Extremiștii islamici au ucis 36 persoane în Congo

Militanţi islamici au înjunghiat peste 30 de persoane, inclusiv un pastor anglican, în mai multe atacuri desfăşurate noaptea asupra unor sate din estul Republicii Democratice Congo.

Marțea trecută, patru sate au fost atacate de Forțele Democrate Aliate (ADF), un grup rebel islamist, în vestul teritoriului Beni, relatează Reuters. Grupul rebel își are originile în Uganda, dar acum şi-a stabilit sediul în regiunea Beni din Congo.

Guvernatorul regiunii Beni, Donat Kibwana, a declarat pentru AFP că membrii grupării teroriste şi-au tăiat în bucăţi victimele cu macete. În total, 36 de persoane au fost ucise, inclusiv un pastor anglican.

Atacul principal a avut loc în Manzingi, un sat din nord-vestul Oicha, în timp ce pastorul a fost ucis în satul Eringeti.

„Victima a avut ghinionul de a trece pe lângă criminali, în drumul său spre câmp împreună cu soția sa,” a declarat Omar Kavota, ce face parte din gruparea pentru drepturile omului CEPADHO, într-o declarație, potrivit Reuters.

Lansat la mijlocul anilor ’90 de rebeli musulmani ugandezi forțați să părăsească  Uganda, ADF a devenit cel mai activ și mai violent grup de rebeli din Congo în ultimii doi ani. Condus de Musa Baluku, grupul este cunoscut pentru comiterea unor infracțiuni precum omorul, violul și răpirea femeilor și copiilor, precum și pentru sclavie și îndoctrinare.

Regiunea Beni a cunoscut o creștere a violențelor începând din 30 octombrie 2019, când trupele congoleze au lansat o ofensivă împotriva rebelilor. În total, 256 de persoane au fost ucise de  ADF începând cu noiembrie, potrivit Kivu Security Tracker, o organizaţie care monitorizează tulburările din estul R.D. Congo.

Organizaţia de supraveghere a persecuției, Open Doors SUA remarcă faptul că operațiunile de a alunga ADF din zonă s-au realizat cu costuri mari pentru populația majoritar creștină.

Doar în noiembrie 2019, atacurile efectuate de ADF au ucis cel puțin 84 de persoane, bărbați, femei și copii. Peste jumătate dintre victime erau creștini.

În martie anul trecut, șase creștini, inclusiv un copil de 9 ani, au fost uciși când forțele rebele au atacat satul Kalau, în mare parte creștin, situat în apropierea orașului Beni. În plus, 500 de familii au fost nevoite să îşi părăsească casele în care locuiau.

În august 2016, ADF a fost învinuită pentru realizarea a ceea ce a rămas cunoscut sub numele de „masacrul Beni”, unde cel puțin 64 de persoane au fost hăcuite.

Pastorul Gilbert Kambale, președintele organizației pentru societatea civilă din orașul Beni, a cerut comunității internaționale să se roage lui Dumnezeu pentru izbăvire pentru Beni și Congo.

„Chiar dacă noaptea este lungă, zorii dimineţii vor veni cu siguranță”, a spus Gilbert pentru Open Doors.

În decembrie, guvernul american a impus sancțiuni liderului ADF și altor cinci persoane asociate cu acesta, pentru săvârșirea unor abuzuri grave la adresa drepturilor omului, inclusiv violuri în masă, tortură și ucideri, a raportat Reuters.

Sursa: Christian Post

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.