Impactul economic al persecuţiei împotriva creștinilor discutat la forumul de la Davos

Libertatea religioasă din Africa de Vest a fost abordată la Davos printr-un eveniment organizat de Alianţă Evanghelică Mondială și Alianța Evanghelică Elvețiană.

Cu aproximativ 260 de milioane de persoane afectate direct, economia și societatea africană suferă profund. Discuția s-a concentrat pe regiunea subsahariană, care se îndreaptă cu paşi repezi spre o stare de criză.

„Afacerile și liderii economici au un rol important în încurajarea coeziunii sociale, contribuind la eforturile de construire a păcii și la crearea unui mediu care îi protejează pe creștini de atacurile islamiste în creștere din Africa de Vest”, a declarat Wissam al-Saliby,  reprezentant al Alianței Evanghelice Mondială (WEA) și moderatorul grupului. Au fost numeroase atacuri islamiste, în special în Burkina Faso, Nigeria, Niger și Mali, dar și în alte țări din regiunea subsahariană. Deși au existat câteva sute de atacuri în urmă cu zece ani, acest număr a crescut la 3.500 doar în 2019. „Atacurile au crescut semnificativ”, explică Illia Djadi, jurnalist și analist pentru libertatea religioasă din Africa de Vest.

„Impactul socio-economic este uriaș. Aceste țări sunt printre cele mai sărace din lume. Peste 2.000 de școli au trebuit să se închidă în Burkina Faso și peste 300.000 de copii rămân fără educație. Efectul este similar în Mali și Niger. Grupurile etnice și religioase care obișnuiau să trăiască împreună pașnic sunt instigate unul împotriva celuilalt. Nu doar creştinii au fost vizaţi, ci chiar şi musulmanii moderați.

VIOLENȚA DESTABILIZEAZĂ NIGERIA

Pastorul Gideon Para-Malla, promotorul păcii și reconcilierii din Jos, Nigeria centrală și fondator al Para-Mallam Peace Foundation, a comentat: „Există oportunități de investiții mari în Nigeria. Suntem o populaţie de aproximativ 200 de milioane de oameni.” Creștinii și musulmanii au trăit împreună de mulţi ani ca şi buni vecini. Dar mulți creștini au fost uciși pe fondul violențelor, iar extremiştii musulmani Fulani, atunci când nu atacă şi comit crime, impun taxe de protecţie.

Nesiguranța a crescut datorită Boko Haram și ISIS, a căror atacuri destabilizează economia. Para-Malla explică că impunitatea făptuitorilor a avut un efect devastator. „Restabilirea păcii este absolut necesară, deoarece tinerii sunt expuși riscului de a începe să se apere și să se răzbune.” Este important ca liderii mondiali să susţină aceste țări în dificultate, iar autorităţile acestor șări să-i tragă la răspundere pe făptași. „De ani buni, crime, violuri și răpiri se întâmplă zilnic. Guvernul trebuie să facă mai mult. Aceste eforturi trebuie susţinute diplomatic. Comunitatea internațională trebuie să arate mai mult interes.”

Cazul BURKINA FASO

„În trecut, Burkina Faso era cunoscută pentru coexistența pașnică a religiilor. Odată cu creșterea  influenței grupurilor musulmane militante care intră din Mali, acum există numeroare zone unde europenii nu mai au acces. Bisericile au fost incendiate, păstorii și enoriaşii au fost uciși”, afirmă Djadi. „Oamenii sunt uciși din cauza credinței lor.” Instabilitatea este în creștere și, pentru prima dată, Burkina Faso apare în Topul Mondial al Persecuţiei întocmit de organizaţia Open Doors, direct pe locul 28. Dacă dezvoltarea țării nu este susținută acum, grupările islamiste puternice din punct de vedere economic ar putea creşte şi mai mult în influenţă și amenința stabilitatea întregii regiuni sub-sahariane. „Situația este sumbră. De aceea suntem aici ”, a remarcat al-Saliby.

EVOLUŢIA SITUAŢIEI LA VIITOARELE ÎNTÂLNIRI ALE FORUMULUI DE LA DAVOS

Masa rotundă de la Davos a fost organizată de Alianța Evanghelică Mondială și de ramura sa din Elveţia, Alianța Evanghelică Elvețiană (SEA). Philippe Fonjallaz, vicepreședinte al Grupului de lucru pentru Libertatea Religioasă (AGR) al SEA și director al Open Doors Elveția a concluzionat: „Nu este vorba doar de creștini. Este vorba despre o criză care are un impact asupra întregii societăți din aceste țări. De asemenea, destabilizează şi clasa politica din aceste ţări, fapt care poate avea consecințe nefaste asupra economiei și securității în Europa.” Marc Jost, secretar general al SEA a spus că va depune toate eforturile pentru ca chestiunea persecuției să fie discutată și la întâlnirile viitoare ale Forumului.

Sursa: Evangelical Focus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.