgeau cu armele în toate direcțiile, forțându-i pe săteni să caute adăpost în tufișurile din jur”, a declarat pentru Morning Star News un rezident din zonă, Michael Mutding, în vârstă de 40 de ani, într-un mesaj text. „Cadavrele celor uciși au fost evacuate de soldați și poliție la morga Spitalului Mangu Cottage; toate victimele sunt membre ale COCIN. ”

Bala Fwengje, un politician care reprezintă această regiune în Parlamentul Statului Plateau, a spus într-o declarație că atacurile au venit în ciuda eforturilor depuse de agențiile de securitate.

„Acest atac asupra oamenilor din zona mea de către acești crescători de vite vine ca o palmă peste obraz pentru noi, pentru că au fost luate măsuri de agențiile de securitate pentru a reduce incidența unor astfel de atacuri”, a spus Fwengje. „Este un lucru trist că încă mai au loc astfel de atacuri în care crescătorii de vite ne ucid oamenii fără a fi provocați.”

Audu Tetmut, un lider al comunității creștine din zonă în vârstă de 60 de ani, a declarat că nu au existat probleme până acum între creștinii și crescătorii de vite musulmani care trăiesc în zonă.

„Comunitatea noastră a trăit pașnic cu păstorii, fără dispute cu ei”, a declarat Tetmut pentru Morning Star News. „Suntem surprinși că ne-au atacat.”

Guvernatorul statului Plateau, Simon Bako Lalong, a promis joi (9 ianuarie) să-i aducă pe vinovaţi în faţa justiției.

„Ne-am străduit să ne asigurăm că pacea revine în statul Plateau și nu vom permite nimănui să risipească eforturile noastre”, a spus Lalong. „Suntem hotărâți să  acţionăm decisiv și să luăm măsuri împotriva oricui va fi găsit vinovat că atacă sau incită oamenii la atacuri.”

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Statului Plateau, Terna Tyopev, a confirmat joi atacul într-o declarație.

„Am primit un apel de urgenţă, potrivit căruia persoane înarmate bănuite că sunt păstori au atacat comunitatea Kulben din districtul Kombun din Mangu”, a spus el. „Drept urmare, 13 persoane și-au pierdut viața și trei au fost rănite grav … Echipa noastră de detectivi și alți ofițeri se află la locul crimelor pentru a preveni alte atacuri.”

Răpiri

În afara orașului Kaduna, capitala statului Kaduna, patru studenți au fost răpiți din Seminarul Catolic Bunul Păstor, miercuri seară (8 ianuarie), a declarat un oficial.

„Bandiții înarmați” i-au răpit pe seminariști după ce atacatorii au tras sporadic asupra studenților, profesorilor și membrilor personalului între orele 10:30 p.m. și ora 11 p.m., potrivit Reverendului Joel Usman, registratorul instituției.

Seminarul, care pregătește studenții pentru preoția romano-catolică, este situat în satul Kakau de-a lungul autostrăzii Kaduna-Abuja.

Contactat telefonic, Usman a declarat pentru Morning Star NewsȘ „Da, am fost atacați aseară. Rugați-vă pentru eliberarea acestor studenți.”

Sursa: Christian Headlines