Dr Vlad Schlezak: „Fă-ți partea”

Un prieten pastor îmi spunea frustranta barieră de care se lovește când îi spune unui frate să se trateze. Mănâncă de la foarte bine în sus, e obez, are tensiune, colesterol mare, abia suflă, dar când pastorul îl trimite la medic replica e ‘nu mă duc că o să mi se întâmple ce vrea Domnul’. Nu cred că Domnul vrea să lași 5 copii orfani, nevasta casnică fără calificare în muncă singură doar pentru că tu ești prea sfânt și spiritual greșit. Cristos spune să mergi la medic dacă ai nevoie, idee ce apare și în Vechiul Testament și despre care am scris în Enciclopedia Creștină a Bolilor. Cred că dacă ai tratament adecvat și îl refuzi știind că îți deteriorezi sănătatea semnificativ nu faci altceva decât să sfidezi. Evident că te încrezi în Dumnezeu, dar îți faci și tu partea. În Ioan 5 Cristos întreabă bolnavul dacă vrea să se facă sănătos. A vrea implică cooperare, adică a-ți face partea, fie că vorbim de împlinirea Bibliei în anumite aspecte ce scârțâie din viața ta, fie că e vorba de pocăință și sufletul tău, fie că e vorba de tratamente adecvate. Sănătatea și boala trebuie privită BIO psiho socio spiritual creștin în unitate așa cum am tot scris acești ani. Dumnezeu face ce vrea El, când și cum vrea El, prin ce mijloc vrea El, dar tu îți faci partea, sau stai pasiv ca apoi să poți acuza și scuza lipsa acțiunii și împlinirii Cuvântului?

Cu durere spun că de ani de zile văd oameni care suferă de lucruri tratabile în multe privințe sau chiar unii nu mai sunt printre noi fiindcă refuză ajutorul biopsihosocuospiritual adecvat. Ei știu mai bine decât medicul pentru că trăim în vremea când tot mai mulți au certitudini după 5 minute de citit pe Facebook (în alea 5 min faci praf 200 de ani de cercetare medicală), ei știu mai bine decât pastorul și unii chiar știu mai bine decât Dumnezeu.

E greu de schimbat o mentalitate greșită fără injurii și rezistență, dar dacă aș fi bolnav și Cristos m-ar întreba dacă vreau să mă fac bine aș spune da pentru că vreau să mă folosească sănătos în scopurile Sale.

Lipsa educației creștine Scripturale și medicale a condus omul la misticism, vraci moderni, apelarea la șarlatani care manipulează emoțional fără nicio evidentă medicală demonstrabilă, lipsa încrederii în medici, pastori și saltul spre alternative păgâne ce crează alte probleme spirituale și nu numai. A te face sănătos poate implica împlinirea Bibliei, a merge la medic și a lua medicație dacă e necesar, pocăință etc.

Dacă Pavel spune că trupul tău nu mai e al tău ci al lui Cristos care l-a răscumpărat și că este și Templul Duhului Sfânt, iar tu știi ca dacă ai tensiune mare poți face accident vascular cerebral, infarct etc., ba chiar dacă ți se înfundă vasele de grăsime și chiar poți pleca dintre noi, atunci de ce refuzi tratamentul medical adecvat? Cum împlinești Biblia în acest domeniu? De ce îl faci răspunzător pe Dumnezeu pentru ca tu mănânci 10 mici cu 5 sarmale și apoi gâfâind abia mai miști? Știind riscurile și refuzând schimbarea și ajutorul ai făcut deja o alegere pentru care tu ești reaponsabil. La fel e și dacă știi de Dumnezeu dar totuși alegi lumea. Asta e și mai păgubos fiindcă are consecințe eterne, sufletul fiind veșnic. Alege-L pe Cristos. Te încurajez să accesezi ajutorul specializat acolo unde locuiești. Aceste alegeri sunt 100% la latitudinea ta, dar responsabilitatea alegerii și a consecințelor îți aparțin în totalitate.

Având în vedere aceste lucruri în opinia mea atât pastorul, cât și medicul trebuie să fie competenți și să lucreze în echipa, cu frică de Dumnezeu și cu chemare pentru a ajuta omul indiferent de culoarea pielii sale, diplome, bani, statut și alte cele. Mediocritatea este inacceptabilă și trebuie responsabilitate pentru că suferindul din fața ta nu este o cifră, o cantitate neglijabilă ci un om, adică Creația lui Dumnezeu. Ajută-l cum poți mai bine.

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Dr Vlad Schlezak
London

Dr. Vlad Schlezak este medic psihiatru creștin, fondator al Consilierii Creștine Multidisciplinare, pictor și autor creștin. Dr. Vlad Schlezak are 19 ani de experiență medicală, specialist în reabilitare psihiatrică complexă. Consilier creștin multidisciplinar și profesor fondator al Școlii de consiliere creștină multidisciplinară unde promovează modelul bio-psiho-socio spiritual cu bază biblică și științifică și auditarea personală creștină. În perioada, 14-15 februarie 2020, se va afla la Timișoara pentru seminarul Consiliere Creștină Multidisciplinară cu tema: „Frici | Îngrijorări | și Anxietăți” și lansarea celui de-al cincilea volum de autor cu titlul: „O enciclopedie creștină a bolilor” lansat oficial pe 7 decembrie 2019 la Londra.

În cadrul aceleiași vizite, Dr. Vlad Schlezak lansează PRIMA „Enciclopedie creștină a bolilor”  în România, pe 15 februarie 2020, de la ora 15:00, după încheierea seminarului de Consiliere Creștină Multidisciplinară: „Frici | Îngrijorări | Anxietăți”, găzduit de Biserica „Maranata” din Timișoara.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.