PREMIERĂ Un farmacist a câștigat dreptul de a nu vinde „pastila de a doua zi” în farmacia lui din Berlin, Germania

O hotărâre judecătorească importantă a recunoscut dreptul fundamental la libertatea de conștiință a farmaciștilor din Germania. Cazul poate să fie redeschis, dacă Asociația Farmaciștilor va iniția un apel la decizia luată.

BERLIN (16 ianuarie 2020) – Au voie farmaciștii să acționeze în conformitate cu conștiința lor? În Berlin, un farmacist, care a decis să nu vândă „pastila de a doua zi”, din motive de conștiință, s-a confruntat recent cu un proces judecătoresc inițiat de Asociația Farmaciștilor din Berlin. Aceasta a fost prima dată când o instanță germană s-a pronunțat asupra acestei chestiuni și a confirmat că oamenii ar trebui să aibă dreptul de a acționa în conformitate cu propria conștiință în ce privește vânzarea anumitor produse. Asociația Farmaciștilor poate să deschidă din nou procesul, făcând un recurs, până la data de 20 ianuarie 2020. Asociația ADF International a sprijinit și continuă să sprijine farmacistul în acest caz.

DAZ.online menționează că, farmacistul Andreas K. a devenit faimos în Berlin din cauza unui afiș la intrarea în farmacia sa, pe care anunța că farmacia nu vinde „pastila de a doua zi”. Ca și credincios catolic devotat, fostul farmacist german are convingeri ferme despre viață: Pentru el, viața începe la concepție și merită să fie protejată cu orice preț. Prin urmare, conștiința lui nu l-a lăsat să vândă „pastila de a doua zi”. Alte contraceptive se găseau pe stoc în farmacia sa, însă erau împachetate împreună cu un pliant personalizat, în care menționa faptul că copii îmbogățesc viața.

„Nici un om nu ar trebui să ajungă în situația de a fi obligat să aleagă între conștiința sa sau profesia sa. Drepturile de conștiință ale farmaciștilor sunt adesea greșit definite în legile naționale. Cu toate acestea, dreptul de a acționa în conformitate cu propria conștiință este un drept fundamental, care trebuie protejat și în rândul farmaciștilor. Convingerile religioase personale și conștiința proprie ne influențează în toate domeniile vieții. Nu poți pur și simplu să renunți la ele în mediul profesional. Acest farmacist din Berlin s-a confruntat cu proceduri legale din cauză că a ales să acționeze așa cum l-a îndemnat conștiința sa. Instanța a recunoscut faptul că farmacistul nu a încălcat legea și că nu ar trebui să fie obligat să își încalce convingerile personale în profesia sa”, a declarat Felix Böllman, consilier juridic pentru ADF International.

Drepturile de conștiință ale farmaciștilor

Înainte de pensionare, farmacistul deținea și administra o farmacie în Berlin. În conformitate cu conștiința sa și cu convingerile sale, el nu a ținut în stoc, nici nu a vândut „pastila de a doua zi”. Acest medicament poate preveni implantarea unui embrion în uter și cauzează moartea unui copil nenăscut. După ce a refuzat să vândă acest produs în farmacia sa, a fost raportat la Asociația Farmaciștilor din Berlin, care a adus cazul în atenția Comisiei pentru Competența Profesională a Curții Administrative din Berlin.

În toată Europa, legea protejează în mod clar dreptul personalului medical de a alege să participe sau nu la proceduri care le încalcă conștiința. Farmaciștii, însă, se află într-o zonă gri din punct de vedere al legii, când vine vorba de protejarea drepturilor lor de conștiință. Nici o instanță din Germania nu a abordat până acum această problemă. Prin urmare, decizia este una de mare importanță pentru farmaciști.

Decizie încurajatoare a Comisiei pentru Competența Profesională

Audierea recentă și decizia în acest caz, au afirmat, în cele din urmă, libertatea de conștiință a farmacistului. Instanța a declarat, că farmacistul nu și-a neglijat datoria profesională și că a avut dreptul să se opună vânzării medicamentului din cauza conștiinței sale.

„Aceasta este o decizie încurajatoare a instanței. Este o declarație clară a faptului, că farmacistul avea orice drept să acționeze în conformitate cu conștiința sa și că, făcând acest lucru, nu și-a neglijat datoria profesională. Dreptul la libertatea de conștiință trebuie să includă și dreptul și libertatea de a acționa în conformitate cu această conștiință. O societate liberă de bazează pe cetățeni care acționează în baza conștiinței”, a mai spus Böllmann.

Sursa: ADF International