România acuzată la CEDO pentru lipsa legislației privind parteneriatele civile

CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)  a acceptat sa audieze, într-un timp foarte scurt, cazul în care 21 de cupluri formate din persoane de același sex reprezentate de Asociaţia ACCEPT cer României să elaboreze legislație privind parteneriatul civil pentru a asigura recunoaşterea şi protejarea prin lege a vieţii lor private şi de familie, conform articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Cele 21 de familii acuză şi faptul că ele sunt în acest moment discriminate de statul român, pentru că  Parlamentul şi Guvernul României au refuzat în ultimii 13 ani reglementarea parteneriatului civil, iar căsătoriile şi parteneriatelor civile încheiate de acestea în alte state, inclusiv în state membre ale Uniunii Europene, nu sunt recunoscute de autorități, conform Asociaţiei ACCEPT.

Cauza ajunsă pe rol, intitulată Buhuceanu şi Ciobotaru împotriva României, adună la un loc 21 de familii reprezentate de Iustina Ionescu, avocată în drepturile omului. „Acest caz este unul istoric şi aduce în faţa celei mai importante instanţe de drepturile omului la nivel european situaţia familiilor bazate pe cupluri de acelaşi sex din România. Mai mult, acest caz reuneşte 42 de petenţi, cel mai mare număr de persoane gay şi lesbiene care au solicitat vreodată protecţia vieţii lor de familie într-un caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, conform informării ACCEPT.

„În iulie 2018 CCR a statuat în cauza Coman, Hamilton şi Asociaţia ACCEPT că în România, conform Constituţiei, cuplurile gay au acelaşi drept la familie ca şi cuplurile heterosexuale. Noi cerem la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România, drepturi egale pentru familii egale şi compensaţie morală proporţională cu suferinţa produsă. Unele cupluri pe care le reprezentăm formează o familie de peste 15 ani şi au înfruntat probleme numeroase, de la recunoaşterea bunurilor comune, obţinerea unor credite bancare ca familie, recunoaşterea statutului de aparţinător în sistemul medical sau de co-asigurat în sistemul public de asigurări de sănătate,” a declarat avocata care reprezintă Accept.

Cele 42 de persoane reprezentate în acest caz de ACCEPT vin din 19 judeţe ale României şi se împart în 13 cupluri de femei lesbiene şi 8 cupluri de bărbaţi gay. Cele 21 de familii sunt reprezentative şi pentru diversitatea etnică a României, cea mai tânără persoană reprezentată are 21 de ani, cea mai matură 53 de ani, iar media de vârstă a petenţilor este de 35 de ani.  Cel mai longeviv cuplu reprezentat de ACCEPT formează o familie de 20 de ani.   România este una din cele 6 state membre UE care nu oferă nicio formă de protecţie legală pentru familiile bazate pe cupluri de acelaşi sex. Pe aceeaşi listă se mai regăsesc Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Bulgaria.

Sursa: adevarul.ro

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.